19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Να πάρουν άμεσα θέση ενάντια στις Συμφωνίες TTIP και CETA οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ζητά από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στις Συμφωνίες TTIP – CETA αλλά και τους Δήμους του νησιού και την Περιφέρεια να ενταχθούν στο Δίκτυο ελεύθερων ζωνών από τις συμφωνίες TTIP/CETA/TISA.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, μετά και το σάλο που προκαλεί η αποκάλυψη από τη Greenpeace μεγάλου μέρους της μυστικής συμφωνίας TTIP που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και ΕΕ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, καλεί τους Χανιώτες και τους υπόλοιπους Έλληνες βουλευτές κι ευρωβουλευτές να πάρουν άμεσα θέση ενάντια στις μυστικές αυτές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία που εξυφαίνεται. Παράλληλα, καλούμε το Δήμο Χανίων, τους υπόλοιπους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από την TTIP και να συμμετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Αυτοδιοικητικό Δίκτυο TTIP / CETA / TISA FREE ZONES (όπως έκαναν ήδη Περιφέρειες όπως το Ιόνιο και Δήμοι όπως της Βαρκελώνης, Κέρκυρας, του Αιγάλεω κ.ά).

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επιχειρούν μέσα από τις συμφωνίες TTIP και CETA να καταργήσουν τους οποιουσδήποτε φραγμούς υπάρχουν στο εμπόριο για να προωθήσουν και στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), να περιορίσουν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών, να περιορίσουν τα στάνταρ ποιότητας κι ασφάλειας για πολλά προϊόντα, να καταργήσουν την αρχή της προφύλαξης (οπότε επικίνδυνα χημικά π.χ. θα κυκλοφορούν κανονικά μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα η επικινδυνότητά τους!). Παράλληλα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες επιδιώκεται η κατάργηση της προστασίας των τοπικών προϊόντων και θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός η στήριξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας!

Οι διαπραγματεύσεις για τη CETA έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014 και το επόμενο βήμα είναι η υποβολή του τελικού κειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση. Εκκρεμεί όμως ακόμα η απόφαση σχετικά με το αν η CETA αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή αν απαιτείται η επικύρωσή της από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τόσο η TTIP όσο και η CETA απειλούν βασικές αξίες και δικαιώματα, ξεκινώντας από την ίδια τη δημοκρατία μας. Οι μόνες ευνοημένες από αυτές τις συμφωνίες θα είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ακόμα και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα δουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να περιστέλλονται περαιτέρω, την υγεία τους και το περιβάλλον να επιβαρύνονται μέσω νέων ρυθμιστικών κανόνων, την προστασία τους ως καταναλωτές και την ποιότητα της τροφής τους να υπονομεύονται στο όνομα του κέρδους.

Η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη εκφράζει την αντίθεσή της απέναντι στις δύο συμφωνίες. Ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες[1] από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει ενάντια στις συμφωνίες, καθιστώντας τη συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» (European Citizens Initiative) τη μεγαλύτερη σε αριθμό υπογραφών. Την ίδια στιγμή, περιφέρειες σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοανακηρύσσονται ως “TTIP free zones”[2]. Ταυτόχρονα, την αντίδρασή τους στις συμφωνίες έχουν επίσης εκφράσει εκπρόσωποι του εμπορίου, των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και αναλυτές και επιστήμονες.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί τους Χανιώτες και όλους τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:
· Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
· Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
· Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...