17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΜΙΕΣ: Προηγούμενος π. Γεώργιος Καψάνης

Ημερομηνία:

Στις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στις τέσσερις οσιακές εκδημίες ήταν και η εκδημία του μακαριστού Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους π. Γεωργίου Καψάνη.   Ήταν Κυριακή της Πεντηκοστής όταν εξεδήμησε ο π. Γεώργιος, μια φωτεινή Εκκλησιαστική μορφή, το καύχημα της Αθωνικής Πολιτείας, ο στύλος και ομολογητής της Ορθοδοξίας ειδικά κατά των αιρέσεων, του Παπισμού και του Οικουμενισμού. Πολλά τα άρθρα του και τα συγγράμματα του κατά των παραπάνω αντιορθοδόξων φαινομένων. Ήταν από φοιτητής μάχιμος υπέρ της γνησίας Ορθοδοξίας, κάτι που καμάρωνα από τότε που ήμαστε συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συστρατιώτες στην Κόρινθο. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια των Αθηνών με ευρύ μέλλον και μάλιστα με Πανεπιστημιακή Έδρα, όμως τα πάντα αρνήθηκε και ασπάσθηκε τον μοναχικόν βίον, γενόμενος τύπος και υπόδειγμα μοναχού με άγια ταπείνωση και ένθεον ζήλον. Τόση δε ταπείνωση, που οσάκις του εγένετο επίσημη πρόταση για επισποίηση, εκείνος ηρνείτο, γιατί εγνώριζε τα δεινά επακόλουθα κάθε επισκοποιήσεως…

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου: «Προερχόμενος από, πράγματι, αριστοκρατική οικογένεια με λαμπρές σπουδές στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με θαυμάσια προοπτική στην ακαδημαϊκή καριέρα, με πιεστικές προτάσεις για το ανώτατο αξίωμα του κληρικού, ο προηγούμενος Γεώργιος Γρηγοριάτης (περισσότερο γνωστός με το κατά κόσμον επίθετό του Καψάνης) αναδείχθηκε σε γνήσιο Αγιορείτη μοναχό. Αφομοιώθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας, ώστε να καταστεί υπόδειγμα, και δημιούργησε μια θαυμάσια πολυπληθή αδελφότητα, η οποία ακολουθεί το παράδειγμα του και θα συνεχίσει το έργο του».

Επίσης να αναφέρομε και την επισημείωση του ασκητικού και φλογερού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακανρανίας κ. Κοσμά, αναφερόμενος στην εκδημία του Γέροντος π. Γεωργίου Καψάνη: « Ο π. Γεώργιος, ο άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, είχε αγία ζωή, γνήσιο αδαμάντινο ορθόδοξο φρόνημα, ομολογία ανυποχώρητη πατέρων και μαρτύρων. Αγάπησε, έζησε, δίδαξε, κατέγραψε την ορθόδοξο αλήθεια, διαφύλαξε πολλούς από παγίδες και ψυχοφθόρες υποχωρήσεις. Και δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι ο Κύριος τον κάλεσε την ημέρα της Πεντηκοστής, ημέρα που κατεξοχήν εορτάζει η Εκκλησία μας».

Ο μακαριστός ηγούμενος, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, είχε αποσυρθεί από την ηγουμενίαν της Μονής Γρηγορίου τον παρελθόντα Μάρτιον, την οποίαν διαποίμανε επί 35 έτη.

Ο εναγίοις αναπαυόμενος Γέροντας Γεώργιος άφησε έργο. Εστήριξε την παζαρευομένην δια του Οικουμενισμού και της πανθρησκείας, Ορθοδοξίαν. Άφησε πλούσιον γραπτόν Ορθόδομον λόγον και χιλιάδες πνευματικά τέκνα.

Ημείς ευσεβάστως και ευχαριστηριακώς υποκλινόμαστε στην οσία του μορφή και μνήμη, και τον παρακαλούμε για την ημετέραν σωτηρίαν και τον επιστηριγμόν της εκκοσμικευμένης Εκκλησίας, όπου δεν άρεσε σε πολλούς αξιωματούχους της…

Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης
προηγούμενος Ι.Μ. Γωνιάς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ