15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΧ Χανίων δεν κατέθεσαν βαθμολογία στους μαθητές λόγω πανδημίας

Ημερομηνία:

Η αδυναμία να διδάξουν όπως πρέπει τα μαθήματα, η μη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για αρκετούς μαθητές καθώς και η μη τέλεση εργαστηρίων οδήγησε πολλούς καθηγητές στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων να πάρουν την απόφαση να μην καταθέσουν βαθμολογία για το Α’ τετράμηνο του σχολικού έτους.

Σε σχετική επιστολή προς τους γονείς αναφέρουν τα εξής:

Αγαπητοί γονείς,

Όλο αυτό το διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, ως εκπαιδευτικοί κάνουμε  ό,τι μπορούμε, για να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή με τα παιδιά σας, τους μαθητές μας, πίσω από μια κάμερα και ένα μικρόφωνο. Από νωρίς, όμως,  έγινε σαφές ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέχει από κάθε έννοια εκπαίδευσης, έτσι όπως τη γνωρίζουμε και όπως είναι η διά ζώσης μέσα στην τάξη. Καθημερινός ήταν ο προβληματισμός για το μικρό όφελος, μιας κυρίως τεχνικής διαδικασίας, κατά την οποία χάνεται η ουσιαστική ψυχοπαιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία της εκπαίδευσης. Ακόμα περισσότερο που η πολύωρη έκθεση στις οθόνες αποδεδειγμένα επιβαρύνει την ψυχολογία, αλλά και την υγεία των παιδιών,  επηρεάζοντας ταυτόχρονα την  απόδοση και τη δυνατότητα συγκέντρωσής τους.

Επιπλέον, κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα συνειδησιακό βάρος που δεν μας αναλογεί, αλλά μας κυριεύει, γνωρίζοντας ότι αρκετοί μαθητές μας δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν (συστηματικά ή και καθόλου), αφού δε διέθεταν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή  τους έλλειπαν στοιχειώδη τεχνολογικά μέσα. Κάποιοι αναζήτησαν λύση σε δημόσιους χώρους, άλλοι σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, σε καφενεία, σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, ακόμα και στην πλατεία του χωριού τους  με ήλιο ή με βροχή και κρύο! Οι περισσότεροι παρακολουθούν μέσω κινητού, που όμως τους αποκλείει από κάθε ενεργητική συμμετοχή, επιτρέποντας μόνο την ακρόαση. Να μην πούμε για τις δεκάδες χαμένες ώρες, λόγω τεχνικών προβλημάτων, συχνών διακοπών ρεύματος ή της χαμηλής ταχύτητας του Διαδικτύου. Η καταγραφή των δυσκολιών είναι καθημερινή, όσες και οι μέρες της τηλεκπαίδευσης. Μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί η ύλη διδαγμένη και για πόσους;

Ως Επαγγελματικό Λύκειο, αντιμετωπίσαμε ένα επιπλέον αξεπέραστο εμπόδιο: τη διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων που μόνο διά ζώσης, μέσα στο εργαστήριο, μπορεί να υλοποιηθεί και όχι στην «ψηφιακή  πραγματικότητα».

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε η πλειοψηφία των διδασκόντων του σχολείου να μην καταθέσει βαθμολογία Α΄ Τετράμηνου.

Άλλωστε, η αξιολόγηση των μαθητικών επιδόσεων είναι εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, για να επιτελεί το ρόλο της, πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία άξια να δώσει σε κάθε μαθητή τα εφόδια για να ανταποκριθεί στους διδακτικούς στόχους. Τέτοια όμως δεν υπήρξε, από τη στιγμή που από τη φύση της η τηλεκπαίδευση δεν την προσφέρει και η ανισότητα στην πρόσβαση την αποκλείει.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να επιβραβεύσουμε, να στηρίξουμε τους μαθητές μας και, φυσικά, ένα εργαλείο είναι και ο βαθμός στο Β΄ Τετράμηνο, που θα αντιστοιχεί και στα δύο Τετράμηνα. Ελπίζουμε ότι τώρα που καταφέραμε να δούμε ξανά από  κοντά το  πρόσωπο των μαθητών μας, να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μάθηση με ασφαλείς όρους στο μόνο φυσικό περιβάλλον που τη διασφαλίζει, τη σχολική τάξη.

Με εκτίμηση

Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 1ου  ΕΠΑ.Λ. Χανίων»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ