22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Οι πλειστηριασμοί τραντάζουν την κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Παραδοχή αδυναμίας της κυβέρνησης να αντέξει πολιτικά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών σηματοδοτεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα χειριστεί το θέμα προσωπικά αφού το εξετάσει σε βάθος. Όπως όλα δείχνουν, στα επιτελεία του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου –οι οποίοι είχαν προχθες πολύωρη συνάντηση και θα έχουν νέα συνάντηση σημερα Πέμπτη- κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η δεδηλωμένη θα χαθεί αν τεθεί προς ψηφοφορία η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που ισχύει ως το Δεκέμβριο.

Γράφει η Αγγελική Σπανού

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθεί κάποια διέξοδος και ως πρώτο βήμα αγοράζουν χρόνο μεταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελικές αποφάσεις για το Νοέμβριο ή και αργότερα εφόσον δεν βρεθεί χρυσή τομή, στη βάση μιας παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για κάποιους μήνες.

Ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται πλέον ο εντοπισμός των κακοπληρωτών που έχουν οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο αλλά εκμεταλλεύονται την νομοθετική προστασία που ισχύει έναντι όλων. Αλλά στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός τους, ούτε φυσικά η ταυτότητά τους και επομένως η σχετική αναζήτηση έχει χαρακτηριστικά ακατόρθωτης αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η πλήρης απαγόρευση δεν πρόκειται να ισχύσει με τη μορφή που έχει σήμερα, αλλά θα αναζητηθεί ένα πλαίσιο προστασίας το οποίο θα είναι κοινωνικά δίκαιο και ταυτόχρονα ορθολογικό.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού που θέλησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει την υπόθεση πάνω του, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αποτελεί και προμήνυμα μίας στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης με την Τρόικα που θα επιστρέψει το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και πιέζει ασφυκτικά να βγουν στο σφυρί ακίνητα. «Πλειστηριασμοί ή πολιτική σταθερότητα» είναι το δίλημμα που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση στους πιστωτές το επόμενο διάστημα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε βιαστεί να θέσει ένα άλλο δίλημμα «πλειστηριασμοί ή τραπεζική κατάρρευση» το οποίο προκάλεσε έντονη δυσφορία μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές υποστηρίζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι με τη στάση του ο Α. Σαμαράς «αδειάζει» τον υπουργό Οικονομικών αφού αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη του χειρισμού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, εκφράζουν ενόχληση για το γεγονός ότι γίνονται διαρροές για τα κοινωνικά κριτήρια που θα ισχύσουν σχετικά με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να αναζητηθεί κώδικας συνεννόησης με τους βουλευτές που δείχνουν όλο και πιο έντονες διαθέσεις ανυπακοής.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, την τελευταία λέξη θα πει η Τρόικα που μέχρι στιγμής δεν δείχνει κατανόηση στις πολιτικές αγωνίες της κυβέρνησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Β. Σόιμπλε ανήγγειλε νέο πακέτο για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον Ιούλιο του 2014. Είναι η πρώτη φορά που λέει καθαρά αυτό που υποστηρίζει η Bundesbank κ το οποίο αποκάλυψε Spiegel. Νέο πακέτο σημαίνει νέο δάνειο κ νέο δάνειο σημαίνει νέο μνήμονιο – ό, τι δηλαδή θέλει να πείσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...