22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ομόφωνο ψήφισμα-αντίδραση της Ε Ε της Περιφέρειας Κρήτης για σχέδιο νόμου ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίδραση της για το  νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκφράζει με ομόφωνη απόφαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ και για το γεγονός ότι η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο,  και τα δίκτυα μεταφοράς από και προς το νησί είναι μείζονος περιφερειακής και εθνικής σημασίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, και τους βουλευτές της Κρήτης να αναλογιστούν τις ευθύνες που θα ανακύψουν. Την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης έθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην συνεδρίαση της ΕΝ.ΠΕ. στην Αθήνα.

 Ψήφισμα-Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής για ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ

«Το ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας, αφορά το σύνολο των πολιτών, από την αντιμετώπιση του οποίου εξαρτάται όχι μόνο το ύψος των συντάξεων, αλλά και η ίδια η ύπαρξη συντάξεων και συστήματος υγείας.

Η αποσπασματική και πρόχειρη αντιμετώπισή του, χωρίς προηγούμενη σοβαρή μελέτη και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τροπολογίες σε άσχετα σχέδια νόμου ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να επιλύει τα προβλήματα, υπονομεύει την αναγκαία κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.

Με την τροπολογία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με την οποία απαλλάσσονται η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της εταιρείες από τις αναγνωρισμένες υποχρεώσεις του παρελθόντος έναντι των εργαζομένων και του νέου ασφαλιστικού τους φορέα, απαλλοτριώνεται η ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ και μεταφέρονται τα βάρη στο Κράτος και στους φορολογούμενους, χωρίς να διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές, ιδίως την περίοδο αυτή, κατά την οποία η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και κατά συνέπεια τα δίκτυα μεταφοράς, από και προς την Κρήτη, είναι μείζονος περιφερειακής και εθνικής σημασίας.

Η εξάρτηση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού από τον υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, υποθηκεύει την ανάπτυξη του νησιού και την προσπάθεια που καταβάλλουμε γι’αυτό.

Υπερβαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζομένους, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώνεται χωρίς αποζημίωση, καθώς και το ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Η άρον – άρον πώληση της μπορεί να καλύπτει μικρό μέρος του δημοσιονομικού κενού, αλλά δεν απελευθερώνει την αγορά ενέργειας, δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό γιατί το υψηλό κόστος του καλωδίου δεν το επιτρέπει.

Με αυτές τις σκέψεις καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και τους βουλευτές – ιδίως της Κρήτης – να αναλογισθούν τις ευθύνες, για τα προβλήματα που ανακύπτουν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ