13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι μαθητές των Χανίων βγαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία

Ημερομηνία:

Παρά του ότι τα σχολεία έχουν κλείσει και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μαθητές στα Χανιά ετοιμάζουν κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα “Ομάδα Μαθητών Χανίων” καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο:

Ως μαθητές και μελλοντικοί πολίτες πρέπει άμεσα να δράσουμε και κυρίως να αντιδράσουμε. Πρέπει να υπερασπιστούμε όχι μόνο το δικό μας αλλά και το μέλλον όλων των μαθητών που θα έρθουν μετά από εμάς. Πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση αλλά και σε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις ότι δεν θα ανεχτούμε να υποστούμε τις συνέπειες των δικών τους κακών αποφάσεων και πως δεν θα ανεχτούμε να καθορίζουν το μέλλον μας ανάλογα με το πλευρό που ξυπνάνε κάθε μέρα και ανάλογα με τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα.

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο:

Στις 11 Ιουνίου πέρασε μετά από ψηφοφορία της ολομέλειας το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» της υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως. Το παρόν νομοσχέδιο με τις αλλαγές που περιλαμβάνει καθιστά τα χρόνια του λυκείου μια καθαρά αποθαρρυντική και αντιεκπαιδευτική περίοδο φοίτησης για τους μαθητές ενώ παράλληλα μετατρέπει το σχολείο σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, αποθαρρύνοντας τους μαθητές από τη δημιουργική και κριτική σκέψη.

Το νομοσχέδιο αφαιρεί από το λύκειο τα μαθήματα επιλογής για την πρώτη λυκείου (εφαρμογές πληροφορικής, μουσική, εικαστικά, θεατρολογία , διαχείριση φυσικών πόρων-γεωλογία, ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός). Παράλληλα καταργείται το μάθημα της ερευνητικής εργασίας ενώ το μάθημα της πολιτικής παιδείας μειώνεται κατά μία ώρα. Οι 5 ώρες που καταργούνται, αντικαθίστανται με 1 επιπλέον ώρα αγγλικής γλώσσας, 2 ώρες δεύτερης ξένης γλώσσας και 2 υποχρεωτικές ώρες πληροφορική.

Στην τρίτη λυκείου καταργούνται τα μαθήματα : ελεύθερο σχέδιο, γραμμικό σχέδιο, αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών, ιστορία της τέχνης και δεύτερη ξένη γλώσσα. Τα παραπάνω μαθήματα αντικαθίστανται με 2 επιπλέον ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποία χαρακτηρίζονται «κόντρα μαθήματα», δηλαδή ανήκουν σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που επιλέγει ο μαθητής και που χρησιμεύουν αποκλειστικά για ενδοσχολική εξέταση. Αξιοσημείωτο είναι, ότι κάποια από τα μαθήματα που καταργούνται είναι πανελλαδικά εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.

Επιπλέον αφαιρούν το μάθημα της κοινωνιολογίας, το οποίο μας εισάγει σε σημαντικές ιστορικές, πολιτικές, ακόμη και οικονομικές γνώσεις για την κοινωνία στην οποία θα ενταχθούμε σύντομα. Έτσι, αντί να αναγνωρίσουν την αξία του και να φροντίσουν για την εξέλιξή του, το αντικαθιστούν βάζοντας στη θέση του τα λατινικά, τα οποία όσο γοητευτικά κι αν είναι παραμένουν μία δεξιότητα, χρήσιμη μόνο για αυτούς που θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σπουδές.

Επιπροσθέτως, εξαφανίζουν κάθε καλλιτεχνικό ερέθισμα από τις τάξεις του λυκείου, αφαιρώντας τα μαθήματα της μουσικής, των καλλιτεχνικών και της θεατρολογίας. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας την υπολειτουργια των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, δείχνει την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην άνθηση της τέχνης. Ακόμα θα ήταν έλλειψη να μην αναφερθεί ένα μείζον πρόβλημα που δημιουργεί αυτό το νομοσχέδιο. Με την κατάργηση των μαθημάτων επιλογής του λυκείου, εκατοντάδες αναπληρωτές καθηγητές θα μείνουν άνεργοι από τη μία σχολική χρονιά στην άλλη.

Ως μαθητές και μελλοντικοί πολίτες πρέπει άμεσα να δράσουμε και κυρίως να αντιδράσουμε. Πρέπει να υπερασπιστούμε όχι μόνο το δικό μας αλλά και το μέλλον όλων των μαθητών που θα έρθουν μετά από εμάς. Πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση αλλά και σε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις ότι δεν θα ανεχτούμε να υποστούμε τις συνέπειες των δικών τους κακών αποφάσεων και πως δεν θα ανεχτούμε να καθορίζουν το μέλλον μας ανάλογα με το πλευρό που ξυπνάνε κάθε μέρα και ανάλογα με τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα.

Ομάδα μαθητών Χανίων

Διαμαρτυρία Πλατεία Αγοράς 17/7 18.30

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...