21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι δημοσκόποι και ο άξονας αριστεράς – δεξιάς

Ημερομηνία:

Του Αποστόλη Λουλουδάκη

Μια δημοσκοπική έρευνα που αποτυπώνει τον πολιτικό χάρτη της χώρας με πραγματικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, αποδεικνύει μια ρεαλιστική  πλευρά του Ελληνικού πολιτικού προβλήματος .

Η έρευνα εχει γίνει από την Palmos analysis για λογαριασμό του tvxs.gr.

Είναι φανερό ότι η ψαλίδα ανάμεσα στα δυο κόμματα εξουσίας κλείνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η μεγάλη δεξαμενή που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η έρευνα γύρω από τον άξονα αριστεράς -δεξιάς και τις δυναμικές που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στον βαθμό που οι μεγάλες ροές και μετακινήσεις θα γίνουν από τον πολιτικοιδεολογικό χώρο της κεντροαριστεράς μια που το πείραμα του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να έχει καταρευσει πριν ακόμη δημιουργηθεί .

Θα σταθώ σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα .

Η κεντροδεξιά και η δεξιά μαζί έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό λίγο κάτω του 30%.

Αυτό το μέγεθος διαχειρίζεται διαχρονικά μετά την μεταπολίτευση το κόμμα της ΝΔ . Μετατόπιση προς τον συντηρητισμό δεν φαίνεται να υπάρχει στο εκλογικό σώμα.Φαινεται καθαρά ότι στην Ελληνική κοινωνία η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία οριοθετείται ιδεολογικα αριστερα της ΝΔ .

Ιστορικά κατάφερε να σπάσει αυτό το φράγμα όταν εξέφρασε κάτι πολύ ευρύτερο από τον στενό της ιδεολογικα χώρο ,όπως στις πρώτες εκλογές μετά την μεταπολίτευση με το απίθανο ποσοστό που έλαβε ο Κ.Καραμανλης .Βλεπουμε να σπάει το φράγμα στις αλεπάλληλες εκλογές του 1989 και 1990 από τον Κ.Μητσοτακη .Οταν το θέμα της κάθαρσης από τα οικονομικά σκάνδαλα παρεκαμψε τις ιδεολογικες αγκυλώσεις του εκλογικού σώματος.Οταν όμως αποδείχτηκε ότι τα περισσότερα σκάνδαλα ήτανε κατασκεύασμα μιας τακτικής του Μητσοτακη και διαπλεκόμενων συμφερόντων του παρασιτισμού που είχε δημιουργησει τεράστιο οικονομικό χώρο , για άνοδο στην εξουσία ,η ΝΔ μετά από ένα σύντομο σεργιάνισμα στην εξουσία και αφού σπατάλησε πολύτιμο χρόνο σε νεοφιλελεύθερα προγράμματα που εκτροχιάσαν την Ελληνική  οικονομία επανήλθε  στην αντιπολίτευση ,που παρέμεινε για 11 περίπου χρόνια .

Επανήλθε στην Κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη περίοδο που σημαδεύεται από εσωστρέφεια ,κλυδωνισμους,διασπάσεις έχοντας στην ηγεσία της ένα νεωτέρο Καραμανλή που προσπάθησε να αποσυνδέσει το κόμμα από την Ακροδεξιά ,να μην αφήσει στο κόμμα να κυριαρχήσει ο νεοφιλελευθερισμός ,υπερασπίστηκε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό του ιδρυτή της ΝΔ καί υποσχέθηκε την κάθαρση του δημοσίου βίου από την σήψη και την διαφθορά ενός κρατικίστικου καθεστωτισμού που είχε επιβάλει η Σημιτική περίοδος, που είχε μετατρέψει την Ελλάδα σε εργοτάξιο μίζας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος .Οταν δε την περίοδο του Αντώνη Σαμάρα έγινε προσπάθεια μετατόπισης στην άκρα δεξιά η ΝΔ κατέγραψε το μικρότερο ιστορικά ποσοστό  της .

Φαίνεται επίσης καθαρά ότι η μετατόπιση του κέντρου προς μια αριστερά που διαθετει ένα νέο ηγέτη απαλλαγμένο από τα μεταεμφυλιακά σύνδρομα της ηττοπάθειας και του συνδικαλισμου ,των κινητοποιήσεων ,της μόνιμης διαμαρτυρίας,των διασπάσεων ,της εσωστρέφειας ,της επίδειξης υψηλών στάνταρ αποτελεσματικής κυβερνησιμτητας μονιμοποιούν το φαινόμενο της ηγεμονικής εκφρασης του εταίρου πόλου ,απέναντι στην νεοδεξιά

Στον βαθμό δε που ο κορμός της κυβέρνησης έχει να επιδείξει κυβερνητικο έργο ,ισχυρή ικανότητα να συνθέτει ,που κινείται με αρκετή άνεση στον πολύπλοκο διεθνή χώρο ,που διαθετει τόλμη και τσαγανό να κλείνει πληγες που είχαν τεράστιο κόστος στα εθνικά μας θέματα ,είναι το ποιο πιθανό σενάριο σε μια εξελισσόμενη διαδικασία πόλωσης ,η δυναμική συσπείρωση γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα του μεγαλύτερου μέρους των κεντροαριστερών ψηφοφόρων .Ακομα η μετακίνηση προς τον Τσίπρα θα γίνεται περισσότερο ελκυστική όσο ο Νεομητσοτακισμός και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν θα γίνεται περισσότερο επιθετικός στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό κράτος.

Όσον αφορά δε τόν αυτόνομο πόλο της κεντροαριστεράς και την απήχηση του στην κοινωνία ,θα παραμεινει περιθωριακός όσο διάστημα θα ηγεμονεύεται από τους κλώνους και στην αυλή της θα περιφέρονται άτομα ,με ρόλους σκοτεινούς τόσο την περίοδο της καταλήστευσης της Ελλάδας όσο και τα χρόνια των μνημονίων .Στις σημερινές συνθήκες αυτός ο χώρος το μόνο που εξυπηρετεί ,είναι εάν θα μπορέσει να αποτελέσει πριν την οριστική του εξαφάνιση, ένα πολύτιμο συναίτερο του νεομητσοτακισμού και της βάρβαρης μετάβασης σε ένα πείραμα βίαιου μετασχηματισμού της Ελληνικής οικονομίας σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο .

Αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε πώς σχεδιάζει ο ΤΣΙΠΡΑΣ την μονιμοποίηση της πολιτικής σχέσης του κόμματος που ηγείται , με την κεντροαριστερά.

Πάντως θα είναι πολύ επικίνδυνο για την ίδια την Δημοκρατία και το μέλλον της χώρας εάν αυτή η προσσεγιση γίνει με όρους συγκόλλησης πελατειακών συστημάτων που δομήθηκαν,από τις καλές πρακτικές στους κανόνες του παλαιοκοματισμου και της διάχυσης της διαφθοράς στην Ελληνική κοινωνία .

Υπάρχει ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος που κειμένεται ανάμεσα στο 15%  και 20% που σκέπτεται με τον δικό του τρόπο ,δεν εκφράζεται αισθητικά από το κλίμα της πόλωσης ,είναι ιδιαίτερα ανησυχο και αναζητά την  αντικειμενική ενημέρωση ,δεν επηρεάζεται από τα fake news ,ως επι το πλείστον διαθετει μόρφωση,απεχθάνεται ότι έχει σχέση μέ την ιδεολογία της άκρας δεξιάς και τα καθεστώτα της βίας και του αυταρχισμού ,αναζητά την κοινωνική Ειρήνη ,είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα ισονομίας ,χρηστής διαχειρησης του δημοσίου χρήματος  ,Δημοκρατίας και Ελευθερίας και είναι αυτό που διαμορφώνει μεταπολιτευτικά τα πλειοψηφικά ρεύματα στις εκλογές .

"google ad"

Αυτο το τμήμα του εκλογικού σώματος έχει επιλέξει να παραμένει ορφανό , δεν ακολουθεί στερεότυπα ,δεν ανήκει σε αυτούς που οι δημοσκόποι ανιχνεύουν στις συσπειρώσεις ,λειτουργεί αυτόνομα από τις κομματικές δομές ,αποφασίζει συνήθως τις τελευταίες ημέρες αφού ακούσει και σκεφτεί πολύ ,αλλά κυρίως επειδή έχει υψηλό κριτήριο πρόβλεψης της επόμενης μέρας ,δεν χαρίζει την  ψήφο του σε σχήματα που ερωτοτροπούν με την βία ,τον αυταρχισμό ,την απανθρωπιά ,την κοινωνική εξαθλίωση ,έξω από ηθικούς κανόνες και αξίες .

Άρα σε ένα πεδιο που πρέπει να σταθούμε και είναι ισως το καθοριστικό, είναι ποιος από τους συντελεστές ενός πολιτικού σκηνικού που διαφαίνεται ότι προσπαθουν να διαμορφώσουν οι δημοσκόποι με τους επικοινωνιολόγους φοβίζει λιγότερο η περισσότερο την πτωχοποιημένη κοινωνία .

Εδώ είναι που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά ,διότι όσο και να προσπαθήσει η άμοιρη ,ο μπαμπούλας δεν μπορεί να κρυφτεί .Ειναι σάν να βρισκεσαι σε ένα αποκριάτικο πάρτυ με βρυκόλακες που προσπαθουν να ρουφήξουν το αίμα των ζωντανών και δεν μπορούνε οι μάσκες να κρύψουν τα πρόσωπα τους και είσαι αδύναμος να τιθασεύσεις  τα ένστικτα τους .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...