19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Οι νεοφασίστες του Ristorante Verona υπέρ της ελευθερίας έκφρασης του Χάινς Ρίχτερ;

Ημερομηνία:

Κάποιοι, ατυχέστατα, προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να συνδέσουν τη δίωξη του καθηγητή Ρίχτερ με συντηρητικούς κύκλους υποστηρίζοντας ότι αυτό που καταστέλλεται εδώ είναι το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης, και όχι ένας λόγος ο οποίος είναι απολογητικός ως προς τα ναζιστικά εγκλήματα στην Κρήτη. Όμως η αλήθεια είναι αρκετά πιο πολύπλοκη. Άνθρωποι με πολύ διαφορετικές πολιτικές θέσεις υποστηρίζουν και τη μία και την άλλη πλευρά. Μάλιστα, υπέρ της ελευθερίας έκφρασης του καθηγητή τάσσεται και η ακραία φασιστική ομάδα του Ristorante Verona.

Σημείωναν σε κείμενο που δημοσιεύθηκε όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Χάινς Ρίχτερ οδηγείται σε δίκη:

“Δεν είναι η πρώτη φορά που καθηγητές διεθνούς φήμης δέχονται επιθέσεις για το έργο τους στην Ελλάδα. Ο διεθνούς φήμης, βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας, καθηγητής James Watson, δέχτηκε την επίθεση αντιεξουσιαστών που κρατούσαν κοντάρια στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Οι αριστεριστές υποστήριζαν πως ο Watson, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του dna είναι ρατσιστής.

Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας επιστήμονας σύρεται στα δικαστήρια για το επιστημονικό του έργο και αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ”αντιρατσιστικό νόμο” έκτρωμα.”

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρουν ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μάνχαϊμ Γερμανίας, Heinz Richter είναι αναγνωρισμένος με πλήθος δημοσιεύσεων σημειώνοντας ότι η φήμη του είναι διεθνής. Αναφέρονται στη βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, και επιτίθονται στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου που απήγγειλε κατηγορία για άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος των Κρητικών.

Για να προασπίσουν και να αποδείξουν ότι ο Χάινς Ρίχτερ δε λέει ψέμματα παραθέτουν αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του “Υπουργού Προπαγάνδας δόκτορος Γκαίμπελς” για τη Μάχη της Κρήτης.

Τι είναι το Ristorante Verona

Το Ristorante Verona είναι “ενημερωτική πύλη” φασιστικού περιεχομένου το οποίο ανήκει σε πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και πρόσωπο κοντά στον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Φώτη Ξηροκώστα.

Το όνομα Ristorante Verona συνδέεται με την προσωπική ιστορία του προέδρου της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου, “Χρυσή Αυγή: Η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια”, ο αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλολιάς, ως φοιτητής της Νομικής στην Ιταλία συνεργάστηκε µε νεοφασίστες της Ordine Nuovo (Νέα Τάξη Πραγµάτων), τους οποίους βοήθησε να έρθουν στην Ελλάδα όταν στη χώρα τους τέθηκαν εκτός νόµου. Οι Ιταλοί νεοφασίστες έµειναν ακόµα και στο σπίτι της οικογένειας Μιχαλολιάκου.

Μεταξύ των Ιταλών φιλοξενούµενων, ο Έλιο Μασαγκράντε και ο Κλεµέντε Γκρατσιάνι, οι οποίοι άνοιξαν στο Σύνταγµα και το γνωστό «Ristorante Verona» – µέχρι να συλληφθούν και να απελαθούν από τη χώρα έπειτα από σχετικό αίτηµα της ιταλικής Δικαιοσύνης, κατηγορούµενοι για ανασύσταση του φασιστικού κόµµατος και τροµοκρατικές ενέργειες. Άλλες πάλι πηγές αναφέρουν ότι ιδρυτής ήταν ο Αριστοτέλης Καλέντζης που αργότερα καταδικάσθηκε σε 12ετή κάθειρξη για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στα τραπέζια του «Λέντζου» στο Παγκράτι, του ζαχαροπλαστείου «Χαρά» στα Άνω Πατήσια (το οποίο εν συνεχεία έγινε στέκι των µελών της 17ης Νοέµβρη) και φυσικά του «Ristorante Verona», εκτός από καφέδες ανταλλάσσονταν µετάλλια και άλλα αυθεντικά σύµβολα του χιτλερισµού: κράνη, ξιφολόγχες, σιδηροί σταυροί, πόρπες µε το ναζιστικό σύνθηµα «Gott mit uns» («Ο Θεός είναι µαζί µας») και απενεργοποιηµένα πιστόλια Λούγκερ, τα αγαπηµένα του γερµανικού στρατού.

Βέβαια, τα επόµενα χρόνια κάποιοι από αυτή την ομάδα ανθρώπων δεν περιορίστηκαν στις αντίκες, αλλά φλέρταραν µε την τροµοκρατία, τις βόµβες και τις χειροβοµβίδες, τις οποίες έριχναν σε βιβλιοπωλεία µε σοβιετικά βιβλία και κινηµατογράφους που πρόβαλλαν «αριστερές» ταινίες – µε πιο γνωστή την επίθεση το 1978 στον κινηµατογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδηµίας, µε δεκάδες τραυµατίες.

Η πρώτη σύλληψη µέλους της παρέας ήταν εκείνη του Καλέντζη, το 1976, ο οποίος εξέτισε ποινή δωδεκαετούς κάθειρξης.

"google ad"

Το όνομα λοιπόν αναφέρεται σε ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του νεοφασισμού στην Ελλάδα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ταυτισθεί με θέσεις ανένταχτων φασιστών, πιο ακραίες της Χρυσής Αυγής.

H δίκη του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, δίχως την παρουσία του καθηγητή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ