20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ξυπνούν τα «ζόμπι» του 20ου αιώνα: Ανατριχίλα από την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς

Ημερομηνία:

Ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάσει τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κυριαρχεί στις εκλογές στη Γαλλία έναντι του Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο επίσημο exit poll από France Info η ακροδεξιά Λεπέν συγκεντρώνει 23,2% , ο Μακρόν 21,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλαμβάνουν την τριτη θέση με 12,8%, η Δεξιά 8,3%, οι Σοσιαλιστές 6,7%, και ο Μελανσόν 6,7%.

Στη Φινλανδία, το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων. Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014. Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014.

Στην Ισπανία, το ακροδεξιό VOX φαίνεται πως εκλέγει για πρώτη φορά ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας μάλιστα 4-5 έδρες. Το προβάδισμα πάντως διατηρούν οι Σοσιαλιστές.

Η πιο ανησυχητική εικόνα έρχεται από την Ουγγαρία, όπου το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές με ποσοστό έως 56%. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...