17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Οι Σαρακηνοί πειρατές έδωσαν το όνομα τους σε 5 μαγευτικές παραλίες

Ημερομηνία:

Οι Σαρακηνοί κουρσάροι έκαναν επιθέσεις από τη θάλασσα στην Ελλάδα, λήστευαν καράβια και επιτίθεντο σε πολλές παραλιακές περιοχές. Φαίνεται πως το όνομά τους έμεινε σε πολλές παραλίες που πέρασαν. Συζητώντας φάνηκε ότι ο καθένας μας φέτος πήγε σε μια παραλία που λεγόταν Σαρακήνικο, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Το μαγευτικό είναι πως όλες οι παραλίες αυτές έχουν εξέχουσα ομορφιά και βρίσκονται μακριά από τα φώτα του τουρισμού. Τελικά οι πειρατές μάλλον ήξεραν να διαλέγουν τα καταφύγια τους. Σας δείχνουμε τα πέντε μέρη που ναυάγησαν, κρύφτηκαν ή χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο και σας παροτρύνουμε να τα επισκεφθείτε, γιατί όλα σφύζουν από γαλήνη και αίγλη.

Σαρακήνικο Γαύδου

11817160_497205440456018_6661088548665851928_nΗ παραλία του Σαρακήνικου, με ξανθή ψιλή άμμο που καταλήγει σε αμμόλοφους κατάφυτους με κέδρους, ρηχά καταγάλανα  νερά, με μικρές ταβέρνες και δωμάτια για ενοικίαση. Η πρόσβαση είναι εύκολη και με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο του νησιού. Σε αντίθεση με αρκετές παραλίες που η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτια.  Οι ρυθμοί, όπως σε ολόκληρη τη Γαύδο είναι αργοί και αυτό είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Έχει και ιστορία το μέρος αυτό: πρόκειται για ένα κτίριο που έχτισαν με τα χέρια τους οι εξόριστοι του Μεταξά και βρίσκεται σε ένα λόφο αριστερά της παραλίας (δυτικό άκρο) και απέχει μόλις πέντε λεπτά. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το «Μουσειακό χώρο» και στη συνέχεια να απολαύσει την θέα στον υπέροχο χώρο που έχει φτιαχτεί εκεί πίνοντας μία ρακή! Αυτό είναι το Σαρακήνικο της Γαύδου και σίγουρα θα μείνεις εκεί αν θες να χαρείς το ελεύθερο κάμπινγκ και κοντά σου να υπάρχουν κάποιες «ανέσεις» (φαγητό, τουαλέτα και δροσερό νερό). Οι πειρατές χρησιμοποιούσαν την παραλία, που βρίσκετε ενάμιση χιλιόμετρο από το λιμάνι της Γαύδου, ως ορμητήριο.

Σαρακήνικο Μήλου

11827217_10207679056000360_1672965505_oΗ Μήλος είναι ίσως το νησί με το μεγαλύτερο γεωλογικό πλούτο. Το Σαρακήνικο της Μήλου είναι γνωστό για το σεληνιακό τοπίο που δημιουργείται λόγω των κατάλευκων βράχων. Λόγω αυτού, το 2013 ο trial rider Julien Dupont βρέθηκε εκεί και έφτιαξε ένα εντυπωσιακό βίντεο στην παραλία σε ένα moonriding session.

Στις σπηλιές που βρίσκονται στην παραλία, μπορεί να φανταστεί κανείς εύκολα τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο. Εκτός από τα λευκά πετρώματα, εντυπωσιακές χρωματικές αντιθέσεις λόγω των καταγάλανων νερών τα οποία περνούν μέσα από τα ανοίγματα των βράχων. Μια από τις πιο προβεβλημένες παραλίες και ίσως όχι άδικα.

Σαρακήνικο Εύβοιας

maxresdefault-2Εδώ βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, λίγο μετά την παραλία της Βλαχιάς. Σκουρόχρωμα βότσαλα, πρασινογάλανα νερά βυθισμένα στη φύση και το πράσινο. Ο δρόμος είναι λίγο δύσβατος και για αυτό και δεν υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία. Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι με 4×4, αλλιώς απαιτείται περισσότερο περπάτημα. Αλλά μόλις φτάσετε στην παραλία θα ανταμειφθείτε, μη σας νοιάζει! Μόλις πέσει το φως η παραλία αδειάζει γιατί το μονοπάτι δε μπορεί να διασχιστεί στα σκοτεινά. Ίσως να δείτε λίγες σκηνές στημένες, αλλά σίγουρα το μέρος ακόμα έχει μείνει άθικτο από την πολυκοσμία. Η παράδοση αναφέρει πως οι Σαρακηνοί την χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο και η μικρή βραχονησίδα απέναντι ήταν η φυσική κρυψώνα των πλοίων τους. Όταν η Εύβοια ήταν υπόδουλη των Τούρκων, ονομαζόταν Σαρακίνα ή Παλιοχώρι.

Σαρακήνικο Πάργας

sarakiniko3Καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά σε μια αμμώδη παραλία που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα έξω από την Πάργα. Βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κλειστό κόλπο. Υπάρχουν και κάποια μαγαζιά τριγύρω όπου μπορείτε να φάτε ή να πιείτε ένα ποτό βλέποντας το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της παραλίας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί παίρνοντας καραβάκι από το λιμάνι της Πάργας και απολαμβάνοντας την διαδρομή που είναι εξίσου όμορφη. Υπάρχει και δρόμος που παρέχει οδική πρόσβαση. Το όνομα σύμφωνα με την τοπική παράδοση πάρθηκε από τους Σαρακηνούς κι εδώ, όταν σε μια καλοκαιρινή φουρτούνα που κατέστρεψε το σκάφος τους, αναζήτησαν καταφύγιο εκεί.

Σαρακίνικο Ελαφονήσου

240Το μόνο Σαρακίνικο που γράφεται με «ι» και όχι με «η», είναι αυτό που βρίσκεται δίπλα στην γνωστή παραλία Σίμος της Ελαφονήσου. Οι πειρατές ναυλοχούσαν και σε αυτά τα νερά και εξ ου και το όνομα. Είναι η μία από τις δίδυμες παραλίες και έχει μια τεράστια λευκόχρυση αμμουδιά ακτογραμμής 1.500 μέτρων. Το καλοκαίρι γεμίζει με θαλάσσια κρίνα και θαλασσόκεδρα που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο. Τα ενδημικά αυτά φυτά δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Το 2013, η εφημερίδα Guardian είχε ως 1η την Ελαφόνησο σε ένθεμα με τις 10 ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

3pointmagazine.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...