16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι «Σύγχρονοι Μινωίτες» (Contemporary Minoans) ταξιδεύουν από την Κρήτη στο Λονδίνο

Ημερομηνία:

Διακεκριμένοι Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, δημιουργοί και δημοσιογράφοι συναντώνται στο Λονδίνο για να αναδείξουν τη διαχρονική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού στη σύγχρονη δημιουργία (μόδα, γαστρονομία, μουσική, τέχνη). Από τους πρωτοποριακούς χορούς του Sergei Diaghilev (Ballets Russes) στον Ted Shaw, από τον Μινώταυρο του William Blake στα πρωτοποριακά έργα τέχνης του Pablo Picasso, εμπνευσμένα από το μυθικό αυτό πλάσμα και από το διάσημο «μαντήλι Κνωσός» (Knossos scarf) του Mariano Fortuny στον Karl Lagerfeld και τη Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Μινωικός, ο πρώτος προηγμένος Ευρωπαϊκός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Η εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο Κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης» (Contemporary Minoans: Cretan culture, source of inspiration) διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού Branding Heritage (BH) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο του Λονδίνου (Μuseum of London,150 London Wall, Λονδίνο EC2Y 5HN χάρτης) με ώρα έναρξης 12.30 μ.μ.. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό τις αιγίδες των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη σπουδαία δημιουργό Σοφία Κοκοσαλάκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 2019. Τον Μάιο του 2018, η σχεδιάστρια είχε τιμηθεί από το Branding Heritage και την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά της στην ανάδειξη της Ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της Κρητικής της καταγωγής και Μινωικής της επιρροής ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. Η τιμητική διάκριση έλαβε χώρα στο πλαίσιο πολιτιστικού διημέρου ‘Contemporary Minoans’ (Σύγχρονοι Μινωίτες) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και ‘Cooking like Minoans (Μαγειρεύοντας όπως οι Μινωίτες) στην Κνωσό, παρουσία του Πρίγκιπα Κάρολου της Ουαλίας.

Στο Λονδίνο, το ταλέντο και τη πρωτοποριακή δημιουργική ταυτότητα της Ελληνίδας σχεδιάστριας θα τιμήσουν με παρεμβάσεις τους οι Βρετανίδες δημοσιογράφοι Harriet Quick (συντάκτρια της Vogue UK) και Sarah Mower (κριτικός μόδας του Vogue Runway, & British Fashion Council Ambassador for Emerging Talent).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Φραγκάκης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και η Ιδρύτρια του Branding Heritage δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου.

Μεταξύ των επιστημόνων ομιλητών (Panel Session) οι: Καθηγήτρια Αιγαιακών Σπουδών, Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Nicoletta Momigliano, Σχεδιαστής Λαβυρίνθων Adrian Fisher, Λέκτορας Αιγαιακής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari της Βενετίας Ilaria Caloi, Ερευνήτρια Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Diana Wardle, Αρχαιολόγος και Ιδρύτρια

των «Μινωικών Γεύσεων» (Minoan Tastes) Dr. Jerolyn Morisson και Κεραμίστρια Lilah Clarke. Μεταξύ των δημιουργών που συμμετέχουν σε Creative Talk oι: Iδρύτρια του Rainbowwave Μαρία Λαιμού, Σχεδιαστής Μόδας Marios Schwab, Αρχαιολόγος-Σχεδιάστρια Δρ. Πολίνα Έλλις και τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Balothizer Stephen J. Payne και Νίκος Ζιάρκας.

Guest Speaker: Μary Katrantzou

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ζωγράφος του Ανακτόρου της Κνωσού, Γιάννης Πολίτης, μιλώντας για το σημαντικό έργο συντήρησης που επιτελεί εδώ και 25 χρόνια στο παλάτι. Mήνυμα θα απευθύνει ο Claude Picasso, επικεφαλής του Picasso Administration.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν η δημοσιογράφος και Fashion Features Director της Vogue Greece, Έλις Κις και η Επιστημονική Σύμβουλος του BH και Managing Partner της Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. Όλγα Σταυροπούλου.

Την εκδήλωση πλαισιώνει έκθεση δημιουργιών από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Μεταξύ των καλλιτεχνών, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, η Κεραμίστρια Lilah Clarke, οι εικαστικοί Λουκία Ορφανού και Τερέζα Βαλαβάνη, οι σχεδιαστές μόδας Mary Katrantzou, Marios Schwab και Faye Chatzi, τα fashion brands Ergon Mykonos και The Artians, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Polina Ellis, οι σχεδιάστριες υφασμάτων Alexandra Bissa και Maria Sigma Textiles, ο σχεδιαστής λαβυρίνθων Adrian Fisher ενώ η ερευνήτρια αρχαιολόγος Diana Wardle θα παρουσιάσει την ανακατασκευή αρχαίου Μινωικού ενδύματος. Εργαστήριο αργαλειού θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο Μουσείο από τη Maria Sigma Textiles.

Σχετικά με το Branding Heritage

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage ιδρύθηκε από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φρέντζου με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως διαχρονική πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη δημιουργία. Το BH διοργανώνει πολυεπίπεδες δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στηρίζει την αναβίωση αρχαίων τεχνικών και προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία που αποτίει φόρο τιμής στην «παγκόσμια» ελληνική κληρονομιά.

"google ad"

Το Branding Heritage σχεδιάζει παράλληλα μία πρωτοβουλία που φέρνει τους νέους πιο κοντά στις ρίζες τους.

Συνδέοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, το BH Kids αναβιώνει αρχαίες τέχνες και τεχνικές σε συνεργασία με καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να ωθήσει νέους και παιδιά να ανακαλύψουν και να αντλήσουν έμπνευση από την πολιτιστική τους κληρονομιά. Το BH Kids δημιουργεί συνέργειες με σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια, προβάλλοντας την επιρροή του πολιτισμού στην επιχειρηματικότητα και ανοίγοντας νέους δρόμους σταδιοδρομίας για μαθητές και σπουδαστές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...