17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι Βιομήχανοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των τριετιών

Ημερομηνία:

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να μην αυξηθούν οι μισθολογικές τριετίες (αύξηση για κάθε κλεισμένη τριετία σε ασφαλισμένους εργαζόμενους). Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι άκυρη καθώς, ανάμεσα σε άλλα, δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό στην προσφυγή του ΣΕΒ.

Προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού όσον αφορά την προσαρμογή των θεσμοθετημένων τριετιών κατέθεσε ο ΣΕΒ  μετά από πέντε μήνες καταβολής του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 2 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το σκέπτικό του ΣΕΒ, η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου, είναι άκυρη καθώς, πέρα του ότι δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με  βάση την μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς και οι τριετίες δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι είχαν αντιδράσει έντονα και τον Φεβρουάριο  μέσω ανακοίνωσης που ανέφερε ότι «με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...