17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ν. Κοτζιάς: Τα κράτη της Ε.Ε. δεν πρόκειται να χάσουν ούτε σεντ από το δάνειό τους προς την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα σεντ από το δάνειό τους προς την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε σήμερα στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους – Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».

«Τα περασμένα πέντε χρόνια -προσθέτει ο κ. Κοτζιάς- παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη- μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχώρησαν το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε τη διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, τονίζοντας ότι «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον» γεγονός που κατά την άποψή του «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».

Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

Στη Βουδαπέστη, τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Volkan Bozkir. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της πενταμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα οι δύο υπουργοί προέβησαν σε μία επισκόπηση των διμερών σχέσεων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και από κοινού με τις άλλες συμμετέχουσες στη διάσκεψη χώρες, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο Ν. Κοτζιάς, είχε σήμερα συνάντηση επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων καθώς και την πορεία της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...