19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι «μοιραίοι» του νομού Χανίων και η Βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Από τα πλέον επίσημα χείλη ακούσαμε λοιπόν την αλήθεια. Ο νομός Χανίων τελεί σχεδόν υπό ένα αποικιακό καθεστώς. Σε αυτή την πραγματικότητα συντελούν το καθεστώς της Ετεροδικίας των ΝΑΤΟϊκών, η εθνικά ζημιογόνα και υποτελής στάση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων που δεν προάσπισαν τα συμφέροντα των πολιτών τους και αντιθέτως έδωσαν γη και ύδωρ στο κράτος των ΗΠΑ, η οικονομική κρίση που δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη διείσδυση και εν τέλει το έδαφος για διείσδυση που προσέφεραν τοπικοί εκλεγμένοι παράγοντες για την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το αμερικάνικο δολάριο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ διασφαλίστηκαν. Εις βάρος ποιου;

Όλα αυτά δεν τα ακούσαμε από τα χείλη κάποιου «γραφικού», «κουμουνιστή», ή κάποιας «δονκιχωτικής φιγούρας», ενός «υπουργού εξωτερικών», αλλά από τα επίσημα έγγραφα της αμερικάνικης πρεσβείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω Wikileaks και δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Η χαρά που εκφράζει ο αμερικάνος πρέσβης για την αλλαγή στάσης που παρατηρείται με τον τότε νέο νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη είναι χαρακτηριστική αυτής της νέας πραγματικότητας. Επιτέλους, ενώ έως εκείνο το σημείο, οι τοπικοί άρχοντες ανεχόντουσαν απλά ή ήταν εχθρικοί προς την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, βρέθηκε ο μοιραίος άνθρωπος ο οποίος σηματοδότησε και την ολοκληρωτική υποτέλεια στον ξένο παράγοντα.

Ναι, αυτό το ρόλο έπαιξε ο πρώην νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δε δίστασε ν’ αναφέρει ότι δεν θέλει τις επισκέψεις τόσο για το οικονομικό όφελος, όσο για τα «πολιτικά οφέλη» γιατί μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε την αμερικανική στήριξη στην τοπική κοινωνία. Ισχυρίστηκε δε, ότι με εξαίρεση μια κομμουνιστική μειοψηφία, η τοπική κοινωνία ήταν «πολύ φιλοαμερικανική».

Σε αυτή την κατάσταση, οι ΗΠΑ βρήκαν εύφορο έδαφος για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Δημιούργησαν τις συνθήκες μιας εξάρτησης που πέρασε από το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, σε αυτό  της οικονομίας και εν τέλει στην κοινωνία. Η θέση τους πλέον διασφαλίστηκε απόλυτα. Και πολλοί πρόθυμοι βρέθηκαν στα Χανιά για να τείνουν το χέρι τους και να εξασφαλίσουν αυτή την κυριαρχία τους. Αναφέρω εδώ χαρακτηριστικά κάποιες δηλώσεις.

Ο Στέλιος Νικηφοράκης, τότε βουλευτής της Ν.Δ. δήλωνε σχεδόν με οργή (Α.τ.Κ.): «δεν είναι δυνατόν να καταβάλλουμε όλα τα κόστη εξαιτίας της βάσης και το μόνο όφελος που θα μπορούσαμε να έχουμε να το στέλνουμε αλλού!»

17 Φεβρουαρίου 2006: Ξανά ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης – “Το γεγονός ότι διώχνουμε τους Αμερικάνους από το Ν. Χανίων είναι πραγματικά απίστευτο και για ψυχιατρική ανάλυση. Κι αυτό δεν τολμά να το πει κανείς.” Δε λέει όλη την αλήθεια. Το έλεγαν οι ΝΑΤΟϊκοί…

Από εφημερίδα ΚΗΡΥΞ πάλι για το ίδιο θέμα 26/2/2006, στη σελ.2: “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται φιλειρηνιστής όταν οι θέσεις του οδηγούν σε πόλεμο και φτώχεια”, αναφορικά με τις αντιδράσεις πολιτών και τις διαδηλώσεις κατά των βάσεων.

Από τα Χανιώτικα Νέα με ημερομηνία 01/03/2006, στη σελ.2 ενημερωνόμαστε ότι: «Στα Χανιά μόνιμα διαμαρτυρόμαστε για τις ξένες στρατιωτικές βάσεις»… Ενώ, «στην Κέρκυρα υποδέχθηκαν τους 5.000 περίπου άνδρες αμερικάνικου αεροπλανοφόρου». Συμπέρασμα; «Εμείς στον αγώνα και άλλοι στην…κονόμα», καταλήγει η εφημερίδα αφήνωντας να εννοηθεί πως εκεί είναι έξυπνοι που τους δέχονται κι εμείς ηλίθιοι και γραφικοί που δεν επιθυμούμε το ζεστό τους χρήμα.

Σε αυτή τη γενικευμένη ενορχηστρωμένη επίθεση που δεχόταν ο Χανιώτης πολίτης να αποδεχθεί τη στρατιωτική παρουσία και το δολάριο ως αναγκαίο και καλό αναφέρθηκε στις 23 Μαρτίου του 2006 (Α.τ.Κ.) και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ που διαπίστωνε το εμφανές:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στον τοπικό τύπο μπαράζ δηλώσεων από θεσμικούς και μη φορείς… σχετικά με το πόσο «λάθος» κάνουμε ως Νομός που με κάθε ευκαιρία διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ύπαρξη και λειτουργία των βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον τόπο μας».

Και συνεχίζει: «Η έκπληξη γίνεται αγανάκτηση όταν οι δηλώσεις αυτές… γίνονται ενώπιον των δημοφιλέστερων βουλευτών των 2 κυβερνητικών κομμάτων Χ. Μαρκογιαννάκη και Ν. Χριστοδουλάκη, οι οποίο σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά αισθήματα των Χανιωτών τις συνεπικουρούν ή τουλάχιστον τις ανέχονται».

Νωρίτερα, στις 26/02/2006 (Α.τ.Κ.), ο γιατρός Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων εστίασε την εισήγησή του σε διεθνές συνέδριο για την ειρήνη «στην προσπάθεια που γίνεται επηρεασμού της βάσης από τα τοπικά ΜΜΕ, ακόμα και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και στην εν γένει ζωή του τόπου και με τη λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού»

Ενορχηστρωμένα λοιπόν οι Χανιώτες πολίτες οδηγήθηκαν στο να αποδεχθούν ως αναπόφευκτη μία κατάσταση δίχως διέξοδο. Οι εκπρόσωποί τους δεν τους προστάτεψαν. Δε διασφάλισαν τα δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου, ουδείς έλεγχος μπορούσε να τους ασκηθεί, ουδεμία κριτική ήταν ανεκτή. Όλα έγιναν γραφικά μπροστά στην απόλυτα υπερίσχυση ενός ξένου προς τη χώρα, μη εκλεγμένου παράγοντα που είχε το πάνω χέρι στις εξελίξεις στο νομό.

"google ad"

Τα Χανιά, έγιναν το στρατόπεδο και το σημείο διασκέδασης και αναψυχής των ΝΑΤΟϊκών, η υποβάθμιση συνεχίστηκε γιατί αυτή βοηθούσε στην επιπλέον οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από την ύπαρξη των βάσεων. Όλα πήραν το δρόμο τους. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι άφαντοι.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που με την ευκαιρία του «Καλλικράτη» η αποψίλωση του νομού Χανίων από υπηρεσίες συνεχίστηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Δεν είναι λοιπόν παράξενη και η σιωπή των εκλεγμένων εκπροσώπων του νομού Χανίων μπροστά σε αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της Δημοκρατίας και της κοινωνίας των Χανίων.

Γιατί: «Δεν γνωρίζουµε περιορισµούς καθ’ οποιαδήποτε χρονική στιγµή στην πρόσβαση, τις υπερπτήσεις ή την ανάπτυξη ακόµη και των πιο ευαίσθητων στρατιωτικών υλικών στη βάση».

Κι ουδείς διαμαρτυρήθηκε…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ