15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου σε ένα από τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι θα φέρει πιο πολλά έσοδα από την εκμίσθωση

Ημερομηνία:

Στο επιχείρημα της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι η εκχώρηση των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι θα καλύψει τις ανάγκες του Πολυτεχνείου, καθώς η κρατική επιχορήγηση του Ιδρύματος έχει μειωθεί, απαντά με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέροντας πως «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε και τα ιστορικά κτήρια να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες, και χρήματα να βρει επιπλέον το Πολυτεχνείο, διευρύνοντας παράλληλα το εκπαιδευτικό του έργο και προβάλλοντας την πόλη και τη χώρα σε όλο τον κόσμο». Ως μία τέτοια λύση προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία σε κάποιο από τα κτίρια ενός Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα από τα επιχειρήματα για την εκποίηση – ξενοδοχοποίηση των τριών ιστορικών κτηρίων στο Λόφο Καστέλι είναι οι ανάγκες του Πολυτεχνείου για χρήματα, μιας και η κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια έχει μειωθεί κατακόρυφα. Εδώ βέβαια έχουν τις ευθύνες τους οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση και η παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει λύση αυξάνοντας την επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ. Πέρα όμως από αυτό, η λειτουργία ενός Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου σε ένα και μόνο από τα κτήρια (πχ την Παλιά Πρυτανεία) θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ίσα ή και περισσότερα από όσα προσφέρει η ιδιωτική εταιρεία για το ξενοδοχείο με την παραχώρηση των τριών ιστορικών κτηρίων.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται Σεμινάρια και Δομημένοι Κύκλοι Μαθημάτων (Courses) μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες σε αυτά εκπαιδευτικοί, φοιτητές και άλλοι πολίτες επιδοτούνται για την κάλυψη των εισιτηρίων τους για τη χώρα όπου γίνεται το Σεμινάριο, για τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους και τέλος, για δίδακτρα, χρήματα που αποδίδονται στον φορέα που οργανώνει το Σεμινάριο. Για κάθε ημέρα Σεμιναρίου δίνονται από το πρόγραμμα Erasmus+ 70 € για κάθε άτομο που συμμετέχει.

Τα περισσότερα Σεμινάρια Erasmus+ είναι διάρκειας 5-10 ημερών. Σε ένα συνηθισμένο Σεμινάριο αυτού του είδους συμμετέχουν 10-20 εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές ή άλλοι πολίτες, Κάνοντας μια απλή μαθηματική πράξη, σε ένα Σεμινάριο 5 ημερών που συμμετέχουν 20 εκπαιδευόμενοι, τα χρήματα που δίνονται ως δίδακτρα στο φορέα που διοργανώνει το Σεμινάριο είναι 20 εκπαιδευόμενοι Χ 5 ημέρες Χ 70 € την ημέρα = 7.000 €. Δηλαδή για ένα Σεμινάριο 5 ημερών στο οποίο συμμετέχουν 20 άτομα, ο φορέας που το οργανώνει επιδοτείται με 7.000 €, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση πέρα από το να κάνει μάθημα σε αυτά τα 20 άτομα, μιας και όλα τα υπόλοιπα έξοδά τους (εισιτήρια, δαπάνες διαμονής και διατροφής κλπ) καλύπτονται από άλλα κονδύλια του προγράμματος Erasmus+ χωρίς επιβάρυνση του φορέα που οργανώνει το Σεμινάριο.

Ένας φορέας με το κύρος ενός Πανεπιστημίου όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μπορούσε να οργανώνει 50 τέτοια πενθήμερα Σεμινάρια το χρόνο, συγκεντρώνοντας 350,000 € το χρόνο (50 Σεμινάρια Χ 7.000 € από δίδακτρα για κάθε Σεμινάριο). Θα μπορούσε δηλαδή το Πολυτεχνείο να συγκεντρώνει τα χρήματα που προσφέρει η εταιρεία για να κάνει ξενοδοχεία τα τρία κτήρια, χωρίς να εκχωρηθούν τα τρία κτήρια, απλά και μόνο χρησιμοποιώντας το ένα κτήριο, αυτό της Παλιάς Πρυτανείας, το οποίο είναι σε καλή κατάσταση και δε χρειάζεται επισκευές αλλά απλή συντήρηση. Σε αυτό το κτήριο απλά θα μπορούν να γίνονται 4-5 πενθήμερα Σεμινάρια το μήνα, στο καθένα από τα οποία θα συμμετέχουν έως 20 άτομα, οπότε δε χρειάζονται μεγάλες αίθουσες ή πολλοί χώροι.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι πιστεύουμε πολλά:

  • Δημιουργείται ένα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Λόφο Καστέλι.
  • Δεν εκχωρούνται τα τρία ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου σε ιδιωτική εταιρεία αλλά χρησιμοποιείται μόνο ένα από το ίδιο το Πολυτεχνείο, το κτήριο της Παλιάς Πρυτανείας.
  • Η χρήση του κτηρίου της Παλιάς Πρυτανείας παραμένει εκπαιδευτική, στα πλαίσια του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο.
  • Με ένα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Παλιά Πρυτανεία θα διαφημίζονται τα Χανιά και το Πολυτεχνείο σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
  • Θα έρχονται για μαθήματα στα Χανιά 1.000 ή και παραπάνω εκπαιδευτικοί και φοιτητές από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, γνωρίζοντας τα Χανιά και προβάλλοντας την πόλη και τη χώρα.
  • Καλύπτονται από τα δίδακτρα (με κονδύλια του προγράμματος Erasmus+) οικονομικές ανάγκες του Πολυτεχνείου, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι.
  • Το Πολυτεχνείο διευρύνει τον εκπαιδευτικό – μορφωτικό του ρόλο και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Η πρόταση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε και τα ιστορικά κτήρια να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες, και χρήματα να βρει επιπλέον το Πολυτεχνείο, διευρύνοντας παράλληλα το εκπαιδευτικό του έργο και προβάλλοντας την πόλη και τη χώρα σε όλο τον κόσμο.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ