13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Γιατί λέμε “ΟΧΙ” στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε ενημέρωση – συζήτηση με τον Αριστείδη Παπαδάκη, περιφερειακό σύμβουλο της περιφερειακής κίνησης «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» για το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στις 11 το πρωί, στο καφέ «Ταράτσα» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα νότια και δυτικά της Κρήτης συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, με την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρά τις πολλές απουσίες, να τάσσεται υπέρ των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, θέτοντας κάποιους όρους περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης μέσω του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», μεγάλες πανελλήνιας εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) καθώς και η περιφερειακή κίνηση «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» τάσσονται κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων προβάλλοντας:

·         Τον κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει απειλούμενα είδη όπως φάλαινες φυσητήρες.

·         Τις συνέπειες μιας πιθανής καταστροφής ή ατυχήματος για την αλιεία και τη διατροφή της Κρήτης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια.

·         Τις συνέπειες για την τουριστική οικονομία της Κρήτης κι ιδίως των νότιων και δυτικών περιοχών από ένα ατύχημα που θα δημιουργούσε πετρελαιοκηλίδα.

·         Την ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών εταιρειών που θα αναλάβουν την εξόρυξη στην ανοιχτή θάλασσα, με δεδομένο ότι στη χώρα μας μεγάλες εταιρείες δρουν ανεξέλεγκτα και στη στεριά, πόσο δε μάλλον στη θάλασσα.

·         Τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από ατύχημα ή πετρελαιοκηλίδα αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την χρήση ορυκτών καυσίμων που ευθύνεται για ασθένειες και θανάτους πολλών ανθρώπων με βάση και τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

·         Τη Διεθνή Συνθήκη του Παρισιού του 2015 που συνυπέγραψε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε τα ορυκτά καύσιμα και προωθήσουμε τη χρήση των Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η καύση υδρογονανθράκων (πετρελαίου κλπ) για την παραγωγή ενέργειας, θέρμανση και μεταφορές παράγει αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αστάθεια με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κυκλώνες, πλημμύρες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ακόμη και σε περιοχές κοντά στην Αρκτική, ξηρασία και μείωση των υδάτινων αποθεμάτων).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...