15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ξέχασαν τι θα πει πετρέλαιο θέρμανσης οι Κρητικοί

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Ι. Παπαδάκη 

Ξέχασαν τι θα πει πετρέλαιο θέρμανσης οι Κρητικοί το 2012 αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η πτώση στις πωλήσεις του σε παγκρήτιο επίπεδο αγγίζει το 80% με τα στατιστικά στοιχεία να είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν το ντεπόζιτο τους να μην γεμίζει ενώ άλλοι δεν είδαν να μπαίνει ούτε σταγόνα, αφού προτίμησαν να δώσουν προτεραιότητα σε σημαντικότερες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Μαυράκη, το 2012 παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κρήτης όσον αφορά στην πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τους καταναλωτές να αγοράζουν με το σταγονόμετρο ενώ άλλοι ούτε καν το σκέφτηκαν αφού άλλαζαν … δρόμο όταν έβλεπαν την τιμή του αλλά και τα χρήματα που είχαν στην τσέπη τους.

Όπως περιγράφει στο prismanews οι αιτίες που έφεραν αυτή τη πτώση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης είναι τρεις. Πρώτη αιτία που δεν έφυγε αρκετό πετρέλαιο θέρμανσης ήταν η υψηλή τιμή του. Πολλοί καταναλωτές δεν μπόρεσαν να γεμίσουν ούτε το 1/4 του ντεποζίτου που χρησιμοποιούσαν, είτε αυτό ήταν το ντεπόζιτο του καυστήρα είτε αυτό της σόμπας. Δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική αιτία ήταν οι φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες το 2012 με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης, όπως το τζάκι και οι ξυλόσομπες.

Τρίτη αιτία ήταν οι κλιματικές συνθήκες και το γεγονός ότι ο χειμώνας άργησε να μπει κι έτσι οι καταναλωτές το εκμεταλλεύτηκαν βάζοντας ελάχιστο πετρέλαιο προκειμένου να περάσουν το υπόλοιπο της εποχής, αναφέρει ο κ. Μαυράκης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα της WWF για την Ελλάδα που είδει σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει ότι η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζει το 50% την ώρα που τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φανερώνουν πτώση 69,8 και τα τα στοιχεία από τα διυλιστήρια δείχνουν πτώση 72%.

Για το 2013, οι εκτιμήσεις των αρμοδίων όσον αφορά στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι και οι θετικότερες, αφού όπως υποστηρίζουν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν δεν πάρουν όλοι οι πολίτες επίδομα θέρμανσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...