13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

«Οι Κούρδοι οι πιο έντιμοι και ευγενείς μαχητές. Ντρέπομαι! Δε θα ξεχάσουμε, δε θα σταματήσουμε να ζητάμε συγγνώμη για την προδοσία»: Αμερικανός πεζοναύτης που πολέμησε με Κούρδους στη Συρία μιλάει για την προδοσία των ΗΠΑ

Ημερομηνία:

«Μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των Η.Π.Α. δεν θα ξεχάσει και δεν θα σταματήσει να ζητά συγγνώμη». Τι λένε οι αμερικανοί αξιωματικοί που έζησαν και πολέμησαν πλάι-πλάι με τους πιο «έντιμους και ευγενείς μαχητές».

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους από τη Συρία. 

Εκείνη την ημέρα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών ξεκινούσε για μια περιπολία στην Μανμπίτζ, μια κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία.

Ένα μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που ουσιαστικά αποτελείται από Κουρδους μαχητές προσέγγισε τους αμερικανούς στρατιώτες, όπως αφηγείται σήμερα ένας αξιωματικό του Στρατού των Η.Π.Α. στο Foreign Policy, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Κούρδος ένστολος, σύμφωνα με την αφήγηση, δακρυσμένος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή που τους παρείχαν οι αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

«Έβγαλε το διακριτικό από τη στολή του και μου το έδωσε. Ήταν η πιο συναισθηματική στιγμή που έχω βιώσει ποτέ», δήλωσε ο αξιωματικός, ο οποίος πολέμησε μαζί με το SDF κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους και σήμερα δηλώνει πως είναι ένα από τους πολλούς εν ενεργεία αλλά και απόστρατους του αμερκανικού στρατού που νιώθουν συντετριμμένοι από την τελευταία απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή.

«Απίστευτα δίκαιοι, μέσα τους, στην καρδιά τους… Θα προτιμούσαν να τραυματίσουν τους εαυτούς τους παρά να βλάψουν έναν πολίτη».Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού

Η αντίδραση των μαχητών του SDF, το 2018, έκανε τον αμερικανό αξιωματικό να συνειδητοποιήσει πως τα μέλη της «ήταν ίσως μερικοί από τους πιο έντιμους ανθρώπους που είχα γνωρίσει ποτέ».

Όλοι οι εν ενεργεία και απόστρατοι αμερικανοί στρατιωτικοί που παραχώρησαν συνεντεύξεις στο Foreign Policyμε αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφερόμενοι στους Κούρδους μαχητές, κάνουν λόγο για άνδρες και γυναίκες πραγματικές παθιασμένους που στάθηκαν δίπλα στους αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων παρά τις επανειλημμένες απογοητεύσεις που είχαν δοκιμάσει από τις ΗΠΑ.

″Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΠΟΤΕ…”

Ένας από τους αμερικανούς στρατιώτες μάλιστα δηλώνει πως η συνεργασία με του Κούρδους ήταν υποδειγματική και ήταν μια από τις λίγες μονάδες ντόπιων, στις χώρες που έχουν επιχειρήσει στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους.

«Τόσοι οι ικανότητές τους στο πεδίο της μάχης όσο και η δέσμευσή τους στην αποστολή έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα» δήλωσε ένας απόστρατος αξιωματικός ενώ όλοι οι συνεντευξιαζόμενοι δηλώνουν συντετριμμένοι από την είδηση ​​ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν τους Τούρκους να σφαγιάσουν τα κουρδικά στρατεύματα.

Πολλοί δε δηλώνουν πως νιώθουν ένα βαθύ αίσθημα ντροπής.

"google ad"

ASSOCIATED PRESS – Όταν τον Φεβρουάριο του 2018 αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού ευχαριστούσε για τη συνεργασία τον διοικητή του στρατιωτικού συμβουλίου στην Μανμπίτζ. 

«Αισθάνομαι, άρρωστος σωματικά, ανησυχώ και νιώθω βαθιά ντροπή που η δική μου χώρα άφησε τους στενούς μας συμμάχους που έδωσαν τόσες μάχες για εμάς, να έχουν αυτή τη μοίρα. Και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε τη δύναμη να το αποτρέψουμε όλο αυτό», είπε ένας αμερικανός πεζοναύτης που υπηρέτησε στη Συρία το 2017-2018.

«Είναι απαράδεκτο να γυρίζουμε την πλάτη μας, να τους αφήνουμε σε έναν πρόεδρο όπως ο Ερντογάν που μοιάζει με τύραννο και θεωρεί όλους τους Κούρδους τρομοκράτες», σχολιάζει με τη σειρά του ένας απόστρατος πλέον αξιωματικός. «Θα έχουμε μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των Η.Π.Α. που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία και δεν θα σταματήσουν ποτέ να ζητούν συγγνώμη γι ’αυτό». 

Ο αξιωματικός του Στρατού που περιπολούσε στην Μανμπίτζ αφηγείται από την πλευρά του, το πόσο κοντά ήρθε στους άνδρες και τις γυναίκες μαχητές του SDF κατά την περίοδο που υπηρέτησε στη Συρία κάνοντας κοινές περιπολίες και μοιραζόμενος μαζί τους τους ίδιους χώρους διαβίωσης.  Μετά τη πρώτη αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2018, οι δυνάμεις της SDF ήταν, όπως εξηγεί, «προφανώς απογοητευμένοι». Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, όπως λέει, Αμερικανοί και Κούρδοι συνέχισαν τις κοινές περιπολίες αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα άκουγαν διαρκώς πως η εντολή για πλήρη απόσυρση από τη Συρία δεν θα αργήσει. Αλλά οι εβδομάδες τελικά περνούσαν και οι αμερικανοί διοικητές έλεγαν πως δεν είχε έρθει καμία τέτοια εντολή.

Αξιοσημείωτο είναι πως, όπως αναφέρει, το διάστημα αυτό δύο φορές δυνάμεις που πρόσκεινται στην Τουρκία και τις οποίες ο ίδιος αξιωματικός χαρακτήρισε ως ομάδες «συμμορίες ισλαμιστών», απείλησαν να παραβιάσουν τα σύνορα. 

RODI SAID / REUTERS: Μέλη του SDF την ημέρα που ανακοίνωσαν την πλήρη απώθηση των δυνάμεων από τη ΒΑ Συρία, 23 Μαρτίου 2019.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της SDF κατέγραψαν σοβαρές απώλειες στις 16 Ιανουαρίου 2019, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση σε πολυσύχναστο δρόμο που βρίσκεται η αγορά της Μανμπίτζ που ήταν γνωστό ότι συχνάζουν στρατιώτες των ΗΠΑ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 19 άτομα, 15 μαχητές του SDF και τέσσερις Αμερικανοί.

«Οι δυνάμεις των SDF ήταν πάντα εκεί. Μας βοήθησαν παρά τα όσα είχαν συμβεί», είπε ο αξιωματικός.

Ένας άλλος αξιωματικός του Στρατού, ο οποίος έχει από το 2001 συνεργαστεί στο παρελθόν και με άλλες δυνάμεις σε ανάλογες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πέρασε και αρκετό καιρό στη Συρία, επιμένει επίσης πως οι μαχητές του SDF ξεχωρίζουν. Στα τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του, που γεννήθηκε μέσα από τις τάξεις των δυνάμεων πολιτοφυλακής και άμυνας των Κούρδων της Συρίας (YPG), έφτασε να αριθμεί 100.000 μαχητές. Παράλληλα, όπως λέει, οι Κούρδοι έχουν επίσης δημιουργήσει ένα δίκτυο τοπικών συμβουλίων για την διακυβέρνηση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, οικοδομώντας κυβερνήσεις αντιπροσωπευτικές των λαών που ζουν εκεί.

Οι Κούρδοι «έχουν οργανωτικές ικανότητες που δεν έχω δει ποτέ και πουθενά στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

Σημειώνεται πως η Ροζάβα, όπως αποκαλείται το αυτο- ανακηρυσσόμενο αυτόνομο κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία λειτουργεί όπως δηλώνει και ο ίδιος ο αμερικανός στρατιώτης που τα είδε από πρώτο χέρι, βάσει πολύ συγκεκριμένων αρχών όπως η ισότητα των φύλων, η ελευθερία του λόγου η ανεξιθρησκεία και η λήψη πολιτικών αποφάσεων από τη βάση. Και, όπως επισημαίνει, προσπαθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση ενώ το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι «δίκαιο και διαφανές».

Οι Κούρδοι μαχητές, «πραγματικά ατρόμητοι» αναφέρει περιγράφοντας μια δύναμη εξοπλισμένη με ελαφριά πολυβόλα και τυφέκια επίθεσης AK-47 και χωρίς θωράκιση σώματος. Και είναι «απίστευτα δίκαιοι, μέσα τους, στην καρδιά τους. … Θα προτιμούσαν να τραυματίσουν τους εαυτούς τους παρά να βλάψουν έναν πολίτη». 

«Θα έχουμε μια ολόκληρη γενιά στρατιωτών των Η.Π.Α. που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία και δεν θα σταματήσουν ποτέ να ζητούν συγγνώμη γι ’αυτό».Απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού

Αφού έφυγε φέτος από τη Συρία, ο πρώτος αξιωματικός του Στρατού που μιλάει στο Foreign Policy, λέει πως ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκατέλειπαν πλήρως το SDF. Αλλά τώρα η ελπίδα αυτή διαψεύστηκε. Ακούγοντας τα νέα της 6ης Οκτωβρίου όταν Trump ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από τα σύνορα, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει, ο αξιωματικός είπε: «Ήμουν απόλυτα συντετριμμένος». 

Ένας άλλος αξιωματικός το Στρατού λέει πως αρχικά ήταν δύσπιστος σε ό,τι αφορούσε τις ανακοινώσεις Τραμπ. Τελικά όμως όλα έγιναν όπως είχε ειπωθεί πως θα γίνουν.

«Καθώς η Τουρκία εισέβαλε εγώ ένιωθα ντροπή αφενός γιατί είμαι μέλος όλου αυτού και αφετέρου γιατί εμείς, η Αμερική είχαμε παραβιάσει τα πιστεύω και τις αξίες μας. Η Αμερική στο μυαλό μου εξακολουθεί να είναι ο φωτεινός φάρος στο λόφο, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε αυτό».

Όσο για τις δυνάμεις του SDF που άφησε πίσω του, ο πρώτος αξιωματικός του στρατού που έκανε περιπολίες με Κούρδους στην Μανμπίτζ δηλώνει πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιους εξ αυτών αλλά:  «Δεν κατάφερα να βρω κανέναν».

Foreign Policy 

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...