15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι πλειστηριασμοί ξανά στο επίκεντρο, ζητούν και νέα μέτρα οι δανειστές

Ημερομηνία:

Σε «δαμόκλειος σπάθη» εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί για τα λαϊκά νοικοκυρά, που καθημερινά απειλούνται με το θανάσιμο κίνδυνο να χάσουν το σπίτι, καθώς ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν ευθέως από την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει επιπλέον μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, καθώς εκτιμούν ότι είναι ανεπαρκείς οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2021. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «καμπανάκι» και για τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές πιέζουν για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι, αλλά ανεπαρκείς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι το τέλος του 2021, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές πηγές κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είναι το Ιταλικό μοντέλο, για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση το ιταλικό μοντέλο, οι τράπεζες θα πρέπει να μεταβιβάσουν «κόκκινα» δάνεια σε άλλη εταιρεία για να μην εγγράφονται στον ισολογισμό τους και παράλληλα, να μεταφέρουν στην εταιρεία και το προσωπικό που ασχολείται με τα «κόκκινα» δάνεια. Σε μια ανάλογη κίνηση προχώρησε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Είναι πιθανό, η κυβέρνηση τη ΝΔ να δώσει και νέο κρατικό χρήμα στις τράπεζες, όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να μειωθούν η χασούρα από τα «κόκκινα» δάνεια. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές στις 7 Ιούλη, ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να δώσει ένα μεγάλο μέρος των 37 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» στις τράπεζες, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είχε συζητήσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM Αντρέα Ενρία και με εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

902.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ