16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο πνεύμα του “Βενιζελισμού” και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της “Γενιάς του 1930”

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης σας προσκαλεί στη διάλεξη της Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, επιστημονικής συνεργάτιδος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα :

Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο πνεύμα του ‘Βενιζελισμού’ και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της ‘ Γενιάς του 1930 ’.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ( αίθουσα του 1ου ορόφου ), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, στις 19.30.

Η διάλεξη επιχειρεί να αναδείξει τη συμβολή του Βενιζέλου στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συμπόρευσής της με τα Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα του Μοντερνισμού.

Θα γίνει αναφορά στην ‘’ Ομάδα Τέχνη ‘’( 1917 – 19 ) και στην έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων στους νεωτεριστές καλλιτέχνες της Ομάδας, στις εκθέσεις τους σε Ελλάδα και Παρίσι.

Επίσης, η διάλεξη αποσκοπεί να παρουσιάσει έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων της Γενιάς του Μεσοπολέμου ( Εγγονόπουλος, Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γουναρόπουλος, Στέρης, Παρθένης, Κόντογλου ) με θεματική εμπνευσμένη από την Κρήτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Ειδικότερα, οι μύθοι της Κρήτης, η Κρητική Λογοτεχνία και το θέατρο, η λαϊκή παράδοση, η κρητική παραδοσιακή ενδυμασία καθώς και η ηγετική πολιτική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου απετέλεσαν πηγή έμπνευσης για την περίφημη ‘’ Καλλιτεχνική Γενιά του 1930 ‘’.

Μετά την ομιλία της κ. Κουρουτάκη θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Μαριάννα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...