20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ξεκινάει ο Γαβράς τα γυρίσματα της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο του Βαρουφάκη – Οι ηθοποιοί με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Ημερομηνία:

Μία µεγάλη επεξηγηµατική δήλωση του Κώστα Γαβρά συνοδεύει την επίσηµη ανακοίνωση της έναρξης των γυρισµάτων στην Αθήνα της νέας ταινίας του «Ενήλικοι στο δωµάτιο» («Adults In The Room»), της κινηµατογραφικής µεταφοράς του οµότιτλου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που είχε προαναγγελθεί εδώ και µήνες µαζί µε την επιθυµία του διεθνούς δηµιουργού να πραγµατοποιήσει µέρος των γυρισµάτων σε ελληνικό έδαφος.

«Εχω µία µεγάλη πρόκληση µπροστά µου: να µη σας απογοητεύσω» τονίζει ο Κώστας Γαβράς, κατεξοχήν εκπρόσωπος του πολιτικού σινεµά εδώ και δεκαετίες, που συνεχίζει ακούραστος στα 86 του για ακόµη µια κινηµατογραφική περιπέτεια, επτά χρόνια µετά το «Κεφάλαιο». Ο ίδιος δίνει µια πρόγευση της σεναριακής προσέγγισης στα γεγονότα που περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών στο οµότιτλο βιβλίο του σε ό,τι αφορά στις κρίσιµες διαπραγµατεύσεις της Ελλάδας µε τους Ευρωπαίους εταίρους της το 2015. Πρόκειται, εξηγεί, για την «ιστορία µιας χώρας και του λαού της, παγιδευµένων σε ένα δίκτυο εξουσίας – τον φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα».

Προσθέτει επίσης: «Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται µια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Τα γυρίσµατα της ταινίας θα ολοκληρωθούν σε 12 εβδοµάδες και εκτός από την Αθήνα θα γίνουν, ακόµη, στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο. Τα πρόσωπα-κλειδιά Το παιχνίδι «µάντεψε ποιος θα υποδυθεί ποιο πολιτικό πρόσωπο» συνεχίζεται, µε το ελληνικό καστ να απαρτίζεται από τους Χρήστο Λούλη, που έχει ήδη παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, Αλέξανδρο Μπουρδούµη, που φαίνεται ότι ενσαρκώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ∆ηµήτρη Τάρλοου στον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χρήστο Στέργιογλου, Θάνο Τοκάκη, Θέµη Πάνου και Βαλέρια Γκολίνο σε µία ειδική εµφάνιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ρόλου της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ∆ανάης Στράτου.

Στο διεθνές καστ περίοπτη θέση κατέχει ο Γερµανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ («Οι ζωές των άλλων»), µε τον οποίο ο Κώστας Γαβράς έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν σε ταινίες όπως το αντιναζιστικό «Αµήν». Ανεπιβεβαίωτες φήµες θέλουν τον Ούλριχ Τουκούρ να υποδύεται τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε το υπόλοιπο διεθνές καστ να βασίζεται στον Ολλανδό Νταν Σούρµανς, τη Γαλλίδα Ζοσιάν Πινσόν (η οποία είναι πιθανό να κρατήσει τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ) και τους Γάλλους ηθοποιούς Ορελιάν Ρεκουάν και Βενσάν Νεµέτ, τον Αυστριακό Κορνίλιους Οµπόνια, τον ∆ανό Χένρικ Μπιρτς και τον Ιταλό Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Στο πλευρό του ο Κώστας Γαβράς, εκτός από τη σύζυγό του Μισέλ Ρέι-Γαβράς, σταθερή συνοδοιπόρο του στην παραγωγή των ταινιών του, έχει τον καταξιωµένο διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, γνωστό -µεταξύ άλλων- από την εµβληµατική δουλειά του στα φιλµ του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη, τον πολύπειρο Σπύρο Λάσκαρη στην καλλιτεχνική διεύθυνση, τον Αγη Παναγιώτου στον σχεδιασµό των κοστουµιών και τους Αρσένη Πολυµενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα ως πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη.

Από ελληνικής πλευράς, στην παραγωγή του «Ενήλικοι στο δωµάτιο» συµµετέχει η Odeon του Μάνου Κρεζία, που έχει χρέη παραγωγού, ενώ τη διεύθυνση της εκτέλεσης παραγωγής έχει αναλάβει ο Κώστας Λαµπρόπουλος. Στη Γαλλία συµπαραγωγοί είναι το δίκτυο France Télévisions και η εταιρεία Wild Bunch, που κατέχει, επίσης, τα δικαιώµατα διανοµής στη Γαλλία αλλά και παγκοσµίως.

Τα οφέλη

Ο Κώστας Γαβράς στη δήλωσή του προς τον ελληνικό Τύπο αναγνωρίζει τα οφέλη του cash rebate, του νέου προγράµµατος του ΕΚΟΜΕ που έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, καθώς και τη συνεισφορά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης στη σύστασή του. Η αναγγελία της έναρξης των γυρισµάτων της πολυαναµενόµενης ταινίας προστίθεται στα γυρίσµατα του φιλµ «Born to Be Murdered», της αµερικανοϊταλικής συµπαραγωγής του Φερντινάντο Τσίτο Φιλοµαρίνο, που πραγµατοποιούνται ανά την Ελλάδα, συµπεριλαµβανοµένης της Αθήνας.

Το καστ

Ο Χρήστος Λούλης (1) υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη (2), ο Αλέξανδρος Μπουρδούµης (3) τον Αλέξη Τσίπρα (4), ο ∆ηµήτρης Τάρλοου (5) τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (6), η Βαλέρια Γκολίνο (7) τη ∆ανάη Στράτου (8), ενώ φήµες θέλουν τον Γερµανό ηθοποιό Ούλριχ Τουκούρ (9) να ενσαρκώνει τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε (10) και τη Γαλλίδα Ζοσιάν Πινσόν (11) την Κριστίν Λαγκάρντ (12)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...