15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι Γερμανικές Αποζημιώσεις ξανά στο προσκήνιο μέσα από την ανακήρυξη του Καλλικράτη σε μαρτυρικό χωριό

Ημερομηνία:

Ο Καλλικράτης ανακηρύχθηκε σήμερα μαρτυρικό χωριό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Από νωρίς το πρωί όλο το χωριό ήταν στο πόδι με τους κατοίκους του Καλλικράτη να υποδέχονται με θερμές χειραψίες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πέραν όμως από την ανακήρυξη και της εκπλήρωσης ενός ηθικού χρέους προς το χωριό που έχει βιώσει στην ιστορία του τέσσερα Ολοκαυτώματα, αν κάτι έχει ουσία είναι ότι στις δηλώσεις και στην ομίλια Παυλόπουλο στα Σφακιά τονίσθηκε επίμονα ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων όχι μόνο παραμένει ανοικτό αλλά δεν υπάρχει και κανένα θέμα παραγραφής.

Δεν έμεινε όμως εκεί αφού είπε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση από “αρμόδιο Δικαστικό Forum” που θα αποφασίσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

“…ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη.”

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μόλις λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στην Χερσόνησο από 1 έως 3 Νοεμβρίου για την οποία φορείς που αγωνίζονται για την καταβολή των Γερμανικών Αποζημιώσεων έχουν πολλές φορές τονίσει ότι πρόκειται για θεσμό που προέκυψε μέσα από Συμφωνίες “νεοαποικιακού τύπου”΄.

Ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί στην Κρήτη αφού θεωρούν ότι μέσα στους στόχους είναι και η αποδυνάμωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού και η εξουδετέρωση της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εφόσον οι αντιδράσεις που υπάρχουν δεν οδηγήσουν στη ματαίωσή της, θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Κάτι που αν μη τι άλλο φανερώνει και τη βαρύτητα που δίνει στο συγκεκριμένο θεσμό η Γερμανία.

Mε όλα αυτά, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται ξανά δυναμικά στην επικαιρότητα. Έχει όμως υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή ώστε αυτή τη φορά οι όποιες διαμαρτυρίες ή πιέσεις να φέρουν αποτελέσματα; Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μεταφραστούν και σε σχετικές κινήσεις από την κυβέρνηση;

Αυτό, μένει να φανεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...