17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024
Array

Οι Ποδηλάτρεις για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ημερομηνία:

«Κάτι αλλάζει στα Χανιά» – – Στις 22 Σεπτεμβρίου, (Πανευρωπαική Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο) κάτι αλλάζει στα Χανιά. Για πρώτη φορά οι κάτοικοι αυτής της πόλης θα έχουν την ευκαρία να δουν μία από τις κυριότερες οδούς της πόλης σαν πεζόδρομο. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η πολύπαθη οδός Τζανακάκη θα ξεκουραστεί. Θα αδειάσει από αυτοκίνητα, φασαρία, διπλοπαρκαρισμένα και θα γεμίσει γέλια, ποδήλατα και παιδιά. Οι ποδηλάτρεις θέλησαν να δουν, πώς θα ήταν άραγε ένας δρόμος χωρίς αυτοκίνητα; Ο Δήμος το έκανε πράξη και έτσι, έστω και για 2 μόνο ώρες, η Τζανακάκη θα βιώσει μια νέα πραγματικότητα έτσι ώστε κάθε κάτοικος να λάβει μέρος σε αυτήν την μετάλλαξη του κεντρικότερου σημείου της πόλης.

Η επιλογή του δρόμου είναι συμβολική αφού αποτελεί ένα από τους κεντρικότερους της πόλης, με έντονη εμπορική κινητικότητα καθώς και καθημερινό μποτιλιάρισμα. Για 2 ώρες όμως, από τις 18.00-20.00 θα πλημμυρίσει ποδήλατα και όχι μόνο. Καλούμε όσους γονείς έχουν παιδιά σε καροτσάκια να έρθουν και να συμμετάσχουν σε καροτσοδρομίες και παιχνίδια. Καλούμε επίσης αναπηρικά αμαξίδια να έρθουν κ να νιώσουν το δρόμο ασφαλή, χωρίς αυτοκίνητα που συχνά μπλοκάρουν οποιαδήποτε πρόσβασή τους και κάνουν την μετακίνηση τους απλά ακατόρθωτη. Καλούμε νέους με skateboards, πατίνια, bmx να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή ελεύθερου χώρου, ενός χώρου που λείπει σημαντικά από την πόλη των Χανίων. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό της πόλης μας ότι οι λιγοστοί πεζόδρομοι έχουν συνήθως καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, κάνοντας πάλι οποιαδήποτε μετακίνηση και αίσθηση χώρου δύσκολη.

Οι ποδηλάτρεις νιώθουμε χαρούμενοι που φέτος ο Δήμος ήταν ανοιχτός σε συνεργασία μαζί μας και που για πρώτη φορά υπήρξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με αποτέλεσμα την έμπρακτη συμμετοχή του Δήμου αλλά και του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων στον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο. Έτσι, εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί ένα ποδηλατικό σιρκουί από τον Τάλω Χανίων (15.30-17.00 στην παλιά πόλη), θα κλείσει η οδός Τζανακάκη από τις 18.00-20.00, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοπορεία στις 19.30 και παράλληλα εκείνη την ώρα η μετακίνηση στα αστικά ΚΤΕΛ θα είναι δωρεάν.  Το πρώτο βήμα έγινε και περιμένουμε ακόμα πιο θαρραλέες και επί της ουσίας παρεμβάσεις στην πόλη με γνώμονα μια πιο ανθρώπινη πόλη, με λιγότερα αυτοκίνητα, καλύτερα ΜΜΜ και σεβασμό στον πεζό, τα παιδικά καροτσάκια και τα ΑΜΕΑ. Οι δρόμοι δεν ανήκουν σε κανέναν αλλά σε όλους. Οι πόλεις χρειάζονται χώρους ανάσας και αποθάρρυνση του αυτοκινήτου. Μπορεί 2 ώρες το χρόνο να μην είναι αρκετές για να διαμορφωθούν συνειδήσεις αλλά κάθε αρχή είναι σημαντική και είναι για όλους μια ευκαιρία να συμμετέχουν με τον τρόπο τους.

Την Πέμπτη 22/9 λοιπόν σας ζητάμε να αποφύγετε την χρήση ΙΧ, μια συμβολική κίνηση που μπορείτε να κάνετε όλοι για την πόλη σας. Ρομαντικό; ‘Ισως.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Πέμπτης 22/9/2011

15.30-17.00 ποδηλατικός γύρος (σιρκουί) από τον Τάλω στην παλιά πόλη

18.00-20.00 Κλείσιμο Τζανακάκη από κάθε αυτοκίνητο , δρώμενα.

19.30 Έναρξη ποδηλατοπορείας από την “πεζοδρομημένη” Τζανακάκη.

20.00 + Επιστροφή στην πραγματικότητα.

23-25/9  από τις 18.00-23.00 Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ποδήλατο στη Sabbionara

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...