21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οδηγίες για την συμπλήρωση του Ε9 για τα Αγροτεμάχια από τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών ενημερώνει τους φορολογούμενους πολίτες του Νομού μας ότι σύμφωνα με εγκυκλίους του Υπουργείου πρέπει να τσεκάρουν και να οριστικοποιήσουν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στο Ε9 τους και συγκεκριμένα στον Πίνακα 2 του εντύπου αυτού, μέχρι τις 14/10/2013.

Θα πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Α. Για τους φορολογούμενους  που έχουν αλλαγές στα αγροτεμάχια τους  μέσα στο 2012:

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων πρέπει να προσέλθει άμεσα στον λογιστή τους ώστε να δηλωθούν οι αλλαγές αυτές. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 14/10/2013. Όμως, λόγω του φόρτου εργασίας, πρέπει να προσέλθουν στα λογιστικά γραφεία αρκετά πιο νωρίς.

Β. Για τους φορολογούμενους  που ΔΕΝ έχουν αλλαγές στα αγροτεμάχια τους  μέσα στο 2012:

Σε αυτήν την περίπτωση αν οι φορολογούμενοι πιστεύουν ότι τα αγροτεμάχια τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο παρελθόν με το χειρόγραφο Ε9, είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis του Υπουργείου Οικονομικών τότε δεν χρειάζεται να προσέλθουν.

Βέβαια σε ένα φυσιολογικό κράτος η προηγούμενη παράγραφος θα ήταν ευνόητη. Στο δικό μας Κράτος όμως όχι. Αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ενώ έχουν δηλωθεί τα αγροτεμάχια των πολιτών στο παρελθόν με το χειρόγραφο Ε9 κατά την καταχώρηση των δεδομένων από τους αρμόδιους, τους οποίους όρισε το Υπουργείο και δεν ήταν οι λογιστές, δεν περάστηκαν ορθά στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis ή και μερικές φορές δεν περάστηκαν καθόλου στο ηλεκτρονικό  σύστημα Taxis.

Άρα με αυτές τις συνθήκες, είναι ορθό, όχι επιβεβλημένο, να ελεγχθεί από τους πολίτες αν είναι ορθά καταχωρημένα τα αγροτεμάχια τους στο σύστημα Taxis, καθώς από αυτήν την βάση δεδομένων θα εμφανισθεί και ο περίφημος φόρος επί των περιουσιών αυτών.

Όμως  ως Σύλλογος Λογιστών, σας μεταφέρουμε την πραγματική  και δεδομένη αδυναμία των μελών μας (σ.σ. λογιστών) να ανταπεξέλθουν στον έλεγχο του περιουσιολογίου των πολιτών  μέσα σε αυτές τις ανόητες ημερομηνίες των λίγων ημερών που εδόθησαν και μέσα σε αυτό το ανόητο κλίμα της πολλαπλής καταχώρησης του Ε9, ξανά και ξανά, μιας καταχώρησης με άρωμα ποινικής ευθύνης…

Την λύση στο πρόβλημα του χρόνου την δίδει η ΠΟΛ.1188/2013 η οποία αποδεικνύει και την «ενοχή» του Υπουργείου για τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει και δίδει το δικαίωμα στους φορολογούμενους πολίτες να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν ή να τσεκάρουν το Ε9 τους μέσα σε 4 μήνες από την έκδοση του εκκαθαριστικού φόρου ακίνητης περιουσίας –  που θα λάβουν σε ένα με δύο μήνες –  χωρίς κανένα πρόστιμο και καμία προσαύξηση.

Συμπερασματικά:

Οι λογιστές δέχονται άμεσα τους φορολογούμενους που έχουν αλλαγές στα αγροτεμάχια τους μέσα στο 2012 (σ.σ. ακόμα και αυτοί, αν δεν προλάβουν, έχουν το δικαίωμα διόρθωσης Ε9 χωρίς πρόστιμα εντός 4μήνου από την έκδοση του Εκκαθαριστικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας)

Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2012 θα υπάρξει μια προσπάθεια εξυπηρέτησης σε όσους προσέλθουν, αλλά αν ο λογιστής, λόγω των προαναφερομένων και λόγω του φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει τότε ας χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της ΠΟΛ.1188/2013 η οποία δίδει παράταση 4 μήνες από την έκδοση του Εκκαθαριστικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις χωρίς πρόστιμα και χωρίς προσαυξήσεις.

Οι ανωτέρω διευκρινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες  να δοθούν στην δημοσιότητα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν φροντίζει για τα αυτονόητα, όπως ο εύλογος χρόνος διεκπεραίωσης των εργασιών.

"google ad"

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η αμοιβή ενός λογιστή  για τις διορθώσεις του Ε9 είναι συνδεδεμένη με την ελάχιστη αξιοπρέπεια της αμοιβής στην εργασία του  και όχι με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην υποβολή των Ε9 χρόνια τώρα. Αυτήν (σ.σ. την απαράδεκτη κατάσταση των Ε9)  να την αναζητήσει στους πολιτικούς μας και όχι στους – χωρίς δεύτερη σκέψη – σκληρά εργαζόμενους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...