20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ελαφονήσι: Συναινούν στην ασχήμια και μαλώνουν για τα ομπρελοκαθίσματα

Ημερομηνία:

Έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές για το Ελαφονήσι και για τον Μπάλο…

Και αυτό το καλοκαίρι οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην εφημερίδα μας είναι πολλές. Πραγματικά, έχουμε κουραστεί να τα γράφουμε. Έχουμε κουραστεί να λέμε τα αυτονόητα, να τα επισημαίνουμε και να ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα κάνουν τα βασικά που οφείλουν. Αλλά από ότι φαίνεται οι αρχές στην Κίσσαμο και στην Κάντανο αδιαφορούν, προφανώς γιατί συναινούν στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Συναινούν στην ασχήμια και μαλώνουν για τα ομπρελοκαθίσματα, αφού κάθε χρόνο πηγαίνουν στα δικαστήρια για το ποιος θα πάρει τον περισσότερο χώρο για να απλώσει πλαστικές καρέκλες… Τέτοια κατάντια!

Το χειρότερο βεβαίως δεν είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ελαφονήσι και στον Μπάλο αλλά η απουσία αντιδράσεων από τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Άραγε, γιατί σιωπούν οι κάτοικοι; Ίσως κάποιοι έχουν όφελος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλοι οι υπόλοιποι όμως γιατί δε μιλούν; Φοβούνται; Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες στην Κάντανο και στην Κίσσαμο; Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι να αναδείξουν όπως πρέπει το θέμα και να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη; Φοβούνται και οι δημοσιογράφοι;

Σκεφτόμαστε ότι, αν τέτοιου είδους καταστάσεις συνέβαιναν σε μία σπάνιας ομορφιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura κοντά στα Χανιά, θα υπήρχαν κάποιοι ευαίσθητοι άνθρωποι να βγουν μπροστά, θα είχε κινητοποιηθεί ο κόσμος και αν ο Δήμαρχος συνέχιζε να πράττει ενάντια στη βούληση των πολιτών, αν αυτός δεν έπραττε όσα έπρεπε για να βελτιωθεί η κατάσταση… θα τον είχαν ρίξει στο λιμάνι. Αλλά εκεί στους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου δε συμβαίνει τίποτα, κιχ δεν ακούγεται και εδώ και χρόνια η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.

Είναι απογοητευτικό…

Το θέμα βεβαίως δεν αφορά μόνο τους κατοίκους αυτών των περιοχών (που άλλωστε αδιαφορούν ή φοβούνται να μιλήσουν) αλλά όλους μας.

Αυτές οι πολύ ιδιαίτερου κάλους τοποθεσίες δεν ανήκουν στους κάτοικους κάποιων περιοχών που έτυχε να συνορεύουν. Ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, σε όλους τους πολίτες των Χανίων, της Κρήτης, της Ελλάδας. Και θα πρέπει να τυγχάνουν της προστασίας αυτής που αποτυγχάνουν (εσκεμμένα;) να προσφέρουν οι δήμοι.

Θα πρέπει να προστατευθούν γιατί ο πλούτος που αποτελεί η ομορφιά τους δεν είναι του Δήμου Κισάμου ή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, αλλά όλης της Κρήτης, και αποτελεί μία εικόνα που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Η όποια καλή ή άσχημη κατάσταση των περιοχών αντικατοπτρίζει σε όλο τον τουρισμό του νησιού και της χώρας.

Η προστασία αυτής της ομορφιάς, είναι κατ’ ένα τρόπο, εθνικό καθήκον.

Όπως εθνικό καθήκον αποτελεί η προστασία της Ακρόπολης ή των μινωικών ανακτόρων, έτσι θα πρέπει να αποτελεί καθήκον και η προστασία του Μπάλου και του Ελαφονησίου. Είναι ο πλούτος αυτής της χώρας, η κληρονομιά μας στις επόμενες γενιές. Αυτό το εθνικό καθήκον εδώ και πολλά χρόνια δεν εκπληρώνεται από τις δημοτικές αρχές που ανέλαβαν την ευθύνη της προστασίας.

Θεωρούμε λογικό λοιπόν, ότι εφόσον το Ελαφονήσι και ο Μπάλος αποτελούν εθνική κληρονομιά, να μη πρέπει να τη διαχειρίζονται άνθρωποι που αποδεδειγμένα εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους στη διαχείριση και προστασία τους, όπως δε θα αφήναμε τη διαχείριση της Ακρόπολης σε ένα φορέα που αποδεδειγμένα αδυνατεί να την προστατέψει.

Από τον επόμενο χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης θα αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο όμως δε γνωρίζουμε αν αυτό αρκεί, λαμβάνοντας υπόψη την προϊστορία των Δήμων Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου.

Εμείς ως εφημερίδα προτείνουμε ξεκάθαρα η διαχείριση αυτών των περιοχών να περάσει εξολοκλήρου σε ένα Φορέα Διαχείρισης που θα έχει την ευθύνη της προστασίας του ή στην Περιφέρεια Κρήτης. Να τεθούν αυστηροί όροι στη λειτουργία και στην επισκεψιμότητά τους, και τα όποια έσοδα να τα χρησιμοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης για την περαιτέρω ανάδειξη της ομορφιάς των περιοχών, έτσι ώστε να μη χάσουν την λάμψη τους και να συνεχίσουν να διαφημίζουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Όπως είναι λογικό, σε ένα τέτοιο σενάριο δε θα έχουν ρόλο οι δημοτικές Αρχές Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια αδυνατούν να προστατεύσουν τις περιοχές.

"google ad"

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχίσει άλλο. Καιρός είναι να παρθούν ριζικές αποφάσεις που θα ξεβολέψουν αυτούς που εδώ και χρόνια δεν πράττουν αυτά που όφειλαν.

Ας συμβεί έτσι και σε όλες τις εξαίρετου κάλους προστατευόμενες περιοχές της χώρας για τις οποίες αποδεδειγμένα οι δημοτικές αρχές έχουν αποτύχει της προστασίας τους έτσι ώστε η καλή τους εικόνα να αντικατοπτρίζει σε όλη τη χώρα και τον τουρισμό που είτε μας αρέσει, είτε όχι, σήμερα είναι αναμφισβήτητα η πιο βαριά μας βιομηχανία και η ατμομηχανή για να μπορέσουμε να βγούμε από την πολυετή κρίση που βιώνουμε.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το να αφήνουμε την εικόνα της χώρας στα χέρια ανθρώπων που έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, στην παρούσα συγκυρία θα είναι εγκληματικό.

Το έργο της προστασίας σπάνιας ομορφιάς τοπίων δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό. Αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον της χώρας. Καιρός να το αντιληφθούμε και να πράξουμε τα δεόντα.

Α.τ.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...