13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι Έλληνες επηρεάστηκαν περισσότερο σε όλη την Ε.Ε. από πανδημία και lockdown

Ημερομηνία:

Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι το εισόδημά του μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Covid-19 και των lockdowns, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Intrum, η οποία μάλιστα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο στο κριτήριο αυτό από την κρίση σε όλη την Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το 55% των Ελλήνων αναγκάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες να αφήσει απλήρωτο κάποιον λογαριασμό, με το 62% να απαντά ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά. Κατόπιν τούτων η Ελλάδα έρχεται τελευταία στην οικονομική ευημερία ανάμεσα στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η χώρα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη στους πυλώνες για την ικανότητα των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς και να αποταμιεύουν χρήματα για το μέλλον, όπως ήταν και το 2019.

Ειδικότερα, οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (49%) αναφέρουν μείωση του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα της Covid-19 – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στην ίδια ερώτηση μόλις το 17% των Ελλήνων και το 38% του ευρωπαϊκού μέσου όρου απάντησε ότι το εισόδημά του έχει παραμείνει το ίδιο και αναμένεται να παραμείνει σταθερό ή να αυξηθεί.

Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%) για να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.

Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στις βασικές πληρωμές: σχεδόν επτά στους δέκα (69%) λένε ότι η αύξηση των λογαριασμών έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενική ευημερία τους έναντι ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρίσκεται στο 47%. Ενώ περισσότεροι από ένας στους έξι επισημαίνουν ότι οι λογαριασμοί αυξάνονται σε ρυθμό υψηλότερο του εισοδήματος.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της πανδημίας, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν το χρέος τους το 2020, παρά τους ενδοιασμούς για τον δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κατά μέσο όρο, το 61% εκείνων που δανείζονται χρήματα για να πληρώνουν λογαριασμούς, δανείζονται κάθε μήνα ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 52% για το 2019. Για την Ελλάδα το 20% δηλώνει το ίδιο.

Ταυτόχρονα στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές δηλώνουν ότι είναι πιο επιφυλακτικοί από το συνηθισμένο όσον αφορά την ανάληψη πρόσθετου χρέους. Το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι, παρ’ όλο που τα επιτόκια είναι χαμηλά, είναι πιο επιφυλακτικοί από ό,τι συνήθως για την ανάληψη χρέους, ενώ οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δανειστούν χρήματα για μεγάλες αγορές έως ότου η κρίση τελειώσει.

Ένας στους πέντε Έλληνες ερωτηθέντες (49%) ανέφερε ότι δεν δανείζεται χρήματα κάθε μήνα για να καλύψει μηνιαίες δαπάνες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ