16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οι «ακρίτες της ενημέρωσης» στην Ορεστιάδα – Ανταγωνίζονται τα… τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ημερομηνία:

Του Ιάσων Πιπίνη

Οι δημοσιογράφοι της Ορεστιάδας δίνουν καθημερινό αγώνα για να καταφέρουν να κρατήσουν ανοικτά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν αντέξει δεκαετίες και ανταγωνίζονται τα… τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Ορεστιάδα λειτουργεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, δυο ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και μια εφημερίδα. Παρά την οικονομική κρίση, τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων και τις συνεχείς φοροεπιδρομές, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μη μπει λουκέτο σε κανένα από αυτά τα μέσα και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν ενημέρωση στους πολίτες της ακριτικής περιοχής, οι οποίοι «βομβαρδίζονται» από τουρκικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πολλοί από αυτούς τους σταθμούς έχουν έδρα την Ανδριανούπολη, τουρκική πόλη που απέχει από την Ορεστιάδα περίπου 20 χιλιόμετρα. Σε αρκετές περιπτώσεις το τουρκικό σήμα είναι πολύ πιο ισχυρό από το σήμα των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών.


Στην Ορεστιάδα λειτουργεί ένα κανάλι, δυο ραδιόφωνα και μια εφημερίδα. 

Κυκλωμένοι από τουρκικά ραδιόφωνα

«Ο ραδιοφωνικός μας σταθμός εκπέμπει σε μια περιοχή όπου πριν από χρόνια κυριαρχούσαν οι τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Φανταστείτε ότι από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί στα ερτζιανά στην περιοχή μας ακουγόταν μόνο τουρκική μουσική» δηλώνει στο iefimerida o Γιάννης Βαβαλικούδης, υπεύθυνος του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Έβρος 97,1 FM» που έχει έδρα την Ορεστιάδα και εκπέμπει σε όλον τον Έβρο.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο Έβρος 97,1 FM» δημιουργήθηκε το 1989 από τον Αντώνη και τη Ρούλα Βαβαλικούδη και είναι ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός του βορείου Έβρου. Ο γιός τους, Γιάννης Βαβαλικούδης, σπούδασε στην Αθήνα και επέστρεψε στην Ορεστιάδα για να συνεχίσει την παράδοση στην ενημέρωση που ξεκίνησαν οι γονείς του.


Ο υπεύθυνος του ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Έβρος 97,1” Γιάννης Βαβαλικούδης. 

«Η συντήρηση του σταθμού είναι πολύ δύσκολη, αλλά πρέπει να μείνει ανοικτός, γιατί υπάρχουν και εθνικοί λόγοι. Στην Τουρκία πολλοί σταθμοί που εκπέμπουν από τις περιοχές στα σύνορα με την Ελλάδα επιδοτούνται, έχουν κίνητρα για να αναπτυχθούν. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως παροχή, καμία διευκόλυνση από το Κράτος για να συνεχίσουμε. Καταφέραμε και φέραμε σε εποχές δύσκολες στα ερτζιανά στον βόρειο Έβρο μια ελληνική φωνή, καθιερώσαμε ενημερωτικές ζώνες και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο και να φιλτράρουμε καλά την είδηση» καταλήγει ο κ. Γιάννης Βαβαλικούδης. Ήδη από το 1998 ο κ. Βαβαλικούδης δημιούργησε και την ιστοσελίδα του ραδιοφώνου, radioevros.gr, με ειδήσεις από την ευρύτερη περιοχή.

Η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας

Η Ορεστιάδα είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα όπου λειτουργεί δημοτικός τηλεοπτικός σταθμός. Η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας δημιουργήθηκε το 1992 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μεταδίδει 24ωρο πρόγραμμα. «Είχαμε πολύ έντονο ανταγωνισμό από τα τουρκικά και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν «εύπεπτο» πρόγραμμα και εξέπεμπαν μέχρι εδώ και πολλοί κάτοικοι τα παρακολουθούσαν» δηλώνει στο iefimerida η κ. Βέρα Μαυρίδου, διευθύντρια της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας και προσθέτει: «Η ανάγκη λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Ορεστιάδας είναι εθνικής σημασίας».


Στο στούντιο των ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας.

Τα πρώτα χρόνια το κανάλι είχε στελεχωθεί από ανθρώπους που δεν ήταν ούτε τεχνικοί, ούτε δημοσιογράφοι. «Όποιος μπορούσε να μιλήσει καλά, όποιος είχε κάποιες γνώσεις ήρθε για να βοηθήσει να στηθεί ο σταθμός. Σταδιακά στελεχώθηκε από ανθρώπους έμπειρους», τονίζει η κ. Μαυρίδου.
Πρόεδρος της Δημοτικής Τηλεόρασης είναι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει αρκετές πολιτιστικές εκπομπές, μεταδίδει συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, ενώ έχει και καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. «Το κανάλι μεταδίδει επίσης κάποιες λειτουργίες της Εκκλησίας, όπως τώρα το Πάσχα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν και θέλουν να το παρακολουθήσουν από την τηλεόραση. Επίσης είμαστε υπερήφανοι γιατί αναδείξαμε πολύ το Πανεπιστήμιο της πόλης μας και κάναμε εκπομπή για τους φοιτητές» καταλήγει η κ. Βέρα Μαυρίδου.

Το κανάλι απασχολεί 6 υπαλλήλους, οι τρεις από τους οποίους είναι μόνιμοι. Ωστόσο, η μείωση των διαφημιστικών εσόδων υποχρεώνει τον Δήμο να συντηρεί ουσιαστικά τον σταθμό.

«Δυστυχώς είναι ένας σταθμός με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ανέβαλε η νέα διοίκηση από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν η αγορά μίας – και της πρώτης – ψηφιακής κάμερας», δηλώνει στο iefimerida δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τομαδάκης, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση ειδήσεων του καναλιού πριν από ένα περίπου χρόνο και επιπλέον είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας thrakinea.gr. Ο κ. Τομαδάκης αν και είναι Αθηναίος αποφάσισε να ζήσει στην Ορεστιάδα, όπου είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, και να ακολουθήσει εκεί το όνειρο του στη δημοσιογραφία.

"google ad"


Η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας απασχολεί 6 άτομα.

«Προχωράμε συγκρατημένα, λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά με σωστό προγραμματισμό, θα είμαστε σύντομα σε καλό επίπεδο και σίγουρα σε πολύ καλύτερο από αυτό που βρίσκονταν η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας πριν από πέντε χρόνια.  Πλέον έχουμε εμπλουτίσει το πρόγραμμα με δικές μας παραγωγές, τέσσερις νέες εκπομπές, όταν πριν από δύο χρόνια, δεν υπήρχε ούτε μία» καταλήγει ο κ. Τομαδάκης.

Στην Ορεστιάδα κυκλοφορεί επίσης η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μεθόριος», η οποία δημιουργήθηκε το 1999 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ αρκετά χρόνια πριν ξεκίνησε να λειτουργεί και ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός στη συχνότητα 95,8 FM.

iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...