19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Τα κλουβιά δεν είναι καλοπέραση, είναι κακοποίηση!

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για την κατάργηση των κλουβιών στο Δημοτικό Κήπο Χανίων:

Η κατάργηση των κλουβιών με φυλακισμένα ζώα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων είναι ένα αίτημα δεκαετιών της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων κι όλων των οικολογικά ευαίσθητων πολιτών. Δεν είναι διασκέδαση να βλέπεις ζώα φυλακισμένα σε κλουβιά, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά. Είναι κακοποίηση, βασανισμός των ζώων. Για τους μικρούς μας φίλους θα θυμίσουμε τη σκηνή από τη δημοφιλή ταινία Happy Feet, όπου ο πρωταγωνιστής πιγκουίνος τρελαίνεται όταν τον φυλακίζουν.

Η εικόνα άγριων ζώων φυλακισμένων σε κλουβιά δίνει λάθος μηνύματα στα παιδιά:

  • Ότι τα ζώα υπάρχουν μόνο για να μας υπηρετούν
  • Ότι ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να φυλακίζει ζώα.
  • Ότι μπορούμε ως άνθρωποι να αντλούμε ευχαρίστηση βλέποντας ζώα να υποφέρουν.
  • Ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερο είδος και κυρίαρχος της φύσης.

Όλες αυτές οι ιδέες και οι αξίες που εκπροσωπούν είναι που μας οδήγησαν στην άγρια εκμετάλλευση και καταστροφή της φύσης, στην αιχμαλωσία και την εμπορία άγριων ειδών καθώς και στη συνεχιζόμενη εξαφάνιση άγριων ειδών ζώων και τη δραματική μείωση της βιοποικιλότητας.

Από ό,τι φαίνεται, ούτε η συνεχιζόμενη περιπέτειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο με τη μετάδοση του κορονοϊού από άγρια ζώα σε ανθρώπους και τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων και την καραντίνα με την οικονομική κρίση που συνεπάγεται, ούτε όλα αυτά αρκούν για να αλλάξουν ιδέες όσοι ακόμη πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι κυρίαρχο είδος στη φύση και πάνω από τους φυσικούς νόμους.

Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, για όσους επιμένουν να το ξεχνάνε, ότι ο κορονοϊός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στην Κίνα. Η καταστροφή των τροπικών δασών και η αιχμαλωσία άγριων ειδών ζώων μας φέρνει πιο κοντά σε άγνωστες αρρώστιες.

Τα αγρίμια (κι όχι κρι –κρι), τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, μπορεί όποιος θέλει να τα θαυμάσει ακόμα στο φαράγγι της Σαμαριάς, ελεύθερα πάνω στα Λευκά Όρη. Δε χρειάζεται να τα βλέπει φυλακισμένα. Άλλωστε, στο παραδοσιακό τραγούδι της Κρήτης, το «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», τα αγρίμια είναι ελεύθερα («γκρεμνά είν’ εμάς οι τόποι μας» λέει το τραγούδι) και ταυτόχρονα σύμβολο ελευθερίας για τους ανθρώπους. Πώς μπορούμε να κρατάμε φυλακισμένο ένα αιώνιο σύμβολο ελευθερίας για τους κατοίκους της Κρήτης;

Στο Δημοτικό Κήπο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο πληροφόρησης για τα αγρίμια και τη φύση της Κρήτης, με διαδραστικά παιχνίδια, βίντεο και ενημερωτικές δράσεις.

Η εποχή της κλιματικής κρίσης μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τη φύση με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Ας φύγουν τα κλουβιά κι ας κυριαρχήσει το πράσινο (κι όχι νέα τσιμέντα) στο Δημοτικό Κήπο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ