28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας βγήκαν στους δρόμους των Χανίων για τις περικοπές στις συντάξεις | Φωτορεπορτάζ+Βίντεο

Ημερομηνία:

Ξανά στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι της Κρήτης. Αυτή τη φορά στα Χανιά ήρθαν εκατοντάδες άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία αλλά νέοι στην καρδιά, από όλους τους νομούς της Κρήτης, αψηφώντας την ταλαιπωρία και τις προβλέψεις για βροχή, για να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωσή τους για τα δικαιώματά τους, ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στάθηκαν στην αδικία των μέτρων, ζήτησαν επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την επαναφορά του ΕΚΑΣ και του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ ενώ εγκρίθηκε ψήφισμα.

Όπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δεχτούν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος τους».

Η πορεία αφού έφτασε στην πλατεία 1866 έστριψε και κατευθύνθηκε προς το Δήμαρχείο Χανίων και από εκεί μετά κατευθύνθηκε πίσω στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έντονο ήταν το ενδιαφέρον κυρίως τουριστών (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αυτή την περίοδο είναι συνταξιούχοι βόρειων χωρών) που αναρωτιόντουσαν γιατί βρίσκονται στο άνθρωποι οι συνταξιούχοι της Ελλάδας και όταν λάμβαναν την απάντηση ότι τους κόβουν τις συντάξεις, εξέφραζαν την έκπληξή τους και τους έβγαζαν φωτογραφίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση στα Χανιά έγινε στο πλαίσιο του δεκαημέρου κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νέα μέτρα κατά των συνταξιούχων 

Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ – ΙΚΑ,  «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργησή του, των οικογενειακών επιδομάτων και ακολουθεί ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, αλλά και νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά – αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Οι περικοπές αυτές έρχονται πάνω στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα.

Τα αιτήματα 

Οι συνταξιούχοι ζητούν την εξολοκλήρου ακύρωση του Νόμου Κατρούγκαλου , να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων τους. Επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ και όλων των περικοπών των συντάξεών τους. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Άμεση καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Και να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη.

«Μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση» 

Όπως αναφέρουν, “με  τις αποφάσεις τους μας καταδικάζουν στη δυστυχία, στην φτώχια και στην εξαθλίωση.Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε.

Έχουμε δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς συνταξιουχικής ζωής, να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.”.

Για επιπλέον φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

"google ad"

Δείτε και βίντεο από την κινητοποίηση:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5gP0IAdv-no&t=8s”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ