18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ξέμειναν από…υλικά τα μεγάλα έργα της Κρήτης!

Ημερομηνία:

Μερικά από τα πλέον μεγάλα έργα γίνονται στην ανατολική Κρήτη, αλλά κινδυνεύουν να…μείνουν από ‘καύσιμα’! 
Τον Κώδωνα του κινδύνου κρούουν 10 κατασκευαστικές εταιρείες που τονίζουν ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα έλλειψης αδρανών υλικών αφού όλα τα λατομεία είναι κλειστά και τα έργα του ΕΣΠΑ μπορεί να μείνουν ανολοκλήρωτα!
Μεγάλο το πρόβλημα στην ανατολική Κρήτη
Σύμφωνα με το Cretalive, το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο προς τη Σητεία αν και όλη η ανατολική Κρήτη αντιμετώπισε ζήτημα…έλλειψης που λόγω κρίσης στην οικοδομή και στα έργα δεν φάνηκε. Το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο έχει κάπως αμβλυνθεί και υπάρχει επάρκεια, τόνισε και ο π.πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ.Σφυρής .
Ωστόσο, πιο…ανατολικά οι εργολήπτες περιγράφουν την κατάσταση δραματική! «Με την έκθεση της κατάστασης των λατομείων προκύπτει ότι δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες της η περιοχή από νομίμως λειτουργούντα λατομεία όπως απαιτούν τα συμβατικά τεύχη των δημοσίων έργων που εκτελούνται στην περιοχή μας» τονίζουν και ζητούν την παρέμβαση του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης , των βουλευτών κ.α.
«το πρόβλημα θα οξυνθεί στο επόμενο διάστημα, διότι μέχρι σήμερα δουλεύουμε με τα αποθέματα των υλικών που είχαμε» αναφέρουν υπογραμμίζοντας ότι όλα τα λατομεία της επαρχίας Σητείας είναι κλειστά ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
– Το ένα λατομείο στο Παλαίκαστρο είναι κλειστό και με απόφαση του απαγορεύτηκε και η αποκομιδή των υλικών.
– Το δεύτερο λατομείο είναι και αυτό κλειστό εδώ και μερικά έτη.
– Το τρίτο λατομείο είναι κλειστό και με πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας απαγορεύθηκε και η αποκομιδή των υπαρχόντων επεξεργασμένων αποθεμάτων.
– Το τέταρτο λατομείο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, οι εγκαταστάσεις του είναι εντός αναδασωτέας περιοχής, δεν διαθέτει κυκλοφοριακή σύνδεση.
«… δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες της η περιοχή από νομίμως λειτουργούντα λατομεία όπως απαιτούν τα συμβατικά τεύχη των δημοσίων έργων που εκτελούνται στην περιοχή και είναι:
Α. Το αεροδρόμιο της Σητείας που εκτελείται από την Κ/Ξ Α.Τ.Ε.Σ.Ε.- ΕΛΙΚΑ Α.Ε. προϋπολογισμού 12.500.000€.
Β. Το έργο ης αποπεράτωσης της γέφυρας Χαμεζίου που πρόσφατα δημοπρατήθηκε και η εκτέλεση του πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα προϋπολογισμού 10.000.000€.
Γ. Το έργο «Ολοκληρωμένες δράσεις για την δημιουργία υψηλής ποιότητας δημοσίων χώρων Ο.Σ.Α.Α. περιοχής Ξεροκαμάρες Δήμου Σητείας» που πρόσφατα δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού προϋπολογισμού 3.000.000€.
Δ. Το έργο «Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Κρήτης». Το τμήμα που αφορά την Νομαρχία Λασιθίου είναι προϋπολογισμού 2.700.000€ και εκτελείται.
Όλα τα έργα έχουν χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και βέβαια δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθούν από παρανόμως λειτουργούντα λατομεία, αφού στα συμβατικά τεύχη προβλέπεται ο όρος αυτός. Συνεπώς οποιαδήποτε καταγγελία επί του θέματος αυτού θα αδρανοποιήσει την εκτέλεση των έργων αυτών.
Ακόμη είναι υπό εκτέλεση τα παρακάτω έργα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Κρήτης:
Α)«Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου περιοχής Σητείας 2012» προϋπολογισμού 650.000€.
Β)«Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου περιοχής Μεραμβέλλου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου» προϋπολογισμού 1.200.000€, του οποίου το τμήμα της Ιεράπετρας θα εκτελεσθεί από το ασφαλτικό συγκρότημα της Σητείας.
Γ)«Βελτίωση τμημάτων αγροτικού οδικού δικτύου τοπικών διαμερισμάτων Δ. Ιεράπετρας» προϋπολογισμού 1.357.000€.
Δ)«Βελτίωση κοιν. δρόμων και κοιν. χώρων τοπικής κοιν. Ζάκρου Δ. Σητείας» προϋπολογισμού 250.000€.
Όλα τα παραπάνω έργα εκτελούνται ή θα εκτελεσθούν από την μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος της ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. από την Σητεία, όπως προβλέπεται από τις μελέτες των έργων αυτών.

Και καταλήγουν: «Διερωτώμεθα λοιπόν πως θα εκτελεσθούν αυτά τα Δημόσια έργα στην περιοχή μας και βέβαια τα εναπομείνοντα ιδιωτικά έργα χωρίς λατομεία. Ακόμη δε στην υπάρχουσα κρίση αν προστεθεί και το διπλάσιο κόστος μεταφοράς των υλικών από το λατομείο του Αγ. Νικολάου, το οποίο σημειωτέον λειτουργεί με άδεια αποκομιδής εδώ και κάμποσα χρόνια και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί το ίδιο δεν μπορεί να ισχύσει για την επαρχία Σητείας. Όσον αφορά το λατομείο της Ιεράπετρας έχει δείκτη αντοχής σε φθορά και κρούση (Los Angeles) 40% και δεν ενδείκνυται ούτε πληρεί τις προδιαγραφές για 3Α και ασφαλτικά, διότι ο δείκτης αυτός πρέπει να είναι μικρότερος του 28%.
Προτείνουμε λοιπόν να δοθεί άδεια αποκομιδής στο λατομείο των Μαθιουδάκηδων στα Κρυά, οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευμένα επεξεργασμένα κατάλληλα υλικά και έχουν την ικανότητα εξυπηρέτησης των αναγκών των έργων που εκτελούνται και τον ανεφοδιασμό των μανδρών οικοδομικών υλικών και των παρασκευαστηρίων σκυροδεμάτων της Σητείας, καθώς και άλλη μια άδεια λειτουργίας για να υπάρχει ανταγωνισμός.
Παρακαλούμε λοιπόν να δοθεί λύση άμεση στο θέμα αυτό, πράγμα που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τις δυνατότητες που σας δίδονται με τους Ν1428/84 & Ν2115/93.
Την επιστολή υπογράφουν:
1. ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
2. ΠΕΤΡΑΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ
3.ΤΕΧΝΟΜΠΕΤΟΝ ΑΦΟΙ ΚΟΚΟΛΑΚΗ Α.Ε.
4. Κ/Ξ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΤΕΣΕ Α.Ε-ΕΛΙΚΑ Α.Ε. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
5. ΑΛΦΑ- ΔΕΛΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
6. Πώληση οικοδομικών υλικών Κουτάντος Γεώργιος
7. Πώληση οικοδομικών υλικών Βιδάκης Νικόλαος
8. Πώληση οικοδομικών υλικών ΑΦΟΙ ΜΑΖΩΝΑΚΗ Ο.Ε.
9. Πώληση οικοδομικών υλικών ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ Α.Ε
10. Πώληση οικοδομικών υλικών ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Α.Ε.

Πηγή:www.reporter.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...