15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Άμεση παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Ημερομηνία:

«Η μη τήρηση προεκλογικών υποσχέσεων ή η αλλαγή στάσης μετά την ανάληψη της κυβέρνησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωσης της πολιτικής και της δημοκρατίας στη χώρα μας, θα στείλει κι άλλο κόσμο στην ακροδεξιά.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με αφορμή και τη σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή και τη σημερινή επέτειο της κατάρρευσης της δικτατορίας και της κήρυξης της δημοκρατίας στη χώρα μας (σαν σήμερα το 1974), η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την κυβέρνηση να μη συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού κόσμου και της δημοκρατίας με την μη παραχώρηση στο Δήμο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και των ιταλικών στρατώνων. Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει απαξιωθεί στη συνείδηση πολλών πολιτών στα χρόνια των μνημονίων με την άγρια πολιτική λιτότητας κι ενίσχυσης της κοινωνικής ανισότητας, με το ξεπούλημα του φυσικού και δημόσιου πλούτου. Η μη τήρηση προεκλογικών υποσχέσεων ή η αλλαγή στάσης μετά την ανάληψη της κυβέρνησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωσης της πολιτικής και της δημοκρατίας στη χώρα μας, θα στείλει κι άλλο κόσμο στην ακροδεξιά.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Υπενθυμίζουμε ότι η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων, μετά από πολύχρονο αγώνα και χιλιάδες υπογραφές πολιτών, παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων από την προηγούμενη κυβέρνηση, εν μέσω μάλιστα της κρίσης και των μνημονίων (κάτι που δείχνει τη δύναμη της κινητοποίησης των πολιτών). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίστανται στρατόπεδα μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων και θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου που τόση ανάγκη έχουν οι πόλεις μας.

Ειδικά για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο Δήμος Χανίων οφείλει να παρουσιάσει σχέδιο διαχείρισης του χώρου ως χώρου πρασίνου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το σχεδιασμό την παλιότερη πρόταση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τη δημιουργία μικρών αστικών λαχανόκηπων, οι οποίοι μπορούν να δοθούν για καλλιέργεια (χρήση – όχι ιδιοκτησία) σε άπορους συμπολίτες μας, άνεργους και συνταξιούχους, κατά προτεραιότητα από τη γειτονική περιοχή. Παράλληλα, ο Δήμος πρέπει να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους με τη βοήθεια ειδικών για να προχωρήσουν σε βιολογική καλλιέργεια και μόνον, προστατεύοντας οικολογική ισορροπία και την υγεία των καλλιεργητών και όσων καταναλώνουν τρόφιμα από τους αστικούς λαχανόκηπους.

Η δημιουργία αστικών βιολογικών λαχανόκηπων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα συμβάλει στη στήριξη των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας στην περίοδο της κρίσης (κι όχι μόνο) δίνοντάς τους όχι ένα επίδομα – ελεημοσύνη αλλά την αξιοπρέπεια που προσφέρει η χαρά της καλλιέργειας και της δημιουργίας της δικής σου τροφής με ένα φυσικό βιολογικό τρόπο. Η δημιουργία αστικών βιολογικών λαχανόκηπων πρέπει να γίνει στόχος του Δήμου για κάθε γειτονιά, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η μετακίνηση με ΙΧ ή λεωφορείο των ανθρώπων που καλλιεργούν. Η μετακίνηση προς το χώρο καλλιέργειας του αστικού λαχανόκηπου πρέπει να γίνεται με τα πόδια και για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων και για τη μείωση κι όχι αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επίσης, όσο πιο μακριά είναι ο χώρος καλλιέργειας του αστικού λαχανόκηπου από τον καλλιεργητή τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει την προσπάθεια, η απόσταση είναι αντικίνητρο για την καλλιέργεια.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...