17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ξάφριζαν” παγκάρια και τάματα από τη Σητεία έως τα Σφακιά!

Ημερομηνία:

Ιερείς από πολλές περιοχές της Κρήτης βρέθηκαν την Πέμπτη στα δικαστήρια Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες σε δίκη για τη διάπραξη δεκάδων διαρρήξεων και κλοπών σε εκκλησίες σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά. Συνολικά στους δύο κατηγορούμενους, 38 και 35 ετών αντίστοιχα, αποδίδονται  63 κλοπές ωστόσο οι ίδιοι ομολόγησαν μόλις μία απόπειρα, η οποία μάλιστα δεν είχε συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο.

Ενδεικτικά, τούς αποδίδονται «χτυπήματα» σε εκκλησίες  στον Γούδουρα Σητείας, στο Ορεινό και στον Χριστό Ιεράπετρας, στην Ελούντα και στην Κολοκύθα, στα Αμιρά, στις Κάτω Πουλιές, στο Καραβάδο, στο Νεοχώρι, στο Σμάρι, στην Γαρίπα, στα Καστελιανά, στις Καμάρες, στο Βαλή, στις Σίσες,  στην Άμνατο Ρεθύμνου, στο Ρουσοσπίτι, στο Χρωμοναστήρι, στο Χουμέρι, στην Κράνα, στον Λαγκά Μυλοποτάμου, στο Μύρθιο, στο Μαριού, στα Σελλιά, στα Σακτούρια, στο Άνω Μέρος, στις Μέλαμπες καθώς και στην περιοχή των Σφακίων, για παράδειγμα σε Ανώπολη,  Κομιτάδες, Βουβά, Ίμπρο. Φέρονται να στόχευαν κυρίως στα παγκάρια και στα τάματα και τα χρήματα που συνήθως έβρισκαν ήταν ελάχιστα πλην μιας περίπτωσης στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο νεαρούς αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις αποδιδόμενες πράξεις έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα και όχι κακουργηματικό. Στον 38χρονο επιβλήθηκε 7ετη ποινή κάθειρξης ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ενώ στον 35χρονο συγκατηγορούμενο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Και για τους δύο η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στον 38χρονο η αναστέλλουσα δόθηκε υπό όρους.

Εξοντωτική χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως προς την ενοχή και την επιβληθείσα ποινή ο συνήγορος του 38χρονου, κ. Μιχάλης Μπιτζαράκης. Ωστόσο θεωρεί ότι την εξισορροπεί το ανασταλτικό της έφεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του 35χρονου, κ. Μανόλης Χαριτάκης, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή μεν, ωστόσο παράλληλα είναι λίγο αυστηρή. Αφενός αναγνώρισε ότι συντρέχει ελαφρυντική  περίσταση στο πρόσωπο του εντολέα μου  μιας και έχει λευκό ποινικό  μητρώο ,ωστόσο, δεδομένου ότι η κατηγορία αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της προσβολής  της θρησκευτικής λατρείας, στο Εφετείο θεωρούμε ότι θα προκύψει με περισσότερη νηφαλιότητα στους δικάζοντες ότι δεν υπήρξε συμμετοχή του σε πράξεις για τις οποίες δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει συμμετάσχει και που του καταλογίστηκαν εσφαλμένα, γι’  αυτό προσδοκούμε ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω η θέση του».

* Φωτογραφία αρχείου

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...