16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ξεγυμνώθηκε η «συμφωνία» των μεγάλων δυνάμεων για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – «Έσπασε» η εκεχειρία

Ημερομηνία:

Παρά τις δεσμεύσεις των μεγάλων δυνάμεων στη Διάσκεψη του Βερολίνου για εμπάργκο των όπλων προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο στη Λιβύη, αλλά και τις δηλώσεις για εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Τα στρατεύματα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ξεκίνησαν νέες επιθέσεις κατά της αυτοαποκαλούμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύτηκαν για το εμπάργκο όπλων και την εκεχειρία για τον εμφύλιο πόλεμο μέσω «πολιτικής λύσης» την οποία εγγυήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, την Κυριακή ξεκίνησαν εκ νέου οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ΛΕΣ και την ΚΕΕ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αljazeera, από την Κυριακή έχει ξεκινήσει και πάλι ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο στρατούς. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) κατήγγειλε την Κυριακή ότι έχει παραβιαστεί το εμπάργκο όπλων στη χώρα, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η UNSMIL αναφέρει πως ο στρατός του Χαφτάρ ξεκίνησε νέους βομβαρδισμούς στην προσπάθεια επέλασης προς την Τρίπολη, με τις δυνάμεις του αλ Σάρατζ να απαντούν με ρίψη ρουκετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, αξιωματούχους του στρατού της ΚΕΕ δήλωσε πως «οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του στρατού του Χαφτάρ, καθιστούν άχρηστες τις συζητήσεις για εκεχειρία».

Η UNSMIL επισημαίνει πως τις τελευταίες δέκα ημέρες, ξένοι μαχητές, όπλα, πυρομαχικά και προηγμένα οπλικά συστήματα από διάφορες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Τονίζουν ότι  πολυάριθμες πτήσεις έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια της Λιβύης, μεταφέροντας «υλικό» και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...