16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οι απαντήσεις θα δοθούν στο δρόμο του αγώνα και όχι στις κάλπες

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Χαρτζουλάκη *

Επιτέλους!!!  Έφτασαν οι εκλογές που όλα τα κόμματα συστημικά ή μη εδώ και τέσσερα χρόνια με αγωνία προσδοκούσαν και προετοιμάζονταν .

Ήρθε η ώρα λοιπόν:

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ν’ αναβαπτιστεί ξανά με την ψήφο του λαού και να δικαιωθεί για όλα αυτά που έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια (που δεν ήταν λίγα). Τα μνημόνια που δεν κατάργησε αλλά πρόσθεσε και άλλα, το ξεπούλημα και τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας, τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, τη «θεσμοθέτηση» της φτώχειας , το παραπέρα ξεχαρβάλωμα του εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των φονιάδων, τη νατοποίηση του Αιγαίου, τη μετατροπή όλης της χώρας σε χώρα-  βάση,  τη σύναψη στενών  και  αδιάρρηκτων δεσμών με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου πάντα με την καθοδήγηση και τη σκέπη των ΗΠΑ.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει εναγώνιες προσπάθειες για ν’ αποδείξει στα ντόπια και ξένα αρπακτικά του κεφαλαίου και στους ξένους προστάτες ότι όλα αυτά αυτοί θα τα κάνουν καλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι μέσα στο DNΑ τους , στη φιλοσοφία τους και προσπαθούν να επενδύσουν στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα του συστήματος (ΚΙΝΑΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ)  πασχίζουν να τους αναγνωριστεί, η πιστή αφοσίωσή τους,  στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς,  η  θέσης τους  ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση,  οι δεσμοί με τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι εκ των ουκ άνευ. Παράλληλα με αυτούς και το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  το κλίμα φασισυτικοποίησης και με ιδιαίτερο θράσος διεκδικεί ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο πουλώντας μπόλικη πατριδοκαπηλεία χωρίς βέβαια να καταφέρνει να κρύψει τον εμετικό λόγο της.

Στο ίδιο μοτίβο αλλά με διαφορετικά συνθήματα και επιχειρηματολογία κινούνται και μια σειρά οργανώσεις που αναφέρονται στην Αριστερά μικρότερες ή μεγαλύτερες. Στο μοτίβο δηλαδή της μαγείας της κάλπης. Εκεί που όλα μπορούν κατ’ αυτούς ν’ αλλάξουν ξαφνικά χωρίς μεγάλες φασαρίες και όλα τα υπόλοιπα στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να υπηρετούν αυτό το στόχο. Γι’ αυτό πρέπει σ’ όλες τις κάλπες να πέσει ΚΚΕ , γιατί αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γιατί έτσι η ψήφος μας θα πιάσει τόπο. Για κάποιους άλλους με την ενίσχυσή τους θ’ ανοίξει ο δρόμος της επαναστατικής ανατροπής και άλλα τέτοια ευχάριστα.

Μέχρι εδώ όλα «καλά». Όμως στις 26 Μάη οι εκλογές δεν αφορούν το εθνικό κοινοβούλιο, αλλά το ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα ιμπεριαλιστικής επινόησης που δεν έχει άλλο στόχο και άλλη αρμοδιότητα πέρα από τον εξωραϊσμό αυτού του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού που λέγεται Ε.Ε.

Ενός αντιδραστικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού:

Που έχει ρημάξει τους λαούς των χωρών της Ε.Ε. στη φτώχεια,  τους έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση και την ανεργία

Που πριμοδοτεί τη φασιστικοποίηση, τον αντικομμουνισμό, που καταργεί δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Που εκμεταλλεύεται τις εξαρτημένες χώρες όπως η Ελλάδα, μεταφέροντας τον πλούτο στις ισχυρές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, κ.λπ.)

Που αξιοποιούν το όχημα του ευρώ και της «ενωμένης» Ευρώπης  οι ισχυρές χώρες προκειμένου να πλασαριστούν με καλύτερες  προϋποθέσεις στο ταμπλό του άγριου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Που εξαπολύουν επιθέσεις σε άλλες χώρες (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, κ.λπ.) προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

"google ad"

Που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και που στην πράξη αποδείχτηκε ότι αυτό το κατασκεύασμα κάθε άλλο παρά ενωμένο είναι.

Που ευθύνεται για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού , την παραρτημοποίηση και την ερήμωση της χώρας μας.

Που επέβαλε τα μνημόνια σε σιγαστή συνεργασία πάντα με την μεγαλοαστική τάξη της χώρας μας, το ντόπιο κεφάλαιο που άδραξε την ευκαιρία να αυγατίσει παραπέρα τα κέρδη του λειτουργώντας σαν μεσίτες.

Που ευθύνεται  για το πνίξιμο χιλιάδων προσφύγων στη Μεσόγειο και για τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης και διαβίωσης όλων αυτών που «φιλοξενούνται» στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Γι’ αυτή την Ευρώπη μας καλούν να ψηφίσουμε στις 26 του Μάη . Αυτή την Ευρώπη θέλουν να νομιμοποιήσουν και να εξωραΐσουν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Να επικυρώσουμε με την ψήφο μας τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από τους δυτικούς δυνάστες επιδιώκει η μεγαλοαστική τάξη της χώρας και τα κόμματα του συστήματος. Αυτή την επικύρωση μας καλούν να πράξουμε και μια σειρά οργανώσεις της αριστεράς συμμετέχοντας στις εκλογές.

Ας μη τους κάνουμε τη χάρη. Η θέση της ΑΠΟΧΗΣ από τη φάρσα των ευρωεκλογών είναι μια θέση μάχιμη. Υποδηλώνει τη διάθεσή μας ν’ αναμετρηθούμε με το ντόπιο κηφηναριό και τους  ξένους δυνάστες για να σπάσουμε τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, παλεύοντας για την έξοδο της χώρας από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για το διώξιμο των βάσεων ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Παράλληλα με τις ευρωεκλογές διεξάγονται και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Εκατοντάδες υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο μας υποσχόμενοι έργα, υποδομές και αναπλάσεις  που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Όμως δε κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο που πασχίζουν να παρουσιάσουν, ακόμη κι αν υπάρχει από κάποιους η πολιτική βούληση, με τι πόρους θα υλοποιηθεί;  Μήπως από ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση του λαού;  Ποια θέση παίρνουν οι τοπικοί άρχοντες απέναντι στην επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων;  Πως συνέβαλαν με τη στάση τους μέχρι σήμερα στο δυνάμωμα του αντιβασικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος;  Πότε τα ζητήματα που απασχολούν το λαό λύθηκαν μέσα από τις κάλπες;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία. Καμία ψήφος όσο «κόκκινη» κι αν πλασάρεται δε μπορεί να απαντήσει κανένα μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτά που αντιμετωπίζει ο λαός μας. τα πάντα κρίνονται στο δρόμο, στον αγώνα, στην ταξική πάλη. Συγκροτώντας Μέτωπο Αντίστασης και Διεκδίκησης εκεί καλούμαστε όλοι να δείξουμε πόσο πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας. Ιδού η Ρόδος …

ΑΠΟΧΗ  λοιπόν από τις περιφερειακές εκλογές γιατί οι περιφέρειες είναι  θεσμός  πλήρως αποκομμένος  από το λαό. ΛΕΥΚΟ στην κάλπη  των δημοτικών εκλογών.  Όχι στις εκλογικές αυταπάτες και στις φρούδες υποσχέσεις των κάθε λογής σωτήρων. Να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στο σύστημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

* μέλος της κ.ο. Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...