22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ξεκίνησε η παράδοση και του υπόλοιπου 7% των χημικών της Συρίας – Κατάρρευση ειρηνευτικών συνομιλιών μετά και την παραίτηση Μπαχρίμι [βίντεο]

Ημερομηνία:

Μετά από μήνες καθυστέρησης, η Συρία ξεκίνησε να παραδίδει το εναπομείνον 7% των υλικών από το χημικό της οπλοστάσιο, πηγές από το Πεντάγωνο ανέφεραν την Τρίτη.

«Η μεταφορά τους έχει ξεκινήσει» είπε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου ναύαρχος John Kirby.

Η σχετική είδηση έφθασε λίγο μετά από κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Έθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην οποία ενημέρωναν ότι η Συρία έχει καταστρέψει ολόκληρο το δηλωμένο απόθεμα ισοπροπανόλης, υλικού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του αερίου Σαρίν.

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι: «Τώρα μόλις 7,2 % του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει στη χώρα εν αναμονή της μετακίνησής του για να ξεκινήσει η επιχείρηση καταστροφής.»

Πάντως, δυσαρέσκεια υπάρχει για το γεγονός ότι η Συρία δεν είχε δηλώσει ότι έχει στην κατοχή της το χημικό χλωρίνη.

Η χλωρίνη είναι χιλιάδες φορές λιγότερο θανατηφόρά από το αέριο σαρίν αλλά είναι παράνομη σύμφωνα με τη συνθήκη για τα χημικά όπλα που έχει υπογράψει η Συρία και η χρησιμοποίησή της αποτελεί μία αθέτηση των όρων της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Παραιτήθηκε ο Μπαχρίμι – Κατάρρευση ειρηνευτικών συνομιλιών

Την ίδια στιγμή όμως, μία άλλη εξέλιξη έρχεται να επισκιάσει τα νέα για την έναρξη παράδοσης και του εναπομείνοντος χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA, oΓενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν «με μεγάλη λύπη» έκανε αποδεκτή την Τρίτη την παραίτηση του κοινού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και της Αραβικής Λίγκας Lakhdar Brahimi.

Ο Μπαν κι Μουν δήλωσε από το Τόκυο, ότι η παραίτησή του αποτελεί «μία αποτυχία για όλους μας» μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές η παραίτηση Brahimi δεν αποτελεί έκπληξη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και της Αραβικής Λίγκας ετοίμαζε εδώ και καιρό την παραίτησή του εφόσον συνειδητοποιούσε ότι η όλη ειρηνευτική διαδικασία αποτελούσε ένα παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Άλλοι αναλυτές πιο φιλικά προσκείμενοι προς τις θέσεις κύκλων εντός της Αμερικής που τάσσονται υπέρ μίας πιο «ενεργής ανάμειξης» ξένων δυνάμεων τονίζουν ότι για την παραίτηση Brahimiη ευθύνη ανήκει στη μη θέληση της διεθνής κοινότητας να επέμβει στη Συριακή κρίση.

Σύμφωνα με την Guardian,oνέος διαμεσολαβητής θα εκπροσωπεί μόνο τον ΟΗΕ και όχι τη βαθιά διχασμένη Αραβική Λίγκα. Η αλλαγή θεωρούνταν αναπόφευκτη μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη και την απόφαση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ να ξαναδηλώσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Συρίας τον επόμενο μήνα.

Μπαν Κι Μουν: «το 93% του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έχει ήδη καταστραφεί»

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε ότι βασικό σημείο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης ήταν και η συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Έναςτρίτοςγύροςσυνομιλιώνέχεισχεδιαστείαλλά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για την πραγματοποίησή του. Ο Μπαν κι Μουν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο KUNA προέτρεψε όσες χώρες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πιέσεις τόσο στη Συριακή κυβέρνηση όσο και στις δυνάμεις των ανταρτών ώστε να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Όμως αυτό φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο: «Φοβάμαι ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να κερδίσουν την άλλη πλευρά μέσω της στρατιωτικής νίκης. Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή.» είπε οΜπαν κι Μουν.

Και συνέχισε: «τα Ηνωμένα Έθνη δουλεύουν πολύ σκληρά για να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας. 93% των χημικών όπλων της Συρίας έχουν καταστραφεί. Θα τα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά».

[youtube id=”igW0flpZfOo” width=”620″ height=”360″]

Αναζητώντας αντικαταστάτη του Μπαχρίμι

Σύμφωνα με διαρροές μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για πιθανοί διάδοχοί του είναι και αυτά του KevinRudd, πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, του Kamel Morjane, πρώην υπουργού εξωτερικών της Τυνησίας αλλά και του γνωστού μας Javier Solana, πρώην εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Brahimi, 80 ετών πλέον, είχε εξαρχής δηλώσει τις έντονες αντιδράσεις του για την πορεία των συνομιλιών και είχε απειλήσει πολλές φορές με παραίτηση.

Διπλωμάτες που δουλεύουν στην υπόθεση της Συρίας παραδέχονται σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι νοιώθουν συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κρίσης, καθώς και την απόγνωσή τους για την απουσία της όποιας προόδου και των συνεχών επιπλοκών που παρουσιάζονται εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και της δύσης για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία το Μάρτη του 2011. Περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι είναι πρόσφυγες πολέμου σε άλλες χώρες ενώ επιπλέον 9.000.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός της Συρίας και χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την κατάσταση στη Συρία ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.

reuters.com

theguardian.com

kuna.net.kw

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...