17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι σπόροι στην κουζίνα μας

Ημερομηνία:

Ανακαλύψτε τα οφέλη τους και αξιοποιήστε τη γεύση τους στο πιάτο σας

 
Λιναρόσποροι
Πωλούνται στα φαρμακεία γιατί είναι αποτελεσματικοί ενάντια στην προσωρινή δυσκοιλιότητα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο τους πλεονέκτημα: οι λιναρόσποροι περιέχουν φυγοοιστρογόνα που συμπεριφέρονται όπως οι ορμόνες. Έρευνα έδειξε ότι χάρη σε αυτά οι γυναίκες που κατανάλωναν λιναρόσπορους μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους κατά 50%. Επίσης είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3, που είναι καρδιοπροστατευτικά. Τέλος είναι χωνευτικοί και φαίνεται πως προλαμβάνουν πέτρες στη χολή.
– Περάστε τους από ένα μύλο του καφέ για να γίνουν σκόνη που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλα σας τα φαγητά, γλυκά ή αλμυρά.

Σπόροι σουσαμιού
Τον Μεσαίωνα στη Μέση Ανατολή κατανάλωναν τους σπόρους σουσαμιού σε μορφή πουρέ, το περίφημο ταχίνι. Χάρη στη σησαμίνη και τα φυτοστερόλες που περιέχουν βελτιώνουν την κατάσταση των υπερτασικών και μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν κάνει το δέρμα πιο μαλακό και λιγότερο λιπαρό.
– Ταχίνι στο πρωινό για υγεία και τόνωση. Προσθέστε σουσάμι στα γλυκά και στις σάλτσες σας

Κολοκυθόσποροι
Είναι από τους σπόρους που έχουν μεγάλη συμπύκνωση σε πρωτεΐνες (μπορεί να φτάσουν ως και το 30%). Έχουν διουρητικές ιδιότητες, που δρουν προστατευτικά για άνδρες και γυναίκες. Όπως όλοι οι σπόροι, είναι πλούσιοι σε μικροστοιχεία, με ένα επιπλέον όφελος: την παρουσία του χαλκού που καταπολεμά τις φλεγμονές.
– Μπορούν να διακοσμήσουν μια πράσινη σαλάτα μαζί με κύβους τυριού. Τέλος, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές που περιλαμβάνουν σταφίδες, γιατί δένουν πολύ καλά μαζί.

Παπαρουνόσποροι
Φαίνεται να έχουν ελαφριά καταπραϋντική δράση και να ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα.
– Αυτός ο μαύρος σπόρος δίνει μια γεύση φουντουκιού στο ψωμί και στα γλυκά. Αν φτιάχνετε μόνη σας ψωμί, θα χρειαστείτε 20γρ. παπαρουνόσπορους για 300 γρ. αλεύρι. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ως στρώση – κάλυψη για να ψήσετε ψάρια, ειδικά τόνο. Αν ρίξετε παπαρουνόσπορους πάνω σε πατάτες ατμού ή σε ζυμαρικά με φρέσκο βούτυρο και φρέσκο τυρί θα τους προσδώσουν φίνα γεύση

Ηλιόσποροι: στο απεριτίφ ή αλλού…
Είναι φυσικά πλούσιοι σε βιταμίνες Β και Ε. Όπως και οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συνεισφέρουν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ίνες τους, οι φυτοστερόλες, μειώνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης. Όταν συνδυάζονται με μαγνήσιο, οι ίνες αυτές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, της πέτρας στη χολή και της δυσκοιλιότητας, αλλά και στην απώλεια βάρους.

– Στο απεριτίφ μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυστίκια. Προσθέστε τους στις σαλάτες σας, καβουρντίστε τους ή απλώς φάτε τους μόνους αντί για πασατέμπο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...