25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ξανά περί grexit μιλά ο Σόιμπλε

Ημερομηνία:

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη «να βοηθήσει τον εαυτό της» και ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ένα grexident θα ήταν το χειρότερο από ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο αυστριακός υπ. Οικ.

«Καθώς η Ελλάδα έχει την ευθύνη, τη δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί, εναπόκειται μόνο σε εκείνη και επειδή εμείς δε γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» επισήμανε ο Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο αυστριακό δίκτυο ORF.

Ο Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει προετοιμασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα ωστόσο η ίδια πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιέννη παρουσία του Αυστριακού ομολόγου του, τόνισε πως  η Ελλάδα «σίγουρα δεν είναι μία απελπιστική περίπτωση» και σχολίασε πως είχε καλύτερες επιδόσεις στο τέλος του προηγούμενου έτους από αυτό που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης,

«Παρά τον σκεπτικισμό, η ανάπτυξη της Ελλάδας έως το τέλος του περασμένου έτους ήταν καλύτερη απ’ ότι είχε καθοριστεί από το πρόγραμμα» είπε.

Στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνησή της δεν τον βοηθάει.

Αυστριακός υπ. Οικ.: «Ένα grexident θα ήταν το χειρότερο από ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε»

Όπως μεταδίδει, εξάλλου, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση (ORF), O υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ξεπεραστεί. Κάθε μέλος της ευρωζώνης μπορεί να καταφέρει να ισοσκελίσει έξοδα και έσοδα, είπε σε ομιλία του στο ανάκτορο Χόφμπουργκ  της Βιέννης. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πρέπει εντούτοις να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας,  «η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της». Ο Σόιμπλε μίλησε για το θέμα  «από κρίση σε κρίση-Δημοσιονομική πολιτική για μια νέα εμπιστοσύνη στην Ευρώπη» μετά από πρόσκληση του συντηρητικού αυστριακού υπουργού οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ.

Ο ίδιος ο Σέλιγκ επισήμανε τον κίνδυνο ενος  «Grexident». «Αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν το χειρότερο από ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε”. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. “Και μεις το θέλουμε”. Εν τούτοις, “δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αν θα συμβεί  ένα ατύχημα”. Γίνεται προσπάθεια σε κάθε συμφωνία για κάθε λεπτομέρεια στο κείμενο και την άλλη μέρα όλα είναι διαφορετικά εξ αιτίας της Αθήνας. Χρειαζόμαστε επιτέλους συγκεκριμένους αριθμούς, ουδείς διαθέτει στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πρέπει να επανέλθει ο διάλογος σε επίπεδο θεσμών και να γίνει ταμείο, “τότε θα είναι δυνατές οι αποφάσεις”.

Ο Σέλιγνκ εξέφρασε την προσωπική άποψη, ότι ναι μεν έχει την εντύπωση ότι  η ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από υψηλού επιπέδου συναδέλφους, η οποία όμως έχει έλλειμμα εμπειρίας, «αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμός ατυχήματος, το οποίο προσπαθούμε να εμποδίσουμε». Οι συνέπειες ενός τέτοιου Grexident είναι δύσκολο να υπολογισθούν.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ