19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι αντιδράσεις και των Χανιωτών θα αυξάνονται, όσο οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα μεγαλώνουν

Ημερομηνία:

Εκατοντάδες πολίτες των Χανίων χθες βγήκαν στους δρόμους σε μία μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία της οποίας το μέγεθος δε μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε οι αντιδράσεις των πολιτών να αποσιωπηθούν.

Κάποιοι έσπευσαν να ταυτίσουν αυτούς τους ανθρώπους με ακροδεξιά στοιχεία. Το είδαμε να συμβαίνει και σε άλλες διαδηλώσεις σε άλλες χώρες όπου οι διαδηλωτές ταυτίστηκαν με την ακροδεξιά. Στο Βερολίνο, λόγου χάρη, ήταν ξεκάθαρη η συμμετοχή ακροδεξιών – φασιστικών στοιχείων, αν και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν ήταν απλοί πολίτες. Αυτό που ένωνε τους πολίτες στο Βερολίνο, όπως και στα Χανιά, είναι μία αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος περί της πανδημίας και συνεπακόλουθα των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, που έχουν πραγματικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Οι “Ελεύθεροι Σκεπτόμενοι Πολίτες” είναι απλοί άνθρωποι που βλέπουν τις τρομερές συνέπειες που έχουν στις ζωές τους τα μέτρα που λαμβάνονται και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιδράσουν. Προσπαθούν να αντιδράσουν υπό συνθήκες όπου ακόμα και το δικαίωμα στην αντίδραση τίθεται εν αμφιβόλω, εις το όνομα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πολλοί αντιδρούν γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.

https://www.facebook.com/freethinkingchania/posts/105233774647421

Μέσα στην αδυναμία τους να εξηγήσουν επαρκώς την κατάσταση προσφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουν: “οι πολιτικοί είναι πουλημένα τομάρια”, “εξυπηρετούν συμφέροντα” για να καταλήξουν ότι “δεν υπάρχει πανδημία” και άρα τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν ως στόχο την καταστροφή του λαού.

Η επιστροφή σε αυτά που είναι “κοινή γνώση”, δίνει και μία αίσθηση κανονικότητας που μειώνει τον φόβο για την πανδημία. Αν τα πράγματα είναι όπως ήταν πάντα, τότε αρκεί να αντιδράσουμε για να φανερώσουμε την αλήθεια που ήδη γνωρίζαμε σε όλους αυτούς που εξαιτίας του φόβου δε μπορούν να τη δουν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που πολλοί πολίτες που αντιδρούν πιστεύουν, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αντιφατικές πολιτικές που εφαρμόζονται και στις ανακριβείς πληροφορίες που ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη.

Τα παραδείγματα μόνο από την Ελλάδα είναι αναρρίθμητα.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ καλούσε τους πολίτες να μένουν σπίτι, την επόμενη διοργάνωνε φιέστες ενώ ο πρωθυπουργός χαιρετούσε το φορτηγό της Πρωτοψάλτη δίχως κανένα μέτρο προφύλαξης.

Ο κ. Τσιόδρας στις αρχές Απριλίου δήλωνε ότι η χρήση ιατρικής μάσκας “φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους” και καλούσε τους πολίτες να μην αγοράζουν.

Αναφερόμενος στους κινδύνους σημείωνε ότι ορισμένοι από αυτούς είναι:

“…η ακούσια μόλυνση, δηλαδή, να μολυνθεί κάποιος χωρίς να θέλει δηλαδή με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό του, η δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.”

Βεβαίως, σύντομα μετά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε την οδηγία και καλούσε τις χώρες να εφαρμόζουν το μέτρο της μάσκας, όμως στην Ελλάδα είχαμε έλλειψη μασκών και το μέτρο δεν εφαρμόστηκε.

Τώρα, η κυβέρνηση επιβάλλει το μέτρο της μάσκας ακόμα και στα νηπιαγωγεία τη στιγμή όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών ενώ ο Σουηδός “Τσιόδρας” επιμένει ότι “οι μάσκες προσώπου είναι πολύ επικίνδυνες επειδή δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας“.

"google ad"

Όμως, το ζήτημα της μάσκας δεν είναι το μοναδικό στο οποίο υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και πρακτικές που δεν εξηγούνται επαρκώς στους πολίτες.

Ας πούμε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει διαρκώς από την αρχή της πανδημίας ότι το πιο κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπισή της είναι η διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, όμως στην Ελλάδα όχι μόνο δε φαίνεται ότι εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο αλλά μάλιστα ανοίξαμε τη χώρα σε χώρες του εξωτερικού που είχαν δεχθεί βαριά πλήγματα από την πανδημία δίχως τη διενέργεια κανενός απολύτου τεστ, λες και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Αντιφατικά τα μηνύματα και από τα αποτελέσματα των τεστ. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε για την εξακρίβωση των κρουσμάτων είναι ακριβή κατά 70%. Το ποσοστό μοιάζει καλό, αλλά δεν είναι πραγματικά. Γιατί το 70% σημαίνει ότι πολλές φορές το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι λανθασμένο, είτε θετικό είτε αρνητικό. Έτσι, έχει συμβεί πολλές φορές περιπτώσεις ανθρώπων να έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό, μετά να βγουν αρνητικοί και σε τρίτο τεστ να ξαναβγουν θετικοί! Η ανακρίβεια των αποτελεσμάτων ενέτεινε την εντύπωση ότι ουδείς πραγματικά ξέρει ποιος και εάν έχει κορωνοϊό.

Αντιφατικά τα μηνύματα και σε σχέση με τους πραγματικούς θανάτους.

Και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη της πολιτείας για τον τρόπο που επέλεξε να πραγματοποιεί την ενημέρωση είναι μεγάλη. Οι συνωμοσιολόγοι κατάφεραν να πείσουν πολλούς πολίτες ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην πραγματικότητα είναι θάνατοι από άλλα αίτια που παρουσιάζονται ως θάνατοι από κορωνοϊό.

Οι αρχές θα έπρεπε να είχαν κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι, πολλοί συνάνθρωποί μας που πεθαίνουν από κορωνοϊό έχουν βαριά νοσήματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πέθαναν από το νόσημα.

Ας πούμε, κάποιος που ασθενεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δε σημαίνει ότι θα πεθάνει σε 1 μήνα. Μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με τα κατάλληλα φάρμακα. Όμως η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ένας πολύ σημαντικός επιβαρρυντικός παράγοντας που οδηγεί πολλούς στο θάνατο εφόσον ασθενήσουν με κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και με τον καρκίνο και με τις καρδιοπάθειες. Κάποιος μπορεί να δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο για χρόνια. Ο κορωνοϊός επιταχύνει τις εξελίξεις και στερεί τη δυνατότητα από έναν άνθρωπο που ήδη ασθαινεί να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη του για τη ζωή. Ως εκ τούτου, οι θάνατοι οφείλονται στον κορωνοϊό, που πλήττει κυρίως ανθρώπους που ήδη ασθενούν.

Αυτό, ποτέ δεν έγινε πραγματικά ξεκάθαρο στους πολίτες, ούτε συζητήθηκε διεξοδικά αφήνωντας το έδαφος ελεύθερο σε κάθε συνωμοσιολόγο να αμφισβητεί τον αριθμό των θανάτων.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι πολίτες είχαν οδηγηθεί σε έναν βίαιο εγκλεισμό για 3 ολόκληρους μήνες, μετά το τέλος της καραντίνας, η πολιτική ηγεσία όχι μόνο δεν εκμεταλλεύθηκε τον χρόνο που κέρδισε αλλά έδωσε την εντύπωση στον κόσμο ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον σοβαρά και ότι η πανδημία τελείωσε. Οι πρώτοι που δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας ήταν οι πολιτικοί της χώρας ενώ οι πολιτικές που εφάρμοσαν – δίχως να δίνονται εξηγήσεις για ποιους λόγους εφαρμόζονται – μεγάλωσαν τη σύγχυση.

Όλο το πολιτικό σύστημα απέτυχε. Θυμόμαστε άλλωστε ότι σύντομα μετά το τέλος της καραντίνας κυβέρνηση και αντιπολίτευση επί εβδομάδες συγκρούονταν για υποθέσεις σκανδάλων που αποτύπωσαν την εντύπωση στους πολίτες ότι έχει επιστρέψει η “κανονικότητα” στην ελληνική ιδιάζουσα μορφή της.

Ακόμα και ο τρόπος που μοιράστηκε το χρήμα στα μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια “μένουμε σπίτι” ενέτεινε την αμφισβήτηση. Τα μέσα ενημέρωσης “τα αρπάξανε” και πώς μπορείς να εμπιστευθείς για την ενημέρωσή σου για την πανδημία τα μέσα ενημέρωσης που τρώνε χρήμα για να μεταφέρουν την κυβερνητική προπαγάνδα; Κίτρινες σελίδες και συνωμοσιολογικά blogs έγιναν φορείς της αλήθειας που μας κρύβουν οι “ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι”.

Κάποιοι λένε ότι τα κρούσματα κρύβονται γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να πλήξει τον τουρισμό και άλλοι λένε ότι κρούσματα δεν υπάρχουν. Tα social media γέμισαν βίντεο με αποκαλύψεις για “όλα αυτά που δεν λένε στους πολίτες”:

https://www.youtube.com/watch?v=Qnf2jhQYrLc

Θα δώσουμε άλλο ένα παράδειγμα. Τη στιγμή όπου κυνηγούσαν τους νέους στις πλατείες, στα αεροπλάνα είχε αρθεί κάθε περιορισμός, όπως και στα ξενυχτάδικα. Η σωτηρία της οικονομίας μπήκε στο προσκήνιο όμως όλα έγιναν με μία προχειρότητα που εν τέλει ζημίωσε περαιτέρω την οικονομία.

Το χειρότερο, όλα αυτά τα αντιφατικά πολλές φορές γινόταν εις το όνομα της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνομώνων που σε κανένα σημείο δεν επέδειξε το αναγκαίο θάρρος για να δημοσιοποιήσει διαφωνίες που είχε. Έτσι, δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα και η δική της αξιοπιστία.

Υπουργός έβγαινε και έλεγε ότι δε θα αυξηθεί η πληρότητα στην ακτοπλοϊα γιατί δεν το επιτρεπει η επιτροπή των ειδικών και τρεις ημέρες μετά έβγαινε ο Θεοχάρης και ανακοίνωνε αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85%.

Και σε όλο αυτό το μπάχαλο, άρχισαν να κατηγορούν και τους νέους, ότι αυτοί ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων όχι οι αντιφατικές πολιτικές της κυβέρνησης και η κακή ποιότητας ενημέρωση των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, και η παγκόσμια ηγεσία φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδινε πληροφορίες που αναιρούσαν η μία την άλλη ενώ στην ηγεσία μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρός της έλεγε στους πολίτες να μη φορούν μάσκα τη στιγμή όπου οι ειδικοί λοιμοξιωλόγοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ της οποίας ηγείται ο Τραμπ καλούσαν τους πολίτες να τις φορούν.

Η σύγχυση μαζί με τον μικρό αριθμό θανάτων που έχουμε στη χώρα – αποτέλεσμα και της τήρησης των μέτρων από μία μεγάλη μερίδα πολιτών – καθώς και οι ακραίες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων για μία ασθένεια που στην Ελλάδα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμα που έχει αφήσει σε άλλες χώρες, ωθεί αρκετούς να αντιδρούν.

Και θα αυξηθούν αυτοί οι άνθρωποι που θα αντιδρούν όσο ο κίνδυνος της πείνας και της εξαθλίωσης θα αυξάνει.

Θα αυξηθεί η αντίδραση, όχι επειδή οι πολίτες είναι ηλίθιοι ή ανορθολογικοί αλλά γιατί ολόκληρο το σύστημα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την πανδημία. Πρώτα και κύρια, έχει αποτύχει να προστατέψει τους πολίτες από τις δραματικές συνέπειες που έχουν στις ζωές τους τα περιοριστικά μέτρα.

Θα αυξηθεί η αντίδραση, γιατί με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εφαρμόζονται και τις αντιφατικές πληροφορίες που διαδίδονται, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την άνθηση θεωριών συνωμοσίας.

Γιατί όλα αυτά δε βγάζουν νόημα και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν εύκολες ερμηνείες στο πολύ σύνθετο πρόβλημα που αποτελεί μία πανδημία. Γιατί μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν εμπιστεύονται ούτε τους πολιτικούς, ούτε τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί η πανδημία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά δίχως την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν τα μέτρα που λαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων.

Γιατί όταν οι τράπεζες και το κράτος και η ΔΕΗ συνεχίζουν να κυνηγούν τον πολίτη, ο πολίτης μεταξύ της εφαρμογής των μέτρων ή της επιβίωσής του, θα κοιτάξει να επιβιώσει. Και θα εξεγερθεί ενάντια σε όλους αυτούς που του αφαιρούν το δικαίωμα να επιβιώσει.

Θα αντιδράσει αμφισβητώντας τον πυρήνα του αφηγήματος για το τι είναι πραγματικά η πανδημία και πόσο τα μέτρα είναι αναγκαία.

Γι’ αυτό λέμε λοιπόν, ότι η αντίδραση που είδαμε προχθές στα Χανιά ίσως είναι μόνο η αρχή. Και καλά θα κάνουμε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...