13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Όχι δεξαμενές καυσίμων και νέο εργοστάσιο στο Πέρα Πλατάνι. Ο νομός Χανίων παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση του αναλογεί

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων στέκεται απέναντι στα σχέδια για δημιουργία δεξαμενών καυσίμων και νέου εργοστασίου στην περιοχή Πέρα Πλατάνι Ακρωτηρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Την ώρα που η νεολαία κινητοποιείται σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου απαιτώντας μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή και εγκατάλειψη των καυσίμων, την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση που στα λόγια συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις κι έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σχεδιάζει τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας.

Η υποκρισία και η διπλή γλώσσα περισσεύει στη χώρα μας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες. Ενώ σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ στην ίδια τη Νορβηγία, που επικαλούνται ως παράδειγμα εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα, αποφάσισαν πλέον να αποσύρουν όλες τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα, η κυβέρνηση εδώ δίνει άδεια για δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα δίπλα στην πόλη των Χανίων, στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας.

Το φυσικό αέριο που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν είναι κι αυτό ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, συμβάλλει κι αυτό στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν κι αυτά που προκάλεσαν τις πρόσφατες καταστροφές και μας κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας.

Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μυαλό δε βάζουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Αντί να συζητάμε για την αντικατάσταση του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας που είναι επίσης δίπλα στα Χανιά με παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχεδιάζουν κάποιοι να προσθέσουν άλλα 120 MW στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Δε θα συζητήσουμε εδώ ότι ο Ν. Χανίων παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση του αναλογεί και στέλνει ενέργεια προς την υπόλοιπη Κρήτη, κι αυτό σημαίνει όχι μόνο ατμοσφαιρική ρύπανση και συμβολή στην ένταση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σημαίνει και απώλεια ενέργειας, εφ’ όσον μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που στοιχίζει οικονομικά, μιας και μόνο τα λεφτά τους νοιάζουν.

Κι αν τους νοιάζουν μόνο τα λεφτά, μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να πάψουμε να στέλνουμε χρήματα του ελληνικού λαού σε άλλες χώρες από όπου εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

Μήπως έφτασε η ώρα όλα αυτά τα χρήματα να αρχίσουμε να τα επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον ήλιο και στον άνεμο που δεν είναι εισαγόμενες και δε ρυπαίνουν, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημαρχεία με φωτοβολταϊκά στις στέγες, εξοικονομώντας έτσι χρήματα όχι μόνο από το εισαγόμενο πετρέλαιο που δε θα εισάγουμε αλλά και από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουμε για αυτά τα κτήρια;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...