15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ν. Μαριάς στη Βουλή: να μην καταργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε.)

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρηκαι  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  κ. Α. Μανιτάκηκατέθεσε σήμερα 6 Μαρτίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, σχετικά με  την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε.)  στο Ηράκλειο  και άλλων  τριών αντίστοιχων Κέντρων στην Πάτρα, το Ναύπλιο και τα Ιωάννινα.

Το πλήρες κείμενο Ωτης ερώτησης έχει ως εξής:

« Κύριοι  Υπουργοί,

Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε πως το  οργανόγραμμα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  όπως αυτό προτείνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  στο πλαίσιο της  διοικητικής αναδιάρθρωσης και της περίφημης διοικητικής «μεταρρύθμισης», προβλέπει την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε.)  που βρίσκεται στο Ηράκλειο όπως και τα αντίστοιχα κέντρα της Πάτρας, του Ναυπλίου και των Ιωαννίνων.  Αντίθετα παραμένουν αυτά του Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Βόλου.

Όπως εύστοχα αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Π.Σ. Ηρακλείου, ολόκληρη Κρήτη απομονωμένη γεωγραφικά και περιβαλλόμενη από θάλασσα, δεν θα έχει   Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. όταν πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η  Καβάλα,  με οδική απόσταση μόλις 2,5 ωρών διατηρούν δύο Κέντρα.

Η κατάργηση του Κέντρου στο Ηράκλειο σημαίνει κλείσιμο δύο  διαπιστευμένων εργαστηρίων το ένα εκ των οποίων διασφάλιζε τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων  και το άλλο τον έλεγχο υπολειμμάτων φαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα για ολόκληρο  το νησί.

Επίσης θα σταματήσουν  να λειτουργούν  οι  γεωργικές  προειδοποιήσεις   της Κρήτης για 4.000 περίπου αποδέκτες καθώς και το γραφείο φυτοϋγειονομικού ελέγχου για την εισαγωγή και διακίνηση φυτικών προϊόντων.

Αναμφίβολα το κλείσιμο των τεσσάρων αυτών κέντρων που επιχειρείται θα πλήξει την δημόσια υγεία και θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας και στο εξωτερικό.

Οι μαζικές αντιδράσεις φορέων όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Π.Σ. Ηρακλείου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου παραρτήματος Κρήτης, του αγροτικού κόσμου, των καταναλωτών του νησιού καταδεικνύει  την  σπουδαιότητα του Κέντρου και τον κομβικό ρόλο του  στη ζωή των αγροτών και των καταναλωτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε κ.  Υπουργοί

  1. Με τι κριτήρια καταργείτε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε.)  της Κρήτης που εξυπηρετεί τις ανάγκες της σημαντικότερης περιοχής σε αγροτική παραγωγή για τη  χώρα μας,  διατηρώντας την ίδια στιγμή  άλλα που δεν βρίσκονται καν σε περιοχές  πρωτογενούς παραγωγής;
  2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αναπληρώσετε το κενό που θα αφήσουν τα δύο διαπιστευμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων και υπολειμμάτων φαρμάκων,  στην υγεία των πολιτών του νησιού αλλά και ολόκληρης της χώρας;
  3. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των ελληνικών προϊόντων  στην Ε.Ε. , στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και στους καταναλωτές των άλλων χωρών;
  4. Πως συμβιβάζονται οι κατά καιρούς εξαγγελίες σας για στήριξη της  αγροτικής παραγωγής της χώρας με τέτοιες πρωτοφανούς προχειρότητας πρωτοβουλίες  που πραγματικά έχουν ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες  στον  τομέα της πρωτογενούς παραγωγής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...