16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ημερομηνία:

Στα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα αφορούν τα καλά επαγγελματικά και οικιστικά ακίνητα, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε την Τρίτη ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Μητράκος.

«Το πρώτο κομμάτι (σ.σ. των πλειστηριασμών) μπορεί να είναι μικρό αριθμητικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό από πλευράς αξίας για τις τράπεζες», τόνισε ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo συμπληρώνοντας ότι από πλευράς αξίας τα χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπως το Παγκράτι και η Πλατεία Αμερικής δεν είναι σημαντικά.

Εξάλλου, ο κ. Μητράκος σημείωσε ότι το θέμα των πλειστηριασμών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών υπογραμμίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε σαφές πως δεν θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση εάν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί».

Προβληματισμός για τις τιμές

Το κύμα των πλειστηριασμών που έρχεται έχει προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά για μια νέα υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα, σε μια στιγμή που παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Προσπαθώντας να καθησυχάσει αυτόν τον προβληματισμό ο κ. Μητράκος σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ξεκινήσει μία ανάλυση, προκειμένου να εντοπίσει τον όγκο των ακινήτων, που θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο βοηθός Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Φράγκου εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα παρέμβουν, προκειμένου να μην πέσουν οι αξίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο στόχαστρο οι κακοπληρωτές

Ο κ. Μητράκος επιβεβαίωσε ότι οι πρώτοι που θα βρεθούν στο «στόχαστρο» είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και κάλεσε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. «Μετά το 2019 θα έχουμε ακόμη μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ύψους άνω των 65 δισ. ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το 33% του συνολικού χαρτοφυλακίου», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν το υπολοίποο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

insider.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...