16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι ξένοι ψάχνουν για ακίνητα και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Υπερδιπλάσια ή αλλιώς στο +126% σε σχέση με πέρυσι είναι τα αιτήματα από ξένους που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, γεγονός το οποίο η αγορά αποτιμά θετικά έστω κι αν λείπουν τα στοιχεία για το πόσα τελικά από αυτά τα αιτήματα μετουσιώνονται τελικά σε πραγματικές αγοραπωλησίες. Ανάμεσα στις περιοχές που εστιάζεται το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών βρίσκεται και η Κρήτη καταγράφοντας αυξημένα ποσοστά αναζητήσεων.

Τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε στο συνέδριο της Prodexpo ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας www.spitogatos.gr, η οποία εκτός από την Ελλάδα έχει επεκταθεί στην Κύπρο και πλέον και σε άλλες αγορές και μαζί με τις άλλες εξειδικευμένες πλατφόρμες spiti24.gr και tospitimou.gr δέχονται κάθε χρόνο σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέψεις. Σημειωτέον ότι από το σύνολο των αναζητήσεων ένα 12% αφορά αυτές από το εξωτερικό και το υπόλοιπο από την Ελλάδα, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί φέτος σε σύγκριση με το 9% του 2016.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αύξηση επισκεψιμότητας φέτος οσον αφορά τις αναζητήσεις από το εξωτερικό σε σύγκριση με πέρυσι έρχεται από την Κίνα, με τριπλάσιες αναζητήσεις και ακολουθεί η Τουρκία, με διπλάσιους ρυθμούς αύξησης, η Γερμανία με ένα +70% και οι αναζητήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+50,6%). Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι και οι Τούρκοι μαζί με τους Ρώσους είναι από τις πλέον δραστήριες αγορές και στο πρόγραμμα Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής με τις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα του Enterprise Greece οι πιο πολλοί δικαιούχοι προς το παρόν είναι από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Λίβανο, ενώ οι άδειες που έχουν δοθεί αφορούν ακίνητα κατά 26,52% στον Πειραιά, 21,36% στην Αθήνα και 20,82% στην Παλλήνη.

Πάντως εκτός του ενδιαφέροντος για άδειες διαμονής μία διαπίστωση που προέρχεται από τις επισκέψεις του δικτύου του Spitogatos αποτελεί και το γεγονός ότι οι αναζητήσεις αφορούν και χαμηλότερης αξίας ακίνητα όπερ μεταφράζεται στο ότι οι ξένοι αναζητούν πλέον και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει καταγράψει και τις περιοχές ανά την Ελλάδα όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα αιτήματα από το εξωτερικό: στην πρώτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ένα +281% σε σχέση με πέρυσι -γεγονός το οποίο εξηγείται ως ένα βαθμό και από το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων ενδιαφερομένων- και ακολουθούν τα νότια προάστια της Αθήνας, όπου η ζήτηση από Κινέζους και Αραβες έχει πιάσει κυριολεκτικά …κόκκινο. Στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης η αύξηση το 2017 είναι στο 164%, ενώ στο +158% είναι η αύξηση των αναζητήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ακολουθούν Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος και τα Επτάνησα.

O κ. Μελαχροινός ανέφερε και μερικές από τις πιο δημοφιλείς αγγελίες ως προς τις αναζητήσεις από ξένους: Μεταξύ αυτών λοιπόν είναι στο Κουκάκι ρετιρέ 60 τ.μ. με μία τιμή πώλησης στα 40 χιλ. ευρώ, στη Σαντορίνη μονοκατοικία 100 τ.μ. με 130 χιλ. ευρώ τιμή πώλησης, στη Βούλα διαμέρισμα 120 τ.μ. με τιμή 160 χιλ. ευρώ, στην Ακπρόπολη κτίριο 450 τ.μ. με τιμή στις 650 χιλ. ευρώ, στο Κολωνάκι γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με 5.000 ευρώ, στου Φιλοπάππου διαμέρισμα 67 τ.μ. με 55 χιλ. ευρώ, ή διαμέρισμα 165 τ.μ. με 240 χιλ. ευρώ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ