15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι αποζημιώσεις που θα καταβάλλει η Lufthansa είναι πολύ μικρότερες εάν αποδειχθεί ότι ο συγκυβερνήτης Lubitz ήθελε να αυτοκτονήσει

Ημερομηνία:

Τα  στοιχεία από τις έρευνες στο σπίτι του Andreas Lubitz,  καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο 28χρονος πιλότος αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, δίχως όμως να μπορεί να διευκρινηστεί τι ακριβώς, και  είχε σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Στην εισαγγελική έκθεση δεν αναφέρεται από ποια συγκεκριμένη ασθένεια έπασχε ο Lubitz, αν και γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως σε έγγραφα της αεροπορίας αναφέρεται ότι ο 28χρονος έπασχε από κατάθλιψη και ότι απαιτούνταν να παρακολουθείται και να αξιολογείται συνεχώς.

Ωστόσο, η κλινική του Ντίσελντορφ αρνείται ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου είχε νοσηλευθεί εκεί πάσχοντας από κατάθλιψη.

Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων μετά τις αποκαλύψεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι η εταιρία γνώριζε πως ο Αντρέας Λούμπιτζ είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρότερες εάν αποδειχθεί ότι ο συγκυβερνήτης ήθελε να αυτοκτονήσει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι συγγενείς οργανώνονται για να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα εναντίον της  Lufthansa και της Germanwings διεκδικώντας πάνω από 137 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ακριβώς ισχύει με τις αποζημιώσεις

Η εταιρεία Germanwings οφείλει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων που είχαν αποβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στις Άλπεις.

Ο αερομεταφορέας θεωρείται ο πρώτος υπεύθυνος όταν υπάρχει δυστύχημα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει κανένα λάθος.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μόντρεαλ του 1999, η οποία υπογράφηκε από 110 χώρες, εκ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, η ευθύνη του αερομεταφορέα εκτιμάται ως 145.000 ευρώ ανά επιβάτη για τις διεθνείς πτήσεις.

Η προκαταβολή στις οικογένειες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 18.000 ευρώ.

Εν προκειμένω μιλάμε για 21 εκατομμύρια για τους θανάτους 144 επιβατών της Germanwings το μεσημέρι της Τρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αεροπορική εταιρεία έχει καταβάλει ήδη αποζημίωση 6 εκατομμυρίων ευρώ για την απώλεια του Airbus Α320 στην κατασκευαστική εταιρεία. Τα χρήματα πληρώθηκαν μόλις 24 ώρες μετά τη συγκλονιστική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή συνολικά 150 ατόμων.

Αν αποδειχθεί ότι η Lufthansa και η Germanwings φέρουν ευθύνη για ελλειπή έλεγχο του πληρώματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο συγκυβερνήτης Lubitz που φέρεται να έριξε το αεροσκάφος, τότε θα πρέπει να πληρώσουν πολλά περισσότερα χρήματα στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν βάσει γαλλικού νομικού συστήματος περαιτέρω αποζημιώσεις. Η εταιρεία παρόλα αυτά διατείνεται πως σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ήταν νόμιμη η παραμονή ενός και μόνου πιλότου στο κόκπιτ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

"google ad"

Αν προκύψει τελικά η ετυμηγορία ότι ο συγκυβερνήτης “αυτοκτόνησε”, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αθωώσουν την εταιρεία-πελάτη τους και θα μειώσουν κατά πολύ τις αποζημιώσεις στα όσα προβλέπονται ως ελάχιστα ποσά.

Για να υπολογιστεί η αποζημίωση σε μια τέτοια περίπτωση, λαμβάνονται υπόψιν δύο παράγοντες. Ο ηθικός καταρχήν, ο οποίος θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς. Αυτός εκτιμάται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας με το θύμα. Στη Γαλλία, υπάρχουν ποσοστά γι’αυτό. Για παράδειγμα, ο παράγοντας ηθικής αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας συζύγου εκτιμάται στα 20.000-30.000 ευρώ.

Το ποσό μπορεί να αυξηθεί αν ο θάνατος επήλθε με βίαιο τρόπο και σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση του Α320. Οι οικονομικές αποζημιώσεις υπολογίζονται από τα ποσά που θα μπορούσε να αποκομίσει για τον ίδιο και την οικογένεια του αν ήταν εν ζωή.

Αν αποδειχθεί “αυτοκτονία”, τότε ενδεχομένως οι Germanwings και Lufthansa δεν θα αναγκαστούν να καταβάλουν τα περαιτέρω ποσά περί ηθικής αποζημίωσης. Ωστόσο το θρίλερ συνεχίζεται γιατί όπως φαίνεται ο συγκυβερνήτης είχε αποκρύψει ιατρικά ντοκουμέντα από την εταιρεία ενώ μυστήριο καλύπτει το πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά με ψυχομετρικό τεστ.

Σύμφωνα με τη Bild το ιατρικό κέντρο της Lufthansa έχει παραδώσει στις αρχές έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Λούμπιτζ έπασχε από κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ενώ είχε υποστεί σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο.

H Lufthansa, μέχρι στιγμής, δεν έχει παραδεχτεί ότι γνώριζε το ιατρικό ιστορικό του Λούμπιτζ.

Εάν οι συγγενείς των θυμάτων μηνύσουν την εταιρία για αμέλεια το ύψος της αποζημίωσης που θα διεκδικήσουν αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

news247.gr, pontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ