17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Οι αλλαγές με τα τραπεζοκαθίσματα σε 8 κεντρικές περιοχές στα Χανιά που φέρνει ο Κανονισμός των κοινόχρηστων χώρων

Ημερομηνία:

Μετά και την υπερψήφιση με απόλυτη πλειοψηφία του σχεδίου κανονισμού των κοινόχρηστων χώρων, ο Σύλλογος Εστίασης ν. Χανίων, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Συλλόγου περιγράφει τις αλλαγές που επιφέρει που είναι και σημαντικές και ουσιώδεις.

“Με το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (17/02/2017) ολοκληρώθηκε η διαδικασία σχετικά με την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και στους επαγγελματίες του χώρου μας.

Ως Σύλλογος Εστίασης, από την αρχή είχαμε θέσει ερωτήματα και παρατηρήσεις τόσο στην Ηλεκτρονική Διαβούλευση όσο και στην Επιτροπή Δημόσιας Διαβούλευσης (παρόλο που δεν είχαμε ληφθεί υπόψιν ως μέλη!), στο Τοπικό Συμβούλιο (Δημοτικής Κοινότητας), στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και, τέλος, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι παρατηρήσεις μας επί του σχεδίου ακολούθησαν όλες τις τυπικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε πόλεμο εντυπώσεων, όπως άλλοι σύλλογοι ή ακόμα και παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ μας στάση απέναντι σε όλα τα συμβούλια και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έφεραν αποτελέσματα στις ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ που απαιτήσαμε να γίνουν επί του σχεδίου και οι οποίες μέχρι και την τελευταία μέρα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο στέλνονταν προς το Δήμο πάντα ακολουθώντας κάθε γραφειοκρατική διαδικασία.

Όσοι, λοιπόν, είχαν στείλει τις ΝΟΜΙΜΕΣ άδειες παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου όταν τους ζητήθηκε από το Σύλλογό μας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κατάφεραν με τη βοήθεια του Συλλόγου μας να διεκδικήσουν και να καταφέρουν αλλαγές επί του κανονισμού.

Πιο συγκεκριμένα, για τις οδούς/περιοχές:

1. ΧΑΛΗΔΩΝ: ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μη δοθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κοινόχρηστου χώρου στους επαγγελματίες της εστίασης, με την πίεση του Συλλόγου μας κατορθώσαμε να συνεχίσει να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος στους νομίμως έχοντες άδειες έως ότου ολοκληρωθεί η πεζοδρόμηση της οδού.

2. ΖΑΜΠΕΛΙΟΥ: Ενώ με το αρχικό σχέδιο δε δινόταν ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΩΡΟΣ σε νομίμως έχοντες άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, με την πίεση του Συλλόγου μας και βασιζόμενοι στην ιστορικότητα μαγαζιών (αντιπαραβάλλοντάς το με την «ιστορικότητα» δρόμων που προέβαλλε ως επιχείρημα ο Δήμος), κατορθώσαμε να μη ληφθεί υπόψη το αρχικό 1,20 και να γίνει εξαίρεση δίδοντας 1,00μ σε ΚΥΕ που είχαν ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, υπό την προύπόθεση ότι δεν εμποδίζεται η πρόσβαση πεζών και ΑμεΑ καθώς υπάρχει το υπολειπόμενο 1,50μ για την κίνησή τους.

3. ΕΙΣΟΔΙΩΝ: Ενώ με το αρχικό σχέδιο δινόταν ελάχιστος ή και καθόλου χώρος καθώς δεν υπήρχε το ελάχιστο 1,20μ που απαιτούνταν, ο Σύλλογός μας κατάφερε να εξαιρεθεί και ο συγκεκριμένος δρόμος και να δοθεί χώρος ακόμα και σε περιπτώσεις που αντί του 1,20μ υπάρχει 1,00μ.

4. ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ: Ενώ με το αρχικό σχέδιο δινόταν ελάχιστος ή και καθόλου χώρος καθώς δεν υπήρχε το ελάχιστο 1,20μ που απαιτούνταν ή είχε γίνει ΛΑΘΟΣ και είχε δοθεί χώρος εμπορικής χρήσης σε ΚΥΕ, ο Σύλλογός μας κατάφερε όχι μόνο να γίνουν οι διορθώσεις αλλά να εξαιρεθεί και ο συγκεκριμένος δρόμος και να δοθεί χώρος ακόμα και σε περιπτώσεις που αντί του 1,20μ υπάρχει 1,00μ.

5. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ – ΠΟΤΙΕ: Με το αρχικό σχέδιο δίνονταν χώρος σε συνολικό μήκος πρόσοψης οδών 25%, που με την πίεση του Συλλόγου μας και τα παραδείγματα οδών στις οποίες υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά ΚΥΕ, καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό στο 30%, που ίσως φαίνεται αμελητέο αλλά εάν δε γίνονταν, θα υπήρχε μείωση τραπεζοκαθισμάτων σε ΚΥΕ στις συγκεκριμένες οδούς.

6. ΓΑΒΑΛΑΔΩΝ: Με το αρχικό σχέδιο ΔΕ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ χώρος σε ΚΥΕ επί της Γαβαλάδων. Με την πίεση του Συλλόγου μας και βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ο δρόμος έχει πλάτος μεγαλύτερο των 3,00μ και δεν εμποδίζεται η προσβασιμότητα σε πεζούς και ΑμεΑ κατορθώσαμε να δοθεί χώρος και στο συγκεκριμένο ΚΥΕ.

7. ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Με το αρχικό σχέδιο δίνονταν ελάχιστος χώρος μπροστά από ΚΥΕ. Ο Σύλλογός μας πίεσε για να δοθεί μεγαλύτερο πλάτος μπροστά από τα ΚΥΕ -εφόσον για λόγους ασφάλειας δεν ήταν δυνατό να δοθεί στο κέντρο της οδού- καθώς και χώρος απέναντι από τα καταστήματα. Με τις τροποποιήσεις επί του σχεδίου δίνεται περισσότερος χώρος μπροστά από τα ΚΥΕ ενώ τα ΚΥΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν και χώρο επί της πρόσοψης άλλων καταστημάτων εφόσον αυτά είναι κλειστά στη χρονική περίοδο που λειτουργούν τα εν λόγω ΚΥΕ (με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη) – κάτι που δεν προβλέπονταν από το αρχικό σχέδιο.

"google ad"

8. ΝΕΑ ΧΩΡΑ: Με το αρχικό σχέδιο δε δίνονταν χώρος σε ΚΥΕ για τραπεζοκαθίσματα εκτός της πρόσοψής τους. Ο Σύλλογός μας πρότεινε να ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΔΕΙΩΝ έως ότου γίνει η ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή και το αίτημά μας έχει δρομολογηθεί.
Η πλειονότητα όσων είχαν ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ και την απέστειλαν στο Σύλλογό μας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗ από το νέο κανονισμό που προωθούσε η Δημοτική Αρχή.

Είμαστε σε αναμονή του νέου χάρτη βασιζόμενου στις τροποποιήσεις που έγιναν.
Συνάδελφοι, θεωρούμε ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ που έκανε η Δημοτική Αρχή, βασιζόμενη στις παρατηρήσεις μας.

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι μόνο όταν διεκδικούμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ τα δικαιώματά μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε αποτελέσματα.
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας καθώς υπάρχουν διαρκώς διεκδικήσεις.
Επόμενος στόχος μας η διεκδίκηση για την κατάργηση της υποχρέωσης των ΚΥΕ να πληρώνουν ΑΕΠΙ».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ