15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη παρουσιάζονται στη Μελβούρνη

Ημερομηνία:

Το φωτογραφικό αρχείο του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων στην Κρήτη, που με επικεφαλής τον Νίκο Καζαντζάκη και συνοδοιπόρους τους διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Καλλιτσουνάκη και Ιωάννη Κακριδή, κατέγραψαν και αποτύπωσαν τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη, παρουσιάζεται από την Τρίτη, 23 Μαΐου, στη Μελβούρνη. Συγκεκριμένα υπάρχει σχετική έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο ενώ το φωτογραφικό αρχείο παρουσιάζεται και σε παροικιακά σχολεία, όπως έγινε την Τρίτη στο Κολέγιο «Άγιοι Ανάργυροι».

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 76η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης, που διοργανώνονται από την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, με επίσημο προσκεκλημένο τον Δήμο Μαλεβιζίου. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, αποτελεί τμήμα του αρχείου του σημαντικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη. Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την κατοχή στην Κρήτη, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με επικεφαλής τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο (ο οποίος φθάνει σήμερα στη Μελβούρνη από το Περθ) ενώ θα πραγματοποιηθεί και το συμβολικό φύτεμα μιας ελιάς, από τον πρωθυπουργό της Βικτώριας Daniel Andrews, ως σύμβολο της φιλίας που ενώνει τους δυο λαούς.

Η εκδήλωση φύτευσης της ελιάς, που θα πραγματοποιηθεί στους Κήπους της Πολιτειακής Βουλής, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κοινότητα, αφού είναι η μόνη ανάμεσα σε 178 εθνικότητες της Μελβούρνης που της επιτράπηκε ανάλογη δράση. Επίσης, θα τιμηθούν από τον Δήμο Μαλεβιζίου οι 4 τελευταίοι Αυστραλοί βετεράνοι που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης.

koutalakis111
Η πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, με τον γενικό γραμματέα της Παγκρήτιας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη και τους κ.κ.Κώστα Τριγώνη και Γιώργο Αεράκη, με την έκθεση των φωτογραφιών στο χώρο του Προξενείου

Η Παγκρήτια έχει προσκαλέσει επίσημα τον Δήμο Μαλεβιζίου για να τιμήσει τον δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη και να πραγματοποιήσει έκθεση και παρουσίαση του Φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, καλύπτοντας μάλιστα το κόστος της έκθεσης και φιλοξενίας των συνοδών της. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου με επιστολή του ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα της Ένωσης και τέως πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Αντώνη Τσουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Ένωσης, για την άκρως τιμητική πρόσκληση, την οποία και αποδέχτηκε παρά το ότι ο ίδιος λόγω των πολλών υποχρεώσεών του δεν θα μπορεί να παραστεί προσωπικά.

Η παρουσία, όμως, της σημαντικής αυτής έκθεσης στην Αυστραλία και η δυνατότητα που θα δοθεί στους Κρητικούς -και όχι μόνο- κατοίκους της ηπείρου να δουν από κοντά τα σημαντικά αυτά ντοκουμέντα, δίνει την ευκαιρία προβολής του σπάνιου αυτού υλικού που αναδεικνύει τις ναζιστικές θηριωδίες της κατοχής στην Κρήτη.

Τον Δήμο Μαλεβιζίου και τον δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη, εκπροσωπούν ο πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου δημοσιογράφος Κώστας Τριγώνης, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου Γιώργος Αεράκης, οι οποίοι είναι και δημοτικοί σύμβουλοι και επιμελήθηκαν την έκθεση του αρχείου και την παρουσιάζουν στις εκδηλώσεις της Μελβούρνης, βασιζόμενοι στα κείμενα των ιστορικών Δρ Μανώλη Δρακάκη και Γιώργου Τζωράκη.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, 29 Μαΐου.

neoskosmos.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...