16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια: “ΟΧΙ” σε κλειστούς ναούς και από την Εκκλησία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Την πλήρη αντίθεσή της με τα νέα, σκληρότερα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος, ζητώντας να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος ζητά την εφαρμογή της ΚΥΑ που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου και προέβλεπε ανοιχτούς ναούς, ζητώντας μάλιστα να γίνει «απολύτως σεβαστή χωρίς περαιτέρω προβλήματα», μιας και η διαγωγή πιστών και κληρικών, όπως αναφέρει, ήταν υποδειγματική την περίοδο των γιορτών.

Επίσης, η Εκκλησία πετά το γάντι στο Μαξίμου μη αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση σχετική αρμοδιότητα, καθώς όπως λέει θεωρεί «τον δι­ά­λογο ως το μο­να­δικό μέσο επιλύσεως των ζη­τη­μά­των που α­φο­ρούν τις σχέ­σεις της Πο­λι­τείας με τις θρη­σκευ­τι­κές κοι­νό­τη­τες που υ­φί­σταν­ται στο Ελ­λη­νικό Κρά­τος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συ­νήλθε εκτάκτως σή­μερα, Δευ­τέρα 4 Ι­α­νου­α­ρίου 2021, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος της 164ης Συ­νο­δι­κής Πε­ρι­ό­δου, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.

Κατά την ση­με­ρινή Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος, αφού ε­πι­κύ­ρωσε τα Πρα­κτικά της Ε­ξου­σι­ο­δο­τή­σεως, ε­ξέ­τασε τα δε­δο­μένα που δη­μι­ουρ­γή­θη­καν ως προς την λει­τουρ­γία των Ι­ε­ρών Ναών και την πα­ρου­σία των πι­στών κατά τήν Ε­ορτή των Θε­ο­φα­νείων μετά τις αι­φνι­δι­α­στι­κές Κυβερνητικές α­να­κοι­νώ­σεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυ­στη­ρο­ποιήσεως των μέ­τρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος κα­τό­πιν δι­α­λο­γι­κής συ­ζη­τή­σεως, α­πο­φά­σισε ο­μο­φώ­νως τά ε­ξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων ό­πως άλ­λω­στε είχε συμ­φω­νη­θεί και α­πο­τυ­πω­θεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ α­ριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζη­τεί από την Πο­λι­τεία να γί­νει α­πο­λύ­τως σε­βα­στή η α­νω­τέρω Κ.Υ.Α. χω­ρίς πε­ραι­τέρω προ­βλή­ματα, λαμ­βα­νο­μέ­νου υπ’ ό­ψιν του γε­γο­νό­τος ότι κατά την εορτή των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς και τις λοι­πές η­μέ­ρες του Α­γίου Δω­δε­κα­ή­με­ρου στους χι­λι­ά­δες Ε­νο­ρι­α­κούς Ι­ε­ρούς Να­ούς της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος με μέ­ρι­μνα των κατά τό­πους Σε­βα­σμι­ω­τά­των Μη­τρο­πο­λι­τών και των ευ­λα­βών κλη­ρι­κών τη­ρή­θη­καν όλα τα προ­βλε­φθέντα υ­γει­ο­νο­μικά μέ­τρα για τον πε­ρι­ο­ρι­σμό της δι­α­σπο­ράς του κο­ρο­νο­ϊού.

2. Α­πο­στέλ­λει ε­πι­στολή δι­α­μαρ­τυ­ρίας προς την Ελ­λη­νική Κυ­βέρ­νηση θε­ω­ρών­τας τον δι­ά­λογο ως το μο­να­δικό μέσο επιλύσεως των ζη­τη­μά­των που α­φο­ρούν τις σχέ­σεις της Πο­λι­τείας με τις θρη­σκευ­τι­κές κοι­νό­τη­τες που υ­φί­σταν­ται στο Ελ­λη­νικό Κρά­τος.

3. Κά­νει έκ­κληση τόσο προς την η­γε­σία της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ενώ­σεως όσο και προς την Ελ­λη­νική Κυ­βέρ­νηση να προ­βούν στις α­πα­ραί­τη­τες ε­νέρ­γειες ού­τως ώ­στε να ε­ξα­σφα­λι­στεί άμεσα ο ι­κα­νός α­ρι­θμός εγ­κε­κρι­μέ­νων εμ­βο­λίων για τους πο­λί­τες. Κα­νείς δεν έ­χει το δι­καί­ωμα να υ­πη­ρε­τεί αλ­λό­τρι­ους σκο­πούς α­πέ­ναντι σε ένα τόσο ση­μαν­τικό θέμα ό­πως η υ­πέρ­βαση της παν­δη­μίας, δι­ότι το δι­καί­ωμα στην υ­γεία α­νή­κει σε ό­λους.

4. Ανανεώνει προ­γε­νέ­στερη Α­πό­φαση Αυ­τής ώ­στε κατά την πα­ρούσα χρο­νική πε­ρί­οδο την θέση της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκ­φρά­ζει μόνο ο εκ­πρό­σω­πος Τύ­που Αυ­τής, Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Ι­λίου, Α­χαρ­νών και Πε­τρου­πό­λεως κ. Α­θη­να­γό­ρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

“ΟΧΙ” και από την Εκκλησία της Κρήτης

"google ad"

Ρητό και κατηγορηματικό είναι αυτή την φορά σύμφωνα με πληροφορίες το «όχι» της Εκκλησίας της Κρήτης στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ναοί ανήμερα των Θεοφανίων, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

«Θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση», ανέφεραν νωρίτερα οι ιεράρχες του νησιού στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τους πατέρες της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μάλιστα αναμένεται εντός της ημέρας και επίσημο ανακοινωθέν.

«Ναι» σε ανοικτούς ναούς, στα πρότυπα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή τέλεση της Θείας Λειτουργείας ανήμερα της 6ης Ιανουαρίου και αγιασμός των υδάτων εντός των εκκλησιών, με την παρουσία πιστών έως 25 άτομα για τους ενοριακούς ναούς και έως 50 για τους μητροπολιτικούς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορονοιού, λέει σύσσωμη η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία ουσιαστικά συντάσσεται με την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε νωρίτερα και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Με πληροφορίες απο neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...