23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ομάδα κρεοπωλών από τον Πλατανιά σε παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλείων στο Μπέλφαστ

Ημερομηνία:

«Εάν θέλεις να προχωρήσεις γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους». Με αυτό το σύνθημα οργανώνεται ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών 2018, στον οποίο ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δώδεκα (12) ομάδες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους για πρώτη φορά και μια ελληνική ομάδα.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC) είναι ένας σχετικά νέος θεσμός που ξεκίνησε περισσότερο ως ένας συναγωνισμός μεταξύ κρεοπωλών από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία το 2011. Σταδιακά ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε θεσμό, όπου προστέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2016 η Γαλλία στην πρώτη της συμμετοχή πήρε τον βασικό τίτλο με την τεχνική της ομάδας και τις καινοτομίες που παρουσίασε.

Η επόμενη διοργάνωση φιλοξενείται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση των οργανωτών με την ευκαιρία της διοργάνωσης θα γίνουν επισκέψεις στα καταστήματα της Ιρλανδίας, αλλά και σε άλλες σχετικές επιχειρήσεις όπως εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος. Η Ιρλανδία έχει παράδοση πολλών γενεών στο επάγγελμα του κρεοπώλη και μάλιστα ο κλάδος έχει ιστορία στην προστιθέμενη αξία και τη μεγιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη.
Ο διαγωνισμός θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, η οποία έχει ειδικό τομέα κρέατος, τον Meat@IFEX. Θα διαγωνιστούν ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία.

Η ελληνική συμμετοχή

Συμμετοχή στο διαγωνισμό για πρώτη φορά έχει δηλώσει μια ελληνική επιχείρηση. Πρόκειται για την Meating ΑΒΕΕ, που διατηρεί κατάστημα στον Πλατανιά Χανίων. Το Meat News επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ομάδας που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό, τον κ. Λεωνίδα Μαθιουλάκη, έναν κρεοπώλη τρίτης γενιάς, που όπως μας είπε έχει… μεγαλώσει μέσα στο κρεοπωλείο, το οποίο λειτουργεί από το 1949.

«Είναι μια πρόκληση για εμάς», μας λέει και εξηγεί ότι παρακολουθεί το διαγωνισμό από το 2011. Επενδύει στην εμπειρία που θα αποκομίσει από το γεγονός, αλλά και στη δυνατότητα που θα έχει να γνωρίσει τεχνικές και επαγγελματίες από άλλες χώρες. Ήδη έχει συγκροτήσει την ομάδα του, η οποία αποτελείται από έξι άτομα σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού και έχει ξεκινήσει τις… προπονήσεις, με τη βοήθεια ενός Ιταλού και ενός Γάλλου κρεοπώλη.

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα. Βαθμολογούνται στη συνεργασία και την ομαδικότητα, στον σωστό τεμαχισμό, στην ικανότητα της ομάδας, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας, στην παρουσίαση του κρέατος και των προϊόντων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...