17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι Αμερικάνοι “πούλησαν” τους Κούρδους της Συρίας – Προσπαθούν απεγνωσμένα να τους αποτρέψουν

Ημερομηνία:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Κούρδοι των περιοχών που “αδειάζουν” από αμερικανικά στρατεύματα κινητοποιούνται και σε κάποιες περιπτώσεις παρατάσσονται ακόμα και μπροστά από τις αυτοκινητοπομπές των Αμερικανών προσπαθώντας την ύστατη στιγμή να τους αποτρέψουν από το να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στα τουρκικά στρατεύματα που είναι έτοιμα να εισβάλουν στα βόρεια σύνορα της Συρίας.

Τουρκία: “Θα περιμένουμε” – Κούρδοι: “Πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ”

Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να περιμένει μέχρι οι στρατιώτες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προτού εξαπολύσει επίθεση, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα».

Στο μεταξύ, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν σήμερα πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

«Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.

Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, πρόσθεσε.

«Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF», είπε.

Ρωσία: “Να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”

Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την βορειοανατολική Συρία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

"google ad"

“Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα μείνουν προσηλωμένοι σε αυτή τη θέση σε όλες τις περιστάσεις”, σημείωσε.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις “με παράνομη παρουσία” θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Χθες, Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα την από καιρό σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί “ασφαλή ζώνη” στη βόρεια Συρία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναμιχθούν.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...