15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι νέοι Έλληνες οι πιο προσηλωμένοι στη Δημοκρατία στην Ευρώπη – Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητά της!

Ημερομηνία:

Πρώτοι ως προς την προσήλωσή τους στο δημοκρατικό πολίτευμα εμφανίζονται οι νέοι στην Ελλάδα σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του ιδρύματος ΤUI.

Μόλις ένας στους δύο Ευρωπαίους, ηλικίας από 16 έωε 26 χρονών, θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές και μόνο ένας στους πέντε αισθάνεται ότι τον εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του Ιδρύματος TUI.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση αφού ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωβουλευτών είναι τα 56 χρόνια.

Στο ένα τρίτο των κρατών της ΕΕ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους για να κατέβουν στις εκλογές.

Στην Ελλάδα και την Ιταλία μάλιστα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25.

Παρ’ όλα αυτά οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Ειδικά στα θέματα που τους είναι σημαντικά, όπως το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Έτσι και στη Γερμανία. Ωστόσο για τους νεαρούς Γερμανούς υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο δεν αναφέρουν νέοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών: το θέμα της κοινωνικής πολιτικής.

Ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί νέοι θεωρούν το μεταναστευτικό το σημαντικότερο ζήτημα, δεν τάσσονται κατά των ανοιχτών συνόρων.

Το 43% εκείνων που ανέφεραν θέματα ασύλου και μετανάστευσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα, βλέπουν τα ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ ως ευκαιρία και μόνο το 27% ως απειλή.

Γενικά παρατηρείται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για το πολιτικό γίγνεσθαι, παράλληλα όμως απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Τα κόμματα πρέπει να δημιουργήσουν πιο σύγχρονες δομές, οι οποίες θα διευκολύνουν τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτά, εκτιμά ο Μάρκους Σπλίτερ από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου (WZB).

«Οι νέοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κόμματα που τους προσφέρουν ένα είδος αλλαγής ή ένα όραμα για το μέλλον. Το 67% πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αποκατασταθεί το πολιτικό σύστημα» επισημαίνει ο Μ. Σπλίτερ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ορισμένες φορές οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για λαϊκιστικά κόμματα.

Νέοι Έλληνες υπέρ της δημοκρατίας

"google ad"

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 58% των νέων ανθρώπων αμφιβάλλει για το αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Ειδικά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Πρώτη ανάμεσα στις χώρες όπου οι περισσότεροι νέοι τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας είναι η Ελλάδα με 73%. Ακολουθούν η Γερμανία και η Σουηδία (66%) και η Δανία (65%).

Τέλος από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου το 60% των νέων θεωρεί «πιθανό» να προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ