19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Oι παλινωδίες των επιστημόνων δημιουργουν σύγχυση και μετατρέπουν σε αξιόπιστους όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις

Ημερομηνία:

Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τους συνανθρώπους μας που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και ας δούμε τι έχει κανει η πολιτεία για να τους πείσει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κάνει και πολλά. Οι άνθρωποι που φοβουνται να κάνουν το εμβόλιο, για πραγματικούς ή φανταστικούς λόγους, δέχονται απειλές από την κυβέρνηση, αναγνωρίζονται ως υπεύθυνοι για μια οικονομική κρίση που θα είναι βαθιά αφου η άρνησή τους θεωρείται ότι θα επιτείνει το πρόβλημα, μετατρέπονται σε ένα εύκολο εξιλαστήριο θύμα σε μία κατάσταση που μικρό ή κανένα λόγο δεν είχαν και δεν έχουν στη διαχείρισή της.

Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. Υπάρχουν λόγοι που πολλοί συνάνθρωποί μας ανησυχούν, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, υπάρχει σύγχυση που τροφοδοτείται από τα πιο επίσημα χείλη. Υπάρχουν οι παλινωδίες των επιστημόνων που δημιουργουν σύγχυση και μετατρέπουν σε αξιόπιστους όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις. Πολλές φορές αυτές οι παλινωδίες επαληθεύουν τους χειροτερους φόβους και τροφοδοτούν το αντι-εμβολιαστικό κίνημα.

Ας δούμε τι εχει συμβεί στην Ελλάδα με το εμβολιο της AstraZeneca. Τη στιγμή όπου σε μία σειρά χώρες το εμβόλιο είχε απαγορευτεί στις ηλικίες κάτω των 60, στην Ελλάδα χορηγούνταν κανονικά σε όλες τις ηλικίες. Τελικώς, χθες, ανακοινώθηκε ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα συνεχιστούν μόνο  στις ηλικίες άνω των 60 τη στιγμή όπου αξιωματούχος του ΕΜΑ συνιστά να σταματήσουν οι εμβολιασμοί και στους άνω των 60.

Το προβλημα είναι το εξής, ότι οι συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς πάντα δίνονται από επιστήμονες που μιλούν στους πολίτες ως αυθεντίες. Όμως ολες αυτές οι παλινωδίες ευλόγως αποτυπώνουν την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες αφού στην πραγματικότητα ο λόγος που εκφέρουν δεν είναι επιστημονικός, οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια αλλά στη βάση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και οικονομικών.

Ας πούμε, ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς για ποιο λόγο δε χρησιμοποιείται το εμβόλιο της Ρωσίας Sputnik παρά την υψηλότατη αποτελεσματικότητά του και τά ελάχιστα περιστατικά παρενεργειών. Ευλόγως λοιπόν οι πολίτες συμπεραίνουν ότι ο μονος λόγος που δε χρησιμοποιείται είναι πολιτικός, οχι επιστημονικός: επειδή προέρχεται από τη Ρωσία!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η εντύπωση που πλέον εχει μείνει στους πολίτες είναι ότι οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca συνεχίστηκαν εν γνώσει των κινδύνων – τους οποίους απέκρυψαν οι επιστημονες που θα έπρεπε να τους αποκαλύπτουν – επειδή αυτο ήταν το εμβόλιο από το οποίο η χώρα είχε απόθεμα.

Πανω σε αυτό το έδαφος ανθίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας.

Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την επίσημη πολιτεία, την κυβέρνηση και στους επιστημονες που πράττουν ως υποχείρια της κυβέρνησης μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας. Και εφόσον συμβεί αυτό, η κυβέρνηση δε θα έχει κανένα δικαίωμα να ριξει την ευθύνη σε όλους αυτούς τους οποιους με τις λάθος κινήσεις κατόρθωσε να απωλέσει της εμπιστοσύνης τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...